Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
12. 6. 2016,
7.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

Natisni članek

Nedelja, 12. 6. 2016, 7.55

6 let, 7 mesecev

Mimo hiš s prek 300 kilometri na uro ...

Nora dirka na otoku Man: dva osupljiva rekorda in štiri smrtne žrtve

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

Hitrosti prek 300 kilometrov na uro, vsakdanja cesta in boj za slavo in preživetje iz metra v meter znamenite ceste na otoku Man. To je vsakdanjost udeležencev nore dirke, ki je tudi letos poskrbela za nove rekorde, a žal tudi štiri nove smrtne žrtve.

Dirka, kjer je prava zmaga že preživetje

Že vse od leta 1907 predstavlja motociklistična dirka na otoku Man, ki leži med Anglijo in Irsko, eno najbolj nevarnih, spektakularnih in norih športnih prireditev na svetu. Dirka od leta 1911 poteka po cesti, dolgi več kot 60 kilometrov, ki od dirkačev zahteva neizmerno količino poguma in znanja. Cesta je hitra, valovita in skriva številne pasti, zato popoln napad dovoljuje le najbolj izkušenim. Na njej je že plapolala tudi slovenska zastava, največ izkušenj z njo ima med slovenskimi motoristi Mirko Kalšek.

Legendarni John McGuinness je v svojem razredu odlično nastopil tudi na letošnji dirki. Na njegovi hondi je tudi izpušni sistem slovenskega Akrapoviča. (foto: Akrapovič) | Foto: Legendarni John McGuinness je v svojem razredu odlično nastopil tudi na letošnji dirki. Na njegovi hondi je tudi izpušni sistem slovenskega Akrapoviča. (foto: Akrapovič)

Največji legendi sta Joey Dunlop in John McGuinness, med Slovenci ima z njo največ izkušenj Mirko Kalšek

Kar 26 zmag je na tej dirki vknjižil že pokojni Joey Dunlop, na drugi strani je letos nov rekord proge postavil Michael Dunlop. Za progo je potreboval 16 minut in 53,9 sekunde, kar pomeni povprečno hitrost kar 215,5 kilometra na uro. To kajpak ni varno dirkališče, ampak hitrost, dosežena na vsakdanji cesti, ki pelje mimo gozdov, stanovanjskih hiš, električnih drogov, stebrov in podobnih nepremičnih nevarnosti za dirkače.

Tudi Mark Higgins je s posebej predelano subaru imprezo WRX STI, za katero so poskrbeli v angleškem Prodrivu, postavil rekord za avtomobile.

Ena izmed žrtev letošnje dirke je tudi voznik prikolice Ian Bell. (foto: iomtt.com) | Foto: Ena izmed žrtev letošnje dirke je tudi voznik prikolice Ian Bell. (foto: iomtt.com)

Življenje na otoku Man je izgubilo že 253 udeležencev dirke

Žal je dirka na otoku letos zahtevala tudi že štiri smrtne žrtve. Najprej sta v nesrečah življenje izgubila 50-letni Paul Shoesmith in 27-letni Avstralec Dwight Beare, nato je umrl še tekmovalec na prikoličarjih 58-letni Ian Bell. Ta je dirkal s svojim sinom Carlom, ki je bil v nesreči nepoškodovan. Tudi prej omenjeni Beare se je ponesrečil med dirko prikoličarjev. Peta smrtna žrtev letošnje dirke je nastopila v nesreči 32-letnega Andrewa Soara.

Soar je bil že 253. smrtna žrtev dirke na otoku Man od njene ustanovitve pred 109 leti. Prvo žrtev je dirka zahtevala že leta 1911.

Ne spreglejte