Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
16. 1. 2017,
7.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

Natisni članek

olimpijske igre električni avtomobili BMW

Ponedeljek, 16. 1. 2017, 7.05

6 let, 6 mesecev

Skrivnostni BMW za olimpijske igre v Münchnu leta 1972

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

električni BMW 1602 | Foto BMW

Foto: BMW

BMW je pred 45 leti na olimpijskih igrah v Münchnu uporabil električno različico svoje limuzine, ki jo je poganjal Boschev elektromotor in je imela doseg okrog 30 kilometrov. Takratne tehnične omejitve pa ji niso namenile serijske prihodnosti.

Navzven je njegov drugačen pogon delno razkrivala le oranžna barva. | Foto: BMW Navzven je njegov drugačen pogon delno razkrivala le oranžna barva. Foto: BMW Pionirski poskusi uveljavitve električnega pogona

Iz vidika razvoja avtomobila današnji električni in hibridni pogoni niso nova zamisel. Takšni so že bili avtomobili v zgodnji fazi razvoja, uveljavljeni proizvajalci so študije z električnim pogonom predstavljali tudi v zadnjih desetletjih. Čeprav so dale vedeti, da bo prihodnost avtomobilskih pogonov najbrž električna, so bile te bolj poskusi kot konkretne napovedi serijskih modelov v prihodnosti.

Eno takih je že pred 45 leti predstavil BMW. Avtomobilska znamka iz Münchna ima danes med klasičnimi premium znamkami najbolje razvit program električnih vozil. BMW dokaj uspešno prodaja model i3, kmalu pa bosta iz njihove skupine na ceste zapeljala tudi električna športni terenec X3 in mini.

Na armaturni plošči je bil prikazovalnik preostale električne energije. Avtomobil so med olimpijskimi igrami uporabljali za prevoze članov organizacijskega odbora, z njim so si pomagali pri snemanju olimpijskega maratona ... | Foto: BMW Na armaturni plošči je bil prikazovalnik preostale električne energije. Avtomobil so med olimpijskimi igrami uporabljali za prevoze članov organizacijskega odbora, z njim so si pomagali pri snemanju olimpijskega maratona ... Foto: BMW

Vgradili so Boschev elektromotor, Vartine akumulatorje …

Leta 1972 je bilo drugače. München je gostil olimpijske igre in BMW je za ta namen izdelal študijo električne različice modela BMW 1602. Vanj so namesto klasičnega motorja z notranjim izgorevanjem vgradili Boschev elektromotor, ki je imel moč 32 kilovatov. Pod sprednjim pokrovom motorja je bil nameščen komplet dvanajstih Vartinih klasičnih akumulatorjev, ki so imele skupno kapaciteto 12,6 kilovatne ure. Celoten paket baterij je tehtal 350 kilogramov.

Tak BMW je imel pogon na zadnji par koles, z razpoložljivo električno energijo pa je lahko v realnem prometu peljal 30 kilometrov. Uradni doseg je sicer znašal 60 kilometrov. Pospešek do 50 kilometrov na uro je bil osem sekund, najvišja hitrost je znašala sto kilometrov na uro.

Baterije so imele kapaciteto 12,6 kilovatne ure. Takšna količina energije pri današnjih električnih avtomobilih lahko zadostuje tudi za sto prevoženih kilometrov. | Foto: BMW Baterije so imele kapaciteto 12,6 kilovatne ure. Takšna količina energije pri današnjih električnih avtomobilih lahko zadostuje tudi za sto prevoženih kilometrov. Foto: BMW

Oranžni BMW v senci terorističnih napadov

Olimpijske igre v Münchnu so se v zgodovino zapisale zaradi terorističnih napadov in ne zaradi BMW-jeve študije električnega pogona. Oranžni avtomobil so sicer uporabili za prevoze članov organizacijskega komiteja, za podporo televizijskim ekipam so ga posodili tudi med olimpijskim maratonom.

Zaradi tehničnih omejitev je model ostal del zgodovine, z zgledom pa v prihodnjih desetletjih dal zagon za razvoj naslednjih generacij električnih vozil. Z njegovim naslednikom BMW i3 smo se lani, 44 let pozneje, zgolj z električno energijo peljali na Mangartsko sedlo, najvišje ležečo asfaltirano cesto v Sloveniji.

Ne spreglejte