Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
30. 8. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

8

Natisni članek

promet promet Ljubljana zastoj zastoj

Torek, 30. 8. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Pet razlogov, zakaj Ljubljana doživi prometni infarkt #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

8

Novo semaforizirano križišče Dunajske in Vilharjeve ceste, ki namerava odpraviti gnečo v Ljubljani, je sicer že končano, dela na glavni severni vpadnici v prestolnico pa bodo trajala še do sredine septembra. | Foto: Gregor Pavšič Novo semaforizirano križišče Dunajske in Vilharjeve ceste, ki namerava odpraviti gnečo v Ljubljani, je sicer že končano, dela na glavni severni vpadnici v prestolnico pa bodo trajala še do sredine septembra. Foto: Gregor Pavšič

VAŠE MNENJE INFOGRAFIKA - KDAJ NAJVEČ VOZIL NA OBVOZNICI? NASVETI

Ljubljana je zaradi del na zaprti Dunajski cesti v ponedeljek doživela popoln prometni zastoj. Toda medtem ko ob takšnih dogodkih številni vozniki žugajo mestnim oblastem in se jezijo, ker do službe vozijo trikrat dlje kot po navadi, prometni strokovnjaki opozarjajo, da bi vozniki z boljšim informiranjem in izbiro alternativnih cest lahko tudi sami pripomogli k večji pretočnosti prometa.

Dejavniki, ki te dni vplivajo na zastoje v Ljubljani:

-    Nekateri zaprti uvozi iz ljubljanske severne obvoznice
-    Premalo obveščeni vozniki, ki ne poiščejo pravočasno alternativnih poti
-    Povečan promet zaradi konca dopustov
-    Gradnja novega semaforiziranega križišča Dunajske in Vilharjeve ceste, ki je zdaj že končana
-    Premalo tekoče vključevanje avtomobilov pri delovnih zaporah


Ali leži del krivde za gnečo tudi na plečih voznikov? Tako se je včeraj popoldne promet ustavil v središču Ljubljane. | Foto: Gregor Pavšič Tako se je včeraj popoldne promet ustavil v središču Ljubljane. Foto: Gregor Pavšič

Dopusti se nezadržno končujejo, z začetkom septembra pa se na slovenske ceste vrača tudi povečan vsakodnevni obseg avtomobilov. Že včeraj so zaradi obnove cestišča in gradnje novega semaforiziranega križišča med Dunajsko in Vilharjevo cesto nastali dolgi zastoji ob prometnih konicah. Vozniki so v gneči nestrpno žugali mestnim oblastem in vzdrževalcem cest, toda resnici na ljubo so ti na glavni severni vpadnici v mesto lovili zadnje avgustovske dni in imeli odprta kar tri gradbišča.

Čeprav se je bilo zjutraj na primer prek Celovške ceste le težko prebiti do središča mesta, so bile nekatere druge vpadnice v bližino središča mesta – najbolj očiten primer je zelo pretočna dvopasovna Štajerska cesta – povsem običajno prevozne.

Ali torej del krivde za zastoje, ki v Ljubljani skoraj vsakič nastanejo ob vseh večjih gradbenih delih na mestnih vpadnicah, leži tudi na plečih voznikov?

Dunajska cesta je na svojem južnem delu pri Bavarskem dvoru dobila novo semaforizirano križišče z Vilharjevo cesto. S te bo zdaj mogoče zavijati tudi levo proti središču in ne več le desno. Nov semafor bo izziv tudi za mestni nadzorni center semaforiziranih križišč, saj bosta zdaj na južnem začetku Dunajske ceste v razmiku 200 metrov kar dve z vozili natrpani križišči.  | Foto: Gregor Pavšič Dunajska cesta je na svojem južnem delu pri Bavarskem dvoru dobila novo semaforizirano križišče z Vilharjevo cesto. S te bo zdaj mogoče zavijati tudi levo proti središču in ne več le desno. Nov semafor bo izziv tudi za mestni nadzorni center semaforiziranih križišč, saj bosta zdaj na južnem začetku Dunajske ceste v razmiku 200 metrov kar dve z vozili natrpani križišči. Foto: Gregor Pavšič

"Bolje, da danes malo počakamo in imamo potem 20 let mir" Ste bili tudi vi včeraj ujeti v podobne zastoje? | Foto: Gregor Pavšič Ste bili tudi vi včeraj ujeti v podobne zastoje? Foto: Gregor Pavšič

Bralka iz okolice Kranja nam je včeraj pisala, da je namesto 30 minut v službo potovala uro in 50 minut. Največja gneča je bila na koncu Celovške ceste, konkretno na križišču s Tivolsko cesto. Le nekaj kilometrov stran je vožnja proti središču mesta prek Štajerske ceste trajala slabih deset minut.

"Ceste enkrat pač morajo obnoviti. Bolje, da zdaj potrpimo nekaj tednov in imamo potem deset ali dvajset let mir. Del krivde za gnečo lahko zagotovo pripišemo tudi voznikom. Navajeni smo, da hočemo proti cilju po najbližji poti," meni Brane Küzmič, dolgoletni inštruktor varne vožnje, ki voznikom v teh dneh svetuje predvsem strpnost, potrpežljivost in iskanje alternativnih poti do službe oziroma opravkov.

Video - Prebijanje rešilnega vozila skozi gnečo:

Nasvet – Kako do cilja mimo gneče:

Poskusimo se izogibati vožnji ob urah, ko so pričakovane največje prometne konice. Dars svetuje:

-    V času največjih prometnih konic poskusimo uporabljati alternativne poti.
-    Smo strpni vozniki in upoštevamo cestnoprometna pravila. Pomembno je spoštovati predpisano hitrost in vzdrževati varnostno razdaljo, saj vsak, tudi manjši trk vozil lahko povzroči daljši zastoj.
-    Smo informirani vozniki, pred potjo preverimo razmere na cestah:

K večji pretočnosti prispeva tudi:

-     pravilno vključevanje na vozne pasove na avtocestah: voznik, ki se vključuje, mora to narediti varno in tako, da na pospeševalnem pasu povečuje hitrost, voznik, ki vozi po avtocesti po voznem pasu, pa mora zagotoviti dovolj prostora, da lahko vozilo s priključka varno zapelje na vozni pas;

-    tekoče vključevanje na avtocestne odseke, kjer so postavljene delovne zapore: vozniki, ki vozijo po voznem (desnem) pasu, naj ob priključkih vozilom, ki se vključujejo na avtocesto, s premikom na prehitevalni (levi) pas omogočijo tekoče vključevanje.

Kdo je kriv za prometno gnečo v Ljubljani?

  • Mestna občina Ljubljana, ker dela časovno niso pravilno organizirana in izpeljana
    31,65 %
    157 glasov
  • Vozniki, ker svojo pot preslabo načrtujejo in so na cesti premalo strpni
    57,66 %
    286 glasov
  • Neučinkovit javni prevoz (vlaki, primestni avtobusi ...)
    10,69 %
    53 glasov
Oddanih 496 glasov

Gostota prometa včeraj popoldne v Ljubljani. Zelo obremenjeni sta bili Topniška in Masarykova cesta. | Foto: Gostota prometa včeraj popoldne v Ljubljani. Zelo obremenjeni sta bili Topniška in Masarykova cesta.

Dela na Dunajski cesti bodo trajala še do sredine septembra

Čeprav so gradbinci predčasno končali gradnjo križišča Dunajske in Vilharjeve ceste, se bodo dela na tej vpadnici zavlekla še v september. Predvidoma do 11. septembra bodo na Dunajski cesti zaprta križišča s Tolstojevo, Posavskega, Dimičevo in Baragovo ulico. Promet po Dunajski cesti zaradi del v vsako smer poteka le po enem prometnem pasu.

Ker lahko na cestah s prvim septembrom pričakujemo še večjo gostoto prometa, bo še bolj smiselna uporaba javnega prometa, predvsem vlakov. Včeraj se zastojem in zamudi niso mogli izogniti niti avtobusi mestnega prometa.

Dars: Največ avtomobilov na severni obvoznici pelje ob sedmih zjutraj

 

Tiste, ki lahko odhod proti Ljubljani časovno prilagodijo, bodo zagotovo zanimali Darsovi podatki o povprečni gostoti in hitrosti na ljubljanski obvoznici. Ob petih zjutraj je povprečna hitrost na obvoznici še sto kilometrov na uro, ki pa nato do sedme ure pade na vsega dobrih 80 kilometrov na uro.

Takrat je gneča največja, nato pa hitrost postopoma do devetih spet naraste na sto kilometrov na uro. Okrog sedmih bo septembra na obvoznici v povprečju dobrih štiri tisoč vozil, eno uro pred tem le 2.600. V popoldanskih urah se po podatkih Darsa promet najbolj poveča med 15. in 17. uro. Več podatkov o gibanju števila in hitrosti vozil si preberite tudi v zgornjih dveh grafih.

Pred potjo proti službi ali drugim opravkom je smiselno preveriti stanje na cestah. Podatki o gostoti prometa na različnih vpadnicah so nazorno barvno prikazani.  | Foto: Ana Kovač Pred potjo proti službi ali drugim opravkom je smiselno preveriti stanje na cestah. Podatki o gostoti prometa na različnih vpadnicah so nazorno barvno prikazani. Foto: Ana Kovač

Gostoto prometa lahko preverite tudi na mobilnem telefonu

Na ljubljanski občini so v noči s ponedeljka na torek obljubile dokončanje novega semaforiziranega križišča na stičišču Dunajske in Vilharjeve, kar bo predvidoma odprlo enega od včerajšnjih gostih prometnih zamaškov. Nekatera druga delovišča na Dunajski cesti vseeno še ostajajo odprta, zato tudi danes na poti v službo ne bo odveč preveriti gostote prometa – to najlažje storite na spletni strani prometno-informacijskega centra (PIC) – in tudi na račun nekaj dodatnih prevoženih kilometrov izberete drugo pot kot po navadi.

Omenili smo že Štajersko cesto od krožišča Tomačevo proti središču mesta, manj obremenjene so v povprečju vpadnice z južne strani ali pa prek cest na zahodni strani Ljubljane. V vsakem primeru pa je dober recept tudi na pot odriniti predčasno.

Ne spreglejte