Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
1. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

1

Natisni članek

Novo mesto Revoz Renault

Nedelja, 1. 1. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Renault 4 ali "katrca": ljudski avtomobilski rekorder in tudi čisto pravi dirkalnik

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

1

Med najbolj nenavadne dirkalne avtomobile spada tudi renault 4 oziroma priljubljena "katrca", ki so jo v tekmovalne namene razvili in izdelovali v Novem mestu. Podvozje je bil veliko trše, 800-kubični motor izboljšan, menjalnik sredi armaturne plošče pa kar petstopenjski.

Leta 1987 so na relije takratnega jugoslovanskega državnega prvenstva zapeljale tudi dirkaške različice renaulta 4. Skupaj so v Novem mestu izdelali osem takih avtomobilov. | Foto: osebni arhiv Rudi Šali Leta 1987 so na relije takratnega jugoslovanskega državnega prvenstva zapeljale tudi dirkaške različice renaulta 4. Skupaj so v Novem mestu izdelali osem takih avtomobilov. Foto: osebni arhiv Rudi Šali

Rudi Šali je bil v IMV odgovoren za tehnično izvedbo športnega programa z renaultom 4, že pred tem pa je imel veliko izkušenj kot sovoznik ter tehnično vodja avtomobila Aleša Pušnika in Braneta Kuzmiča.  | Foto: osebni arhiv Rudi Šali Rudi Šali je bil v IMV odgovoren za tehnično izvedbo športnega programa z renaultom 4, že pred tem pa je imel veliko izkušenj kot sovoznik ter tehnično vodja avtomobila Aleša Pušnika in Braneta Kuzmiča. Foto: osebni arhiv Rudi Šali Samo v Novem mestu so jih izdelali več kot pol milijona

Čeprav so v Novem mestu v 70. letih izdelali tudi nekaj renaultov 12, 16 in 18, je tovarna IMV od leta 1973 živela predvsem od renaulta 4. Priljubljena "katrca" je bila eden najbolj razširjenih avtomobilov v Sloveniji in celotni takratni Jugoslaviji. V Revozu, ki je leta 1988 nastal na podlagi sodelovanja med Renaultom in IMV, so do leta 1992 izdelali več kot 575 tisoč katrc.

Neučakani vozniki so takrat tudi spali pred prodajnim salonom in branili svoje mesto v čakalni vrsti. Vse katrce so bile enake, le da so imele štiri različne barve karoserije. Kupec seveda ni mogel izbirati barve, dobil jo je povsem naključno.

Razvili so ga Francozi s pomočjo Novomeščana

Prav posebna "katrca" pa je pri tehnoloških zanesenjakih iz Novega mesta zrasla leta 1987, torej pred 30 leti. Iz Renaultovega "ljudskega" avtomobila so takrat namreč izdelali čisto pravi dirkalnik za reli, s čimer so nadgradili jugoslovanski Renaultov športni program Braneta Küzmiča in njegovega sovoznika Rudija Šalija. Ta je bil kot tehnični vodja ekipe IMV in pozneje Revoza zadolžen tudi za razvoj in izdelavo tekmovalnih renaultov 4.

"Ideja je prišla neposredno iz Renaulta. Želeli so si dodatne promocije za avtomobil, ki smo ga izdelovali v Novem mestu. Z dvema novima, a serijskima 'katrcama' sem se odpravil v Francijo, kjer sem nato prebival skoraj mesec in pol. V tem času smo jo razdrli in postopno sestavljali prvi dirkalnik. Pozneje sem jih doma izdelal še šest," se spominja Šali, ki je vse potrebne vitalne dele dobil iz Francije, osnovno varnostno opremo pa kupil doma.

Renault je model 4 predstavil leta 1961 na avtomobilskem salonu v Parizu. Prav v tem času je Renault postavil svojo prodajno mrežo zunaj meja Francije. Renault je leta 1969 pogodbo o proizvodnji sklenil najprej z ljubljanskim Litostrojem, leta 1972 pa so jo prenesli na IMV v Novem mestu. Skupno so renault 4 izdelovali v 27 državah sveta, vseh pa so izdelali več kot osem milijonov.  | Foto: Ciril Komotar Renault je model 4 predstavil leta 1961 na avtomobilskem salonu v Parizu. Prav v tem času je Renault postavil svojo prodajno mrežo zunaj meja Francije. Renault je leta 1969 pogodbo o proizvodnji sklenil najprej z ljubljanskim Litostrojem, leta 1972 pa so jo prenesli na IMV v Novem mestu. Skupno so renault 4 izdelovali v 27 državah sveta, vseh pa so izdelali več kot osem milijonov. Foto: Ciril Komotar

Kako iz zibajoče se katrce narediti dirkalni avtomobil?

Renault 4 prav gotovo ni bil klasična osnova za izdelavo dirkalnega avtomobila. Serijski je imel visoko težišče, znan je bil po nagibanju v ovinkih in tudi dokaj šibkem 1,1-litrskem motorju. Tega so v športne namene le malenkostno predelali (ojnice, glave motorja …) in pridobili dodatnih deset ali morda celo 15 "konjev". Pomembnejše so bile druge nadgradnje avtomobila, to so bile petstopenjski menjalnik (serijski renault 4 je imel štiristopenjskega), vgradili so boljše vzmeti in blažilnike, prav tako tudi zaporo diferenciala in močnejše polosi iz renaulta 18. Nov je bil tudi izpušni sistem.

Najhitrejši voznik katrce je dobil novega renault 5 GT turbo

Takšen renault 4 je na relijih takratnega jugoslovanskega državnega prvenstva spadal v razred skupine A do 1.100 kubičnih centimetrov. Jani Trček je bil leta 1988 v tem razredu na primer četrti. Renault je v okviru športnega programa z renault 4 podpiral tudi notranje pokalno tekmovanje, v katerem je bil dvakrat najuspešnejši prav Trček. Najuspešnejši voznik je za nagrado dobil novega serijskega renaulta 5 GT turbo.

Poleg Trčka so točke s katrco osvajali tudi Roman Jernejc, Marjan Zorc, Janez Pleško, Igor Furlan, Matjaž Flego, Jože Mesarec ...

Ne spreglejte