Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
7. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,11

8

Natisni članek

Avtosalon Ženeva 2019 električni avtomobili Volkswagen

Četrtek, 7. 2. 2019, 4.00

5 let, 4 mesece

Skrivni sestanek Volkswagna, ki je spremenil vse

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,11

8

Volkswagen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pred tremi leti in pol se je zgodil eden najpomembnejših sestankov v zgodovini Volkswagna. Takrat so svojo veliko dizelsko afero začeli preusmerjati v razvojno priložnost in danes je Volkswagen tista znamka, ki namerava v prihodnje v alternativne pogone vložiti največ denarja in jih s pomočjo ekonomije obsega tudi približati kupcem.

Volkswagen touareg
Avtomoto Volkswagen rekordno, a s svarilom: Avti se bodo dražili

Vse bolj je jasno, da se je Volkswagen kot največji evropski avtomobilski proizvajalec izvil iz največje krize družbe iz Wolfsburga, zloglasne afere Dieselgate. Volkswagen danes spet podira prodajne in poslovne rekorde, predvsem pa se zdi danes med največjimi proizvajalci najbolje pripravljen na izzive novih mobilnosti in alternativnih pogonov.

V Ženevi tako prenovljeni "klasični" passat kot tudi prerok Volkswagnove prihodnosti

Prihodnji teden bodo na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavili tako klasične paradne konje, na primer prenovljenega passata in športno različico T-roca, kot serijsko različico svojega prvega namenskega električnega avtomobila.

Ta s svojimi napovedanimi tehničnimi lastnostmi in predvsem modularno platformo MEB prav gotovo skrbi tekmece. Nekateri med njimi so imeli na področju alternativnih pogonov še pred letom ali dvema lepo prednost, ki pa je zdaj vse manjša.

Prototip prvega električnega volkswagna s platforme MEB. Dimenzijsko bo podoben golfu, v notranjosti pa bo v primerjavi s passatom prostoren. | Foto: Prototip prvega električnega volkswagna s platforme MEB. Dimenzijsko bo podoben golfu, v notranjosti pa bo v primerjavi s passatom prostoren.

Ključni sestanek je oktobra leta 2015 vodil Herbert Diess, danes predsednik koncerna Volkswagen. V podjetje je iz BMW prišel tik pred izbruhom afere Dieselgate. | Foto: Reuters Ključni sestanek je oktobra leta 2015 vodil Herbert Diess, danes predsednik koncerna Volkswagen. V podjetje je iz BMW prišel tik pred izbruhom afere Dieselgate. Foto: Reuters Ključni sestanek na oktobrski dan leta 2015

10. oktobra leta 2015, nekaj tednov po izbruhu afere Dieselgate v ZDA, se je zgodil sestanek Volkswagnove uprave v Rothehofu. Sestanek je vodil Herbert Diess, takrat predsednik znamke Volkswagen, ki je pozneje postal predsednik celotnega koncerna.

V oblačnem sobotnem popoldnevu so menedžerji iskali novo pot za avtomobilsko znamko, ki jo je takrat zaradi dizelske afere doletelo 27 milijard evrov kazni.

"To so bili zelo napeti pogovori, kresala so se številna in tudi zelo različna mnenja. Toda vedeli smo, da je lahko ta položaj v primeru našega dovolj dolgega 'skoka' v prihodnost obenem tudi velika priložnost," se je za Reuters spominjal Jurgen Stackmann, član uprave Volkswagna, odgovoren za prodajo.

Se vam zdijo velika vlaganja Volkswagna v elektromobilnost smiselna?

  • Da, to je prihodnost in nanjo bodo zato najbolje pripravljeni.
    25,10 %
    186 glasov
  • Da, toda večino prodaje bodo še dolgo ustvarjali s klasičnimi avtomobili.
    58,57 %
    434 glasov
  • Ne, proizvodnja električnih avtomobilov bo presegla realno povpraševanje.
    16,33 %
    121 glasov
Oddanih 741 glasov

Glavni rezultat sestanka je bila modularna platforma MEB

Tri dni po tem sestanku so se pri Volkswagnu odločili razviti modularno platformo za električne avtomobile, zdaj že uradno razkriti MEB. Podobno kot pri platformi MQB za klasične avtomobile so nameravali prek nje poenostaviti in poceniti proizvodnjo električnih avtomobilov. To bi pomenilo nižjo ceno za kupca in danes pri Volkswagnu svoj električni I.D. obljubljajo za ceno dizelskega golfa.

Volkswagen je lani prodal več kot deset milijonov avtomobilov. Prodajni paradni konji še vedno ostajajo klasični avtomobili, med njimi še posebej športni terenci. | Foto: Volkswagen Volkswagen je lani prodal več kot deset milijonov avtomobilov. Prodajni paradni konji še vedno ostajajo klasični avtomobili, med njimi še posebej športni terenci. Foto: Volkswagen

Pogled na zasnovo modularne platforme MEB | Foto: Volkswagen Pogled na zasnovo modularne platforme MEB Foto: Volkswagen

V elektromobilnost bodo vložili 80 milijard evrov

Volkswagen bo še naprej izdeloval avtomobile s klasičnimi motorji na notranje izgorevanje, a očitno z električnimi vozili mislijo zelo resno. Za njihovo proizvodnjo so preuredili celotne tovarne (Emden, Zwickau), v razvoj lastne elektromobilnosti pa bodo vložili kar 80 milijard evrov.

Če bodo letos izdelali 40 tisoč električnih avtomobilov, jih nameravajo leta 2025 na ceste (letno!) poslati že tri milijone.

Medtem ko bo Volkswagnov koncern v električna vozila vložil 80 milijard evrov, jih bo Daimler vložil 36 milijard, naveza Renault-Nissan-Mitsubishi jih bo do leta 2022 vložila deset milijard, ameriški koncern General Motors pa sedem milijard (skupaj s tehnologijo avtonomnih vozil).

Volkswagen passat
Avtomoto Novi passat: Takega sistema še ni imel noben volkswagen #foto

Je taka usmeritev tvegana? Danes si električne avtomobile bolj od kupcev želijo politiki.

"Ocenjujemo, da bo Volkswagen do leta 2025 postal največji svetovni avtomobilski proizvajalec. Ameriška Tesla bo najverjetneje ostala nišna znamka," meni Patrick Hummel, analitik pri družbi UBS.

Visoki vložki v elektromobilnost pa so tvegani. Prodaja teh avtomobilov je danes iz številnih vzrokov (omejena ponudba in uporabnost, doseg, višja cena …) še zelo majhna. Bolj kot kupci se v alternativne pogone usmerjajo politiki in tisti, ki sprejemajo zakone. Toda uradne usmeritve Evrope in tudi Kitajske obenem kažejo, da je znatna elektrifikacija avtomobilov prihodnosti skoraj neizbežna.

Bencinski motor je danes štirikrat cenejši od večjega baterijskega paketa

Pri Volkswagnu stavijo predvsem na ekonomijo obsega. Danes so sestavni deli električnega avtomobila še zelo dragi in vse to vpliva na dobičkonosnost. Baterijski sklop z dosegom 500 kilometrov stane okrog 20 tisoč dolarjev, medtem ko bencinski motor stane štirikrat manj. Ko temu dodamo še dva tisočaka za elektromotor in pretvornik, je razlika še večja.

In kot že rečeno, na podlagi ekonomije obsega in nižanja razvojnih stroškov s pomočjo modularne platforme Volkswagen ostaja pri napovedi: električnega I.D. bo mogoče dobiti že od 20 tisoč evrov naprej. Serijskega bodo razkrili prihodnji mesec v Ženevi, na ceste pa avtomobil prihaja prihodnje leto.

Ne spreglejte