Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
14. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

4

Natisni članek

Leon Poberaj Reli Monte Carlo

Sobota, 14. 1. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Reli Monte Carlo 1977: slovenska stoenka med dvema lancijama stratos HF

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

4

Leon Poberaj je pred natanko 40 leti edinkrat sodeloval na znamenitem reliju Monte Carlo. Na monaški ruleti je bil novinec, imel je štartno številko 186 in vozil le skromno stoenko, a se je na začetku relija vseeno prebil v prvo trideseterico. Poberaj do danes ni pozabil prizora, ko so funkcionarji njegovo stoenko po rezultatih razporedili med dve lanciji stratos.

Leon Poberaj je bil z zastavo101, ki je bila sicer uradno fiat 128, leta 1977 edini slovenski udeleženec na reliju Monte Carlo. | Foto: osebni arhiv Leon Poberaj Leon Poberaj je bil z zastavo101, ki je bila sicer uradno fiat 128, leta 1977 edini slovenski udeleženec na reliju Monte Carlo. Foto: osebni arhiv Leon Poberaj

Spomini na epsko dirko po južnofrancoskih Alpah

Prihodnji teden se bo v Monte Carlu začelo novo svetovno prvenstvo v reliju, ki bo letos zaradi novih tehničnih pravil, hitrejših in bolj atraktivnih dirkalnikov ter predvsem zaradi povratka tovarniških ekip Toyote in Citroëna še posebej privlačno. Znamenita monaška ruleta, ki bo letos na sporedu že 85-ič, pa vsako leto obuja tudi spomine na izvedbe tega relija v sedemdesetih in osemdesetih letih.

To je bila epska dirka z več tisoč kilometrov dolgo  uvodno etapo in nato napornim dnevnim in nočnim dirkanjem po nepredvidljivih cestah južnofrancoskih Alp. Na štartu je bilo vsako leto tudi več kot 200 amaterskih voznikov, ki so na odšli na lov za svojimi sanjami in poskušali obvladati enega od najtežjih relijev na svetu, tista peščica profesionalnih tovarniških dirkačev pa se je v zgodnjih letih uradnega svetovnega prvenstva pod okriljem FIA bojevala za zmago.

Slovenska stoenka v družbi znamenite lancie stratos HF. | Foto: osebni arhiv Leon Poberaj Slovenska stoenka v družbi znamenite lancie stratos HF. Foto: osebni arhiv Leon Poberaj

Novogoričanu je odhod v Monte Carlo predlagal sovoznik

Tako je bilo tudi pred 40 leti, ko je na štart relija odšel Novogoričan Leon Poberaj. Ni bil prvi Slovenec na štartu tega relija, ki je z uvodno etapo že leta 1936 prvič peljal tudi čez Slovenijo. Poberaj je bil pred 40 leti eden od najhitrejših voznikov v takratnem državnem prvenstvu, ideja o nastopu na reliju pa je prišla od njegovega sovoznika Marka Kožarja. Ta je pred tem na monaški ruleti že vozil z Alešem Pušnikom.

"Sedeli smo za našo domačo mizo in se poigravali s to idejo. Sam pri sebi sem računal stroške in nekako ugotovil, da lahko malo stisnemo pas in bomo zbrali dovolj denarja. Povsem pa sem pozabil na plačilo prijavnine, ki je znašala več tisoč takratnih nemških mark. Ko sem že mislil, da tega relija ne bom videl, je sovoznik našel pokrovitelja," se januarja pred 40 leti spominja Poberaj.

Slovenska posadka Poberaj-Kožar je morala pred 40 leti v Monte Carlu odstopiti zaradi zlomljenega nosilca menjalnika. | Foto: osebni arhiv Leon Poberaj Slovenska posadka Poberaj-Kožar je morala pred 40 leti v Monte Carlu odstopiti zaradi zlomljenega nosilca menjalnika. Foto: osebni arhiv Leon Poberaj

Leon Poberaj za volanom svojega tekmovalnega avtomobila. | Foto: osebni arhiv Leon Poberaj Leon Poberaj za volanom svojega tekmovalnega avtomobila. Foto: osebni arhiv Leon Poberaj S pol stoenko pol fiatom na 2.600 kilometrov dolgo pot

Pa sta šla. Avtomobil so pripravili pri Ceccatu v italijanskem Schiu, kjer so za Poberaja že pred tem skrbeli za dobro stanje pogonskega motorja. Poberaj in Kožar sta se na reli odpravila z avtomobilom, ki je pravzaprav pol zastava 101 in pol fiat 128. Sprednji del je bil stoenka, zadnji pa fiat, oba modela pa sta bila seveda enaka.

Štartala sta iz Monte Carla, pred seboj pa sta imela naporen reli, dolg 2.647 kilometrov. Na sporedu je bilo 27 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 540 kilometrov. Številne ceste so bile močno zasnežene in poledenele.

V konkurenci 198 voznikov sta se s stoenko zavihtela v prvo trideseterico

Kot novinca sta na bok avtomobila dobila rumeno štartno številko 186, sicer pa je reli začelo kar 198 posadk. S prvo hitrostno preizkušnjo sta Slovenca začela približno tri ure za prvim voznikom Sandrom Munarijem s tovarniško lancio stratos HF. Poberaj je tako kot v Jugoslaviji tudi v Franciji vozil srčno, borbeno in brezkompromisno. In šok, tako za Novogoričana kot tudi za Francoze, slovenska posadka je nekaj časa uvrščena celo v prvo trideseterico.

"Funkcionar naju je pred ciljem etape nato ustavil, pregledal kolesa in mi pomahal, naj mu sledim naprej. Sovoznik mi je dejal, da bova zagotovo diskvalificirana in da si ni mislil, da bova reli tako hitro končala. Toda niso naju napodili domov. Vozniku ene izmed lancij stratos je funkcionar naročil, naj se pomakne nekoliko naprej, drugo pa je potisnil bolj nazaj. In jaz sem se nato s svojo stoenko zapeljal med obe 'stratoski'. Marko je navdušeno skočil iz avta, vzel fotoaparat in tam na tistem mestu izpraznil ves film s 35 posnetki. Prizor, modra stoenka, parkirana med dvema lanciama, je bil res nekaj posebnega in težko ponovljivega," se spominja danes 72-letni Poberaj.

V konkurenci je z autobianchijem vozila tudi Michele Mouton, poznejša zvezdnica svetovnega relija in tovarniška voznica Audija in Peugeota. | Foto: osebni arhiv Leon Poberaj V konkurenci je z autobianchijem vozila tudi Michele Mouton, poznejša zvezdnica svetovnega relija in tovarniška voznica Audija in Peugeota. Foto: osebni arhiv Leon Poberaj

Video - Reli Monte Carlo 1977

 

Odstop zaradi zlomljenega nosilca menjalnika

V nadaljevanju relija je bilo s stoenko težko slediti lanciam s Ferrarijevim motorjem. Ceste so vodile v strme klance in tam je bila moč motorja nepogrešljiva. Slovenca sta se vseeno dobro držala. Nato pa se jima je odlomil nosilec menjalnika. Žal sta prehitro zapeljala v zaprto parkirišče, čeprav bi lahko zunaj ostala še celo uro in popravila avtomobil. Tako pa nista imela možnosti in sta morala nato na 19. hitrostni preizkušnji odstopiti.

Pri Fiatu so se Slovencev usmilili in ju povabili v svoj servis

Poberaj je bil na reliju brez pravega spremstva. Spomni se pogovora s sotekmovalcem iz lancie stratos. Bil je začuden, kako ta Slovenec nima nobenih mehanikov in na reliju vozi pravzaprav brez nadomestnih gum. Pred naslednjo hitrostno preizkušnjo ga je po nove gume povabil kar v Fiatov servis, kjer so Novogoričana nato že čakali.

"Kar malo nerodno mi je bilo zapeljati k njim. Takoj so me dvignili, vrgli stran kolesa in na stoenko namestili nova. Mehanik se je drl 'vai, vai', pošiljal me je naprej. Jaz pa sem gledal tista svoja kolesa na robu parkirišča. Ja, nič, stopil sem iz avta, jih pospravil v prtljažnik in šele nato odpeljal naprej. Italijani niso razumeli, zakaj bi s seboj vozil toliko nepotrebnih kilogramov, jaz pa sem s tistimi kolesi nato dirkal še vse leto," pove Poberaj.

Pred 40 leti v Monte Carlu zmaga Sandra Munarija z lancio stratos HF

Mednarodna avtomobilska organizacija FIA je leta 1977 svetovno prvenstvo razpisala le za proizvajalce, ne pa tudi voznike. Na uvodnem reliju v Monte Carlu je slavil Sandro Munari (lancia stratos HF) pred Jean-Claudom Andruetom (fiat 131 abarth) in presenečenjem relija Antoniom Zaninijem (seat 124D). Na zahtevnem reliju jih je od 198 posadk s štarta v cilj pripeljalo le 118 oziroma slabih 60 odstotkov. Odstopili so tudi Walter Röhrl (opel kadett), Markku Alen (fiat 131 abarth), Raffaele Pinto (lancia stratos HF), Maurizio Verini (fiat 131 abarth), Jean-Pierre Nicholas (opel kadett) …
Ne spreglejte