Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
10. 6. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Francija Z družino na poti Siol z vami na dopustu nogomet Euro 2016

Petek, 10. 6. 2016, 5.30

6 let, 6 mesecev

Za volanom pazite na telefoniranje, hranjenje, ličenje in s seboj vzemite alkotest

Na Euro 2016 z avtomobilom: Kakšne so posebnosti prometa v Franciji?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Euro 2016 z avtomobilom

Bi se na nogometni spektakel Euro 2016 odpeljali z avtomobilom? Najbližje prizorišče je oddaljeno 970, najbolj oddaljeno pa skoraj 1.500 kilometrov. Na francoskih cestah je treba paziti tudi na določene posebnosti v cestnoprometnih predpisih.

V dežju na avtocestah ne hitreje od 110 kilometrov na uro

Omejitve hitrosti so v Franciji podobne kot v Sloveniji. Na podeželskih cestah je dovoljeno voziti s hitrostjo 90, na hitrih cestah s hitrostjo 110 in na avtocestah s hitrostjo 130 kilometrov na uro. Vozniki začetniki, ki vozniškega dovoljenja še nimajo več kot tri leta, lahko na podeželskih cestah vozijo največ 80 kilometrov na uro, na avtocestah pa 110 kilometrov na uro (enaka je splošna omejitev na avtocestah v primeru dežja).

Med vožnjo je dovoljeno imeti v krvi 0,5 promila alkohola, za voznike začetnike je ta meja 0,2 promila.

Hrvati spadajo med favorite evropskega prvenstva. Se bo njihov navijač s katrco iz okolice Dubrovnika odpravil proti Franciji? | Foto: Hrvati spadajo med favorite evropskega prvenstva. Se bo njihov navijač s katrco iz okolice Dubrovnika odpravil proti Franciji?

Okvirne razdalje, čas vožnje in strošek v eno smer:

 

RAZDALJA

ČAS VOŽNJE

STROŠEK

Pariz

1.250 km

11h 47 min.

180 EUR

Marseille

989 km

10 h 30 min.

158 EUR

Lille

1.240 km

12 h 20 min.

142 EUR

Nice

790 km

7 h 50 min.

126 EUR

Toulouse

1.350 km

12 h 44 min.

222 EUR

Bordeaux

1.480 km

14 h

300 EUR

Lens

1.290 km

12 h

122 EUR

St. Etienne

970 km

9 h 47 min.

205 EUR

Pazite na bele neoznačene avtomobile z mobilnimi radarji

Na prehitre voznike v Franciji pazi več kot dva tisoč stacionarnih radarjev. Od leta 2011 policija voznikov uradno ne obvešča več o lokacijah merjenja hitrosti. Na nekaterih več kilometrov dolgih odsekih policija meri tudi povprečno hitrost. Francozi poleg tega uporabljajo tudi vse več mobilnih radarjev v avtomobilih (teh je že več kot 150), navadno gre za bele peugeote 208, citroëne berlinge in renaulte megane.

Tistim, ki omejitev hitrosti prekoračijo za več kot 50 kilometrov na uro, policisti zasežejo vozniško dovoljenje in tudi avtomobil.

Osnovne omejitve hitrosti so v Franciji enake kot v Sloveniji. Kdor jih prekorači za 50 kilometrov na uro, ostane brez vozniškega dovoljenja. | Foto: Osnovne omejitve hitrosti so v Franciji enake kot v Sloveniji. Kdor jih prekorači za 50 kilometrov na uro, ostane brez vozniškega dovoljenja.

Brez sendvičev in ličenja za volanom Na mejnih prehodih in izpostavljenih lokacijah lahko pričakujemo poostrene varnostne ukrepe. | Foto: Na mejnih prehodih in izpostavljenih lokacijah lahko pričakujemo poostrene varnostne ukrepe.

Med vožnjo v Franciji je treba paziti na početje, ki kakorkoli zmanjšuje osredotočenost voznika na promet.

To seveda velja za telefoniranje (dovoljeno je le prek povsem prostoročnega sistema, slušalke bluetooth niso dovoljene, zagrožena globa je 135 evrov) ali poslušanje glasbe (slušalke med vožnjo so prepovedane, globa znaša vsaj 90 evrov), v nasprotju s Slovenijo pa v Franciji med vožnjo tudi ni dovoljeno jesti hrane ali se na primer ličiti. Voznika v tem primeru lahko doleti 75 evrov globe.

Enaka globa lahko doleti voznika, ki avtomobil vozi v neprimerni obutvi, na primer v natikačih. Prepovedani so sistemi za opozarjanje pred policijskimi radarji, zagrožene globe pa lahko segajo vse do 1.500 evrov.

Ob velikih slavjih bodo francoski policisti zagotovo zamižali na eno oko ... | Foto: Ob velikih slavjih bodo francoski policisti zagotovo zamižali na eno oko ...

Alkotest je v avtomobilu obvezen, a globe v nasprotnem primeru za voznika ni

Ena izmed posebnosti francoskih cestnoprometnih predpisov je prisotnost alkotesta. Voznik, ki ga v avtomobilu nima, globe vseeno ne plača. Alkoteste je mogoče za en evro dobiti v lekarnah in na postajališčih na avtocestah. Tako kot v Sloveniji je treba imeti tudi v Franciji v avtomobilu odsevni jopič in ga obleči, ko v primeru nesreče ali okvare na ali ob cesti izstopimo iz avtomobila.

Francozi kljub stavkam ne napovedujejo motene oskrbe z gorivom Bo dovolj goriva za vse navijače? Stavko v času odprtja prvenstva napovedujejo piloti Air Francea ... | Foto: Bo dovolj goriva za vse navijače? Stavko v času odprtja prvenstva napovedujejo piloti Air Francea ...

Na državnih prehodih v Franciji zaradi poostrenega varnostnega nadzora pričakujejo zastoje in daljši čas za prehod meje. V zadnjem obdobju Francijo pesti tudi kriza z gorivom, ki je posledica protestov sindikatov proti reformi dela in blokad francoskih rafinerij. Mnogi bencinski servisi v Franciji so v zadnjih tednih že imeli težave z zalogo goriva, uvajali so tudi največjo količino (20 litrov), ki jo lahko posamezni voznik natoči. Po francoskih zakonih je dovoljeno v avtomobilu v ustrezni posodi prevažati deset litrov goriva.

Gorivo je v Franciji najcenejše na črpalkah v sklopu trgovinskih diskontov. Povprečna cena 95-oktanskega bencinskega goriva je bila včeraj v Franciji 1,36 evra na liter, dizelskega goriva pa 1,176 evra na liter.

Pri samopostrežnih bencinskih črpalkah je pred točenjem smiselno preveriti, ali avtomat podpira katero izmed vaših kreditnih kartic. Če je treba kartico pristaviti že pred polnjenjem, avtomat navadno rezervira znesek od 120 do 150 evrov. Po točenju se kartico seveda bremeni le za dejanski znesek natočenega goriva.

Pri maskiranju obraza ne sme biti zmanjšana sposobnost zaznavanja okolice. V vsakem primeru je med vožnjo prepovedano nositi slušalke. | Foto: Pri maskiranju obraza ne sme biti zmanjšana sposobnost zaznavanja okolice. V vsakem primeru je med vožnjo prepovedano nositi slušalke.

Bivalniki, višji od treh metrov, plačajo dražjo cestnino

Za vožnjo po avtocestah je treba v Franciji plačati cestnino. Pri vozilih, ki so višja od treh metrov (na primer bivalniki), je cestnina dražja. Cestnino je najlažje poravnati pri okencih s prisotnim osebjem (še posebej pri bivalniki, saj uslužbenec v nasprotju z avtomatom pravilno oceni višino vozila), pri samodejnih sistemih pa je najpogosteje treba uporabiti kreditno kartico.

Cestnine so v Franciji zelo visoke. Za vožnjo od Pariza do Nice na Azurni obali je treba v eno smer za cestnine odšteti 75 evrov.

Navijaške zastave je treba pred avtocesto odstraniti z avtomobila

Čeprav je tudi v Franciji v vsakdanjem prometu omejeno hupanje, bodo pred nogometnimi tekmami in po njih policisti zagotovo pripravljeni sprejeti izjemo. Enako velja tudi za različne navijaške artikle in zastave, ki so obešene na avtomobil in zataknjene za okna. Pred uvozom na avtocesto je te vendarle treba odstraniti.

Ne spreglejte