Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 5. 2017,
14.36

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

Natisni članek

advertorial Zavarovalnica Triglav motoristi reševalec

Petek, 19. 5. 2017, 14.36

2 meseca, 1 teden

Motorist reševalec: Nismo dirkači po mestu, saj službo začnemo šele po koncu nujne vožnje

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav
Triglav Vransko motoristi | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Poklic reševalca na motorju, ki je navadno prvi na kraju nesreč, kjer je ogroženo življenje in o usodi ponesrečencev odločajo sekunde, je zelo stresen in istočasno tudi eden najlepših. Temelji učinkovitega reševalca na motorju so v njegovih sposobnosti obvladovanja motocikla, izkušnjah s cest in tudi ustrezno pripravljenemu ter opremljenemu motorju.

Predaja motorja motoristom reševalcem, h kateremu je finančna sredstva prispevala tudi Zavarovalnica Triglav. | Foto: Klemen Korenjak Predaja motorja motoristom reševalcem, h kateremu je finančna sredstva prispevala tudi Zavarovalnica Triglav. Foto: Klemen Korenjak Ko se na cesti zgodi prometna nesreča, o usodi in nemalokrat tudi življenju ponesrečencev odločajo sekunde. Takrat na prvo črto reševanja stopijo pogumni fantje na motorjih, izurjeni medicinski reševalci in odlični motoristi obenem. Ko zaslišijo klic na pomoč in se usedejo na motocikel, se dobro zavedajo, da je v tistem trenutku ponesrečenec svoje zdravje ali celo življenje položil v njihove roke. Reševalec motorist mora do prizorišča nesreče prispeti bliskovito in nuditi prvo pomoč, a obenem mora biti na cesti tudi varen in zanesljiv motorist. Šele ko pride do kraja nesreče, lahko namreč začne opravljati svojo službo in izpolnjevati svoje poslanstvo.

Motoristi se morajo naučiti dobro opazovati promet pred seboj, pravilno usmerjati pogled v ovinku, prav tako skrbeti za ustrezen položaj telesa in po potrebi odločnega zaviranja. Vse te lastnosti so blizu tudi motoristom reševalcem. | Foto: Klemen Korenjak Motoristi se morajo naučiti dobro opazovati promet pred seboj, pravilno usmerjati pogled v ovinku, prav tako skrbeti za ustrezen položaj telesa in po potrebi odločnega zaviranja. Vse te lastnosti so blizu tudi motoristom reševalcem. Foto: Klemen Korenjak

Pomen samonadzora – ko motor izgubi stik s cesto, sledi padec

"Pomemben je samonadzor,  obvladovanje motorja v skrajnih pogojih. Znati moraš učinkovito zavirati, prav tako po potrebi hitro pospešiti. Motor je bistveno bolj okreten kot avtomobil, nikakor pa ne smeš izgubiti stika s podlago. Če se ti to zgodi pri avtomobilu,še lahko kaj rešiš, na motorju pa izguba stika s podlago pomeni padec," je kolegom motoristom – ne reševalcem, temveč preprosto zaljubljencem v uživanju ceste na dveh kolesih – razlagal poklicni motorist reševalec Domen Vodopivec.

Sedel je na novem ducatiju multistrada, ki ga je v AMZS centru varne vožnje na Vranskem prejel iz rok predstavnika Zavarovalnice Triglav, ki je skupaj s podjetjem AS Domžale zagotovila motoristom reševalcem triletno uporabo tega vrhunskega motorja z vso pripadajočo reševalno opremo.

Tak reševalni motocikel mora vedno imeti nameščen defribilator, prav tako obvezilni material za ustavitev hujših krvavitev. Te imajo vselej prednost pred ostalimi poškodbami.  | Foto: Klemen Korenjak Tak reševalni motocikel mora vedno imeti nameščen defribilator, prav tako obvezilni material za ustavitev hujših krvavitev. Te imajo vselej prednost pred ostalimi poškodbami. Foto: Klemen Korenjak

Kar zna motorist reševalec, naj zna vsak zaljubljenec v motocikle

Dogodek je zaokrožil dan odprtih vrat za malo manj kot 200 motoristov, ki so lahko na več postajah spoznali nekaj ključnih poudarkov varne uporabe motocikla. Vsak motorist se je lahko v mislih poistovetil s kompleksnostjo obvladovanja motocikla v vsakdanjem prometu, odgovornosti v vsakem trenutku, ko se usede nanj, in prav zato spoštoval tudi veščine in delo motoristov reševalcev. Vse tisto, kar oni obvladajo do popolnosti v skrajnih razmerah, lahko življenje na cesti reši vsakemu motoristu.

Vzroki za nesreče se največkrat skrivajo v neznanju in neobvladovanju vožnje motocikla. Najpogostejše vozniške napake so v pomanjkljivem poznavanju položaja motorista na motociklu, usmerjanju pogleda, učinkovitem in varnem vodenju, upravljanju ter zaviranju motocikla, podcenjevanju vpliva hitrosti na zmožnost ukrepanja in reševanja v nevarnih situacijah, ob precenjevanju svojih sposobnostih odziva na nastale situacije in uporabi ustreznih rešitev.

Triglav Vransko motoristi | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Reševalni motor z opremo, ki nudi vse potrebno za pogosto ključne sekunde prve pomoči

Tak vrhunski motor je vmesna točka med cestnim in enduro motociklom, ki zagotavlja popolnost vožnje v raznovrstnih prometnih situacijah. Prometna nesreča seveda ne izbira lokacij in meja, reševalec pa se ji mora z motociklom prilagoditi in pripeljati do ponesrečenca na še tako težko dostopnih mestih.

Ključna pa je tudi ustrezna oprema takega reševalnega motocikla. Na njem so vsi elementi učinkovite prve pomoči, saj je osnovna naloga reševalca z motorjem prav učinkovita pomoč v prvih stikih s ponesrečencem in njegova priprava na trenutek, ko ga v oskrbo vzame zdravstveno osebje iz klasičnega reševalnega vozila.

Tak reševalni motocikel mora vedno imeti nameščen defribilator, prav tako obvezilni material za ustavitev hujših krvavitev. Te imajo vselej prednost pred ostalimi poškodbami. Prav tako ne manjka dodatni medicinski material, življenjske tekočine za hitro nadomeščanje, prav tako oprema za pripravo kanala za poznejše apliciranje zdravila.

Motorist reševalec: Stresen poklic, ki pa je najlepši na svetu

!Mi smo prvi stik in prva pomoč. Lovimo tiste prve sekunde, ki jih reševalno vozilo lahko zamudi. Če je prva pomoč hitra, je hitrejša tudi poznejša rehabilitacija poškodovanca in hitreje se lahko vrne v vsakdanje življenje,! poudarja reševalec motorist Vodopivec.

Pri tem priznava, da je poklic reševalca na motoristu lahko zelo stresen. Čeprav ima veliko izkušenj in se s kolegi reševalci pred sezono udeleži tudi do štirih zelo intenzivnih tečajev na Vranskem, se lahko v nepredvidljivem prometu prav tako zgodijo napake. Pravi, da se morajo s takimi situacijami reševalci naučiti živeti in jih sprejeti.

"Na intervencije se odpeljemo takrat, ko je ogroženo življenje. Podzavestno veš, da odloča vsaka sekunda in vsako omahovanje. Pogosto niti ne vemo, kaj nas na mestu nesreče čaka. Te situacije so precej stresne. Smo profesionalci, sami smo se odločili za ta poklic in zame osebno je to najlepši poklic na svetu."

"Naša služba se začne šele takrat, ko z motorjem pridemo na cilj naše poti," poudarja motorist reševalec in varna pot do zastavljenega cilja bi morala biti prioriteta tudi vsakega motorista. | Foto: Klemen Korenjak "Naša služba se začne šele takrat, ko z motorjem pridemo na cilj naše poti," poudarja motorist reševalec in varna pot do zastavljenega cilja bi morala biti prioriteta tudi vsakega motorista. Foto: Klemen Korenjak

Triglav Vransko motoristi | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Učinkovito zaviranje lahko reši življenja.  | Foto: Klemen Korenjak Učinkovito zaviranje lahko reši življenja. Foto: Klemen Korenjak

"»Na intervencije se odpeljemo takrat, ko je ogroženo življenje. Podzavestno veš, da odloča vsaka sekund in vsako omahovanje," pravi reševalec na motorju Domen Vodopivec. | Foto: Klemen Korenjak "»Na intervencije se odpeljemo takrat, ko je ogroženo življenje. Podzavestno veš, da odloča vsaka sekund in vsako omahovanje," pravi reševalec na motorju Domen Vodopivec. Foto: Klemen Korenjak

Ne spreglejte