Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 8. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Mobilna magistrala

Sobota, 6. 8. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Poletni kilometri in zanimive vsebine

Mobilna magistrala: tedenski videodnevnik redakcije Avtomoto – VLOG #7

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Promet v Riu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zaradi ruskega predsednika Vladimirja Putina je gorenjska avtocesta za nekaj časa postala cesta duhov. Tovrstne posebnosti smo na Avtomotu, kot vedno, pospremili z aktualnim poročanjem o avtomobilskih novicah z vsega sveta – tudi o revolucionarnem avtobusu iz Kitajske. Objavili smo tudi štiri avtomobilske teste in prvo vožnjo cayenna GTS, s katerim smo brusili romunske ovinke. In še to: urednik Sportala, Martin Pavčnik, se je za mobilno magistralo javil iz olimpijskega Ria de Janeira, novinarka Trendov Branka Grbin pa z ljubljanskih kolesarskih stez.

Video: Vpogled v delo in zakulisje ekipe Avtomoto

Toliko zanimanja kot za Vladimirja Putina, pa že dolgo ne …

Mobilna magistrala 7 | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Informacije o pristanku letala, s katerim je v Slovenijo priletel ruski predsednik, ter o njegovem urniku in gibanju so bile pretekli teden izjemno brane. Gregor Pavšič je s podrobnim poročanjem zlahka presegel 30 tisoč branj, v prispevku pa ponudil celo video pristajanja ruskega kolosa iljušin Il-96 300 PU na Brniku. Le dva dneva zatem je verižno trčenje na primorki povzročilo dvajset kilometrov dolg zastoj.

Ste vedeli?

Ste videli revolucionarni kitajski avtobus, ki pelje kar čez kolone vozil? Za projekt, ki ga bodo kmalu preizkusili tudi v praksi, se menda zanimajo v Franciji. V 60 metrov dolgem avtobusu bo prostora za do 300 potnikov.

BMW s pomočjo tehnologije 3D in digitalnih slik prihajajočo serijo 5 razvija z do desetinke milimetra natančno. Nova generacije petice, ki bo okoli sto kilogramov lažja od prejšnje, bo na ceste zapeljala prihodnje leto.

Prvi bugatti chiron, naslednik izjemnega veyrona, je že dobil lastnika. Kupil ga je savdski princ Badr bin Saud, ki je poleg salonskega chirona kupil še Bugattijevo študijo vision gran turismo. Njegovo premoženje je ocenjeno na več kot 20 milijard evrov.

"Napovedujem dve zlati in eno srebrno medaljo. Iskati jih je treba med kajakaši, kanuisti, judoisti, mogoče jadralci, slovenska javnost pa bi bila še najbolj vesela kakšnega rokometnega presenečenja," pred odhodom v Rio, od koder bo poročal, pravi urednik športa na Siol.net Martin Pavčnik. | Foto: "Napovedujem dve zlati in eno srebrno medaljo. Iskati jih je treba med kajakaši, kanuisti, judoisti, mogoče jadralci, slovenska javnost pa bi bila še najbolj vesela kakšnega rokometnega presenečenja," pred odhodom v Rio, od koder bo poročal, pravi urednik športa na Siol.net Martin Pavčnik.

Digitalni stik z Riom

Rio iz prve roke: #VprasajMartina

Da bi lahko začutili čim bolj pristen olimpijski duh in vzdušje, vam ponujamo možnost za digitalni klepet z našim poročevalcem iz Ria.

Štirje testi in prvi del Cirilove pustolovščine po Romuniji

Suzuki baleno je bil med vsemi štirimi testi (spremljali so ga še: toyota prius, mitsubishi L200 in BMW X1) najbolje bran. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Suzuki baleno je bil med vsemi štirimi testi (spremljali so ga še: toyota prius, mitsubishi L200 in BMW X1) najbolje bran. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Zavihek testi je ta teden postal bogatejši za štiri nove prispevke. Objavili smo test BMW-jevega najmanjšega športnega terenca X1 s štirikolesnim pogonom, za katerega smo napisali, da se je (vsaj v teoriji) odmaknil od statusa ženskega crossoverja.

Preizkusili smo tudi nov adut Suzukija, kompaktnega balena, od katerega nismo veliko pričakovali, smo pa veliko dobili – med drugim tudi varčen motor, radarski tempomat in sistem samodejnega zaviranja v sili. Suzuki je v formi!

Prius je pokuril pet litrov na sto, BMW X1 pa postal bolj moški?

Ljubitelje hibridnih vozil smo potolažili s testom nove generacije toyote prius, ki gospodarnost predstavlja na futurističen način. Četrta generacija toyotinega pionirja je na testu zahtevala le okoli pet litrov goriva, dokazala pa tudi, da predstavlja resno grožnjo pretežno evropskim dizlom.

Za ljubitelje poltovornjakov je svoje digitalno pero ogrel urednik Jure Gregorčič, ki je mistubishija L200 označil za brezkompromisnega garača. Ta ne bo popustil niti, ko bo pod kolesi postalo grdo. Verjetno največ pove vzdevek, ki ga je L200 pridobil ob druženju s člani uredništva Avtomoto – kavboj. Morda še zanimivost: med omenjenimi štirimi testi je bil daleč najbolj bran suzuki baleno, sledila je toyota prius, bron je šel Münchnu, nehvaležno četrto mesto pa Mitsubishiju. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Za ljubitelje poltovornjakov je svoje digitalno pero ogrel urednik Jure Gregorčič, ki je mistubishija L200 označil za brezkompromisnega garača. Ta ne bo popustil niti, ko bo pod kolesi postalo grdo. Verjetno največ pove vzdevek, ki ga je L200 pridobil ob druženju s člani uredništva Avtomoto – kavboj. Morda še zanimivost: med omenjenimi štirimi testi je bil daleč najbolj bran suzuki baleno, sledila je toyota prius, bron je šel Münchnu, nehvaležno četrto mesto pa Mitsubishiju. Foto: Siol.net/ A. P. K.

S porscheji po romuniji – objavljen prvi od treh

Cayenne GTS je dokazal, da zna prečiti tudi reko. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Cayenne GTS je dokazal, da zna prečiti tudi reko. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Ciril Komotar je pripravil doživeto napisan prispevek – prvi od treh, ki se bo navezoval na romunsko pustolovščino s porschejema cayenne in macan GTS.

Tokrat je bil v središču pozornosti cayenne GTS – goljat s prefinjenim občutkom za fetišistično izražanje. Ste videli njegovo kabino? Ciril je z njim napadel najvišji romunski cestni prelaz Transalpino. Obvezno čtivo za konec tedna, jamčimo.

Slovo betonskih plošč pred Logatcem

Najbolj brana Avtomotova zgodba tega tedna je govorila o slovesu 63 let starih betonskih plošč pred Logatcem. Prihaja asfaltna podlaga, s katero bo slovo vzelo tudi neprijetno tresenje. 1,7-kilometrski odsek že dobiva novo podobo.

Med zgodbami izpostavljamo še delo Metke Prezelj, ki se je seznanila z japonskim izrazom takumi in soočila z izzivom origami mačke. Takumi so prav posebna skupina ljudi, ki s svojimi natančnimi rokami preverjajo ustreznost vozil, preden ta zapustijo tekoče trakove. Za opravljanje tega dela morajo imeti 25-let delovni staž pri Lexusu, s svojo nedominantno roko pa morajo origami mačke sestaviti v največ 90 sekundah. Ali je Metki uspelo, preverite v članku. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Med zgodbami izpostavljamo še delo Metke Prezelj, ki se je seznanila z japonskim izrazom takumi in soočila z izzivom origami mačke. Takumi so prav posebna skupina ljudi, ki s svojimi natančnimi rokami preverjajo ustreznost vozil, preden ta zapustijo tekoče trakove. Za opravljanje tega dela morajo imeti 25-let delovni staž pri Lexusu, s svojo nedominantno roko pa morajo origami mačke sestaviti v največ 90 sekundah. Ali je Metki uspelo, preverite v članku. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Opel popravil podatke – astra je porabila dva litra več

Mobilna magistrala 7 | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Med krajšimi novicami izpostavljamo tisto o novih uradnih meritvah goriva avtomobilskih proizvajalcev. Opel, na primer, je pri eni od izvedenk astre nameril kar dva litra večjo porabo.

Cikel WLTP, ki bo jamčil realnejše podatke in je bil razvit v skladu s smernicami Svetovnega foruma za harmonizacijo pravilnikov o vozilih UNECE (Ekonomska komisija Združenih narodov za Evropo), ima že danes široko podporo v avtomobilski panogi.

Trenutna testna flota Avtomota:

BMW i3
Renault megane RS
Fiat 500C abarth
Renault talisman
Volkswagen tiguan
Ne spreglejte