Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
19. 5. 2016,
5.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

Natisni članek

25 let Slovenije Opel Subaru Mitsubishi Peugeot Renault

Četrtek, 19. 5. 2016, 5.00

6 let, 7 mesecev

Leta '91 je Fructal ugnal Marlboro, danes prestižni obračun avtomobilskih uvoznikov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

Velenje je leta 1991 gostilo zaključni reli zadnjega državnega prvenstva skupne Jugoslavije. To so bili časi, ko je denar za dirkanje še zagotavljal cigaretni imperij, a je med pokrovitelji vseeno zmagal ajdovski Fructal s Frutabelo. Na istem mestu se jutri začne 25. državno prvenstvo Slovenije v reliju. Naslov brani Darko Peljhan, ki je leta 1991 v Velenju prvič stopil na zmagovalne stopničke.

Pred 25 leti se je v avtomobilskem športu še lahko kadil cigaretni dim … Darko Peljhan in Miran Kacin leta 1991 na zmagovalnih stopničkah relija v Velenju | Foto: Darko Peljhan in Miran Kacin leta 1991 na zmagovalnih stopničkah relija v Velenju

Leta 1991 se je v Velenju končalo zadnje državno prvenstvo v reliju takratne skupne Jugoslavije. Le redke slovenske posadke so takrat še vozile po relijih jugovzhodno od Slovenije. Na znamenitem reliju YU v Srbiji, dirki za evropsko prvenstvo, je na primer tega leta vozil Brane Küzmič (renault clio 16V) in bil septembra leta 1991 eden zadnjih, ki so med potjo še peljali prek neporušenega Masleničkega mostu pri Zadru.

Najboljši avtomobilisti so lahko v zadnjih letih jugoslovanskega državnega prvenstva računali na oglaševalsko podporo tobačne industrije. Kuzmiča je dolga leta podpiral Marlboro, ki je bil tudi glavni pokrovitelj velenjskega relija leta 1991, hrvaškemu vozniku Tihomirja Filipovića (lancia delta HF integrale) je podobno zvesto sledil Camel, v Sloveniji pa je dirkaški šport v tej branži podpirala tudi ljubljanska Tobačna. Naslov državnega prvaka je tobačnim oglaševalcem vendarle speljal ajdovski Fructal (z znamko Frutabela), ki je bil med glavnimi pokrovitelji Silvana Lulika (ford sierra RS cosworth). Ta je dobil reli v Velenju, postal zmagovalec zadnjega relija skupnega državnega prvenstva in tudi zadnji jugoslovanski državni prvak v reliju.

Videovrhunci kariere Silvana Lulika

Prve stopničke pri 21 letih, sedmi naslov pri 47 letih?

Pred 25 leti se je v Velenju proslavil tudi Darko Peljhan. Takrat 21-letni fant iz Idrije je imel za seboj prvo sezono na vozniškem sedežu. Volkswagen golf G60 rallye je bil vse hitrejši, Peljhan pa je bil z njim še posebej hiter na makadamu. Tega je bilo na pretek tudi v Velenju in Peljhan ter njegov sovoznik Miran Kacin sta s tretjim mestom (za Lulikom in Küzmičem) osvojila svoje prve stopničke za državno prvenstvo.

Peljhan je aktivni dirkač tudi 25 let pozneje. S šestimi naslovi je najtrofejnejši voznik relija v samostojni Sloveniji, v tem obdobju je dosegel tudi največje število posamičnih zmag. Peljhan je tudi aktualni državni prvak, ki bo že ta konec tedna v Velenju – torej točno tam, kjer je pred 25 leti prvič stal na stopničkah – začel novo sezono in lov na sedmo zvezdico.

Naslov državnega prvaka brani Darko Peljhan s sovoznico Tino Lazar in mitsubishi lancerjem EVO9. "V načrtu imam odpeljati vseh šest ali sedem relijev državnega prvenstva. Ker opravljam revizijo menjalnika za lancer EVOX, bom v Velenju vozil moj lancer devete generacije." | Foto: Naslov državnega prvaka brani Darko Peljhan s sovoznico Tino Lazar in mitsubishi lancerjem EVO9. "V načrtu imam odpeljati vseh šest ali sedem relijev državnega prvenstva. Ker opravljam revizijo menjalnika za lancer EVOX, bom v Velenju vozil moj lancer devete generacije."

Avtomobilski uvozniki partnerji dirkaškega športa, a ključen je Tim Novak z opel adamom letos nastopa v nemškem pokalu s temi avtomobili. | Foto: Tim Novak z opel adamom letos nastopa v nemškem pokalu s temi avtomobili. zasebni denar dirkačev

Če je nekoč finančne pogoje prvenstvu dajal cigaretni dim, je danes lov za oglaševalskim denarjem še težji. V državnem prvenstvu je največ odvisno od denarja zasebnikov in njihovih domačih podjetij, a vendarle tudi z avtomobilsko industrijo povezanih družb. Tako kot v svetovnem prvenstvu, kjer proizvajalci izkoriščajo emocionalno strast športa za poudarjene marketinške učinke, se v sicer primerljivo manjšem obsegu dogaja tudi v Sloveniji.

Tako sta z relijem neposredno povezana uvoznika znamk Citroen in Peugeot, ki podpirata Grego Premrla (citroen DS3 R3T) oziroma Roka Turka (peugeot 208 R2), uvoznik Opla zunaj državnega prvenstva podpira projekt Tima Novaka v nemškem pokalu z opel adamom. Preboldski Skiro, ki bo kmalu odprl nov prodajno-servisni center Subaruja (ta regija je po številu registriranih subarujev druga v Sloveniji), je z novo ekipo v slovenski reli pripeljal tudi italijanski Pirelli. Predlanski prvak Aleks Humar je v športni ekipi Petrola …

Drugi favoriti letošnjega državnega prvenstva:

Aleks Humar in Florjan Rus sta lani ostala brez naslova državnega prvaka. Humar je s cliom zadnjič dirkal septembra, ko ga je razbil v Novi Gorici. "Šele prejšnji konec tedna sem dobil vse potrebne dele, ga sestavil in opravil krajši test. V Velenju se bo treba najprej še malo privajati nanj. Letos v evropskem prvenstvu vozim peugeota 208 R2 in vsekakor je težje iti iz tega avtomobila na clio. Moti me predvsem neodziven volan, ki je bistveno manj neposreden. Te hibe pri Renault Sportu še niso odpravili, čeprav intenzivno iščejo rešitev." | Foto: Aleks Humar in Florjan Rus sta lani ostala brez naslova državnega prvaka. Humar je s cliom zadnjič dirkal septembra, ko ga je razbil v Novi Gorici. "Šele prejšnji konec tedna sem dobil vse potrebne dele, ga sestavil in opravil krajši test. V Velenju se bo treba najprej še malo privajati nanj. Letos v evropskem prvenstvu vozim peugeota 208 R2 in vsekakor je težje iti iz tega avtomobila na clio. Moti me predvsem neodziven volan, ki je bistveno manj neposreden. Te hibe pri Renault Sportu še niso odpravili, čeprav intenzivno iščejo rešitev."

Lanski reli v Velenju je dobil Rok Turk, ki pa bo letos vozil le dvokolesno gnani Peugeotov dirkalnik, zapiske pa mu bo brala Martina Lazar. "Želja seveda ostaja po štirikolesno gnanemu dirkalniku R5, a za zdaj ni realno. Dobro smo pripravljeni. Program bomo prilagajali glede na razplet dogodkov na uvodnih relijih. Realna slika o favoritih ne bo jasna že v Velenju, ki je precej hiter reli in tu močnejši avtomobili pridejo bolj do izraza." (foto: Uroš Modlic) | Foto: Lanski reli v Velenju je dobil Rok Turk, ki pa bo letos vozil le dvokolesno gnani Peugeotov dirkalnik, zapiske pa mu bo brala Martina Lazar. "Želja seveda ostaja po štirikolesno gnanemu dirkalniku R5, a za zdaj ni realno. Dobro smo pripravljeni. Program bomo prilagajali glede na razplet dogodkov na uvodnih relijih. Realna slika o favoritih ne bo jasna že v Velenju, ki je precej hiter reli in tu močnejši avtomobili pridejo bolj do izraza." (foto: Uroš Modlic)

Aljoša Novak in Matej Čar bosta mitsubishija najemala pri Darku Peljhanu, za njima pa je letos že več odličnih nastopov na italijanskih makadamskih relijih. "Lažje se je preseliti z makadama na asfalt kot nasprotno. Lani sem imel veliko smole, zato si letos želim predvsem zaključevati relije. Tiha želja ostaja prva zmaga v skupni razvrstitvi." (foto: Uroš Modlic) | Foto: Aljoša Novak in Matej Čar bosta mitsubishija najemala pri Darku Peljhanu, za njima pa je letos že več odličnih nastopov na italijanskih makadamskih relijih. "Lažje se je preseliti z makadama na asfalt kot nasprotno. Lani sem imel veliko smole, zato si letos želim predvsem zaključevati relije. Tiha želja ostaja prva zmaga v skupni razvrstitvi." (foto: Uroš Modlic)

Z novo ekipo Skiro Pirelli Rally Team se v slovenski reli vrača Boštjan Logar. Vozil bo subaru imprezo, na sovozniškem sedežu se bosta izmenjavala Ana Bobnar in Darko Lah. Moštvo ima za zdaj zagotovljene nastope na vsaj treh relijih. Vodja tehničnega dela ekipe je nekdanji prvak Tomaž Jemc. Logar je bil državni prvak natanko pred desetimi leti, ko je tudi dobil svoj edini posamični reli v državnem prvenstvu.  | Foto: Z novo ekipo Skiro Pirelli Rally Team se v slovenski reli vrača Boštjan Logar. Vozil bo subaru imprezo, na sovozniškem sedežu se bosta izmenjavala Ana Bobnar in Darko Lah. Moštvo ima za zdaj zagotovljene nastope na vsaj treh relijih. Vodja tehničnega dela ekipe je nekdanji prvak Tomaž Jemc. Logar je bil državni prvak natanko pred desetimi leti, ko je tudi dobil svoj edini posamični reli v državnem prvenstvu.

Grega Premrl, ki je letos na svoj desni sedež dobil novo sovoznico Anjo Verbič, je lani tudi pod mentorstvom nekdanjega prvaka Andreja Jereba pridobil mirnost in konstantnost, zdaj pa Sežančan postaja tudi vse hitrejši. "Uvodni reli bo težak, vendar sem letos samozavesten in upam, da bova z Anjo še hitrejša kot na zadnjem reliju v Opatiji." | Foto: Grega Premrl, ki je letos na svoj desni sedež dobil novo sovoznico Anjo Verbič, je lani tudi pod mentorstvom nekdanjega prvaka Andreja Jereba pridobil mirnost in konstantnost, zdaj pa Sežančan postaja tudi vse hitrejši. "Uvodni reli bo težak, vendar sem letos samozavesten in upam, da bova z Anjo še hitrejša kot na zadnjem reliju v Opatiji."

Slovenske posadke, ki so prijavljene na uvodni reli DP v Velenju:

VOZNIK SOVOZNIK AVTOMOBIL

Darko Peljhan

Tina Lazar

Mitsubishi lancer EVO9

Rok Turk

Martina Lazar

Peugeot 208 R2

Grega Premrl

Anja Verbič

Citroen DS3 R3T

Aleks Humar

Florjan Rus

Renault clio R3T

Boštjan Logar

Ana Bobnar

Subaru impreza N14

Aljoša Novak

Matej Čar

Mitsubishi lancer EVO9

Aleš Zrinski

Tadej Štupar

BMW M3

Mišel Zupančič

Damijan Andrejka

BMW M3

Matic Humar

Nika Jereb

Renault clio RS

Martin Mlinar

Miran Mlinar

MG ZR 105

Martin Štucin

 

Škoda felicia kit car

Slavko Komel

Darko Vončina

Opel astra GSi

Jure Jereb

Jani Drnovšek

Volkswagen polo

Anton Sitar

Marko Glušič

Renault clio

Marko Grossi

David Kavčič

Citroen AX

Anej Leban

Robert Rupnik

Zastava yugo

Janko Aubreht

Mitja Aubreht

Renault clio williams

Simon Mlinar

Rok Nartnik

Zastava yugo

Samo Golob

Robert Šintler

Renault clio williams

Denis Mrevlje

Rok Gomizelj

Zastava yugo

Jure Kovač

Boštjan Uljančič

Zastava yugo

Janez Podlipnik

Matjaž Lesjak

Renault clio 1,4

Robert Anželak

Mitja Ločnikar

Renault clio 1,4

Saša Saksida

Aleš Ličen

Zastava yugo

Nihad Alić

Tadej Verdev

Volkswagen polo

 

 

 

 

Ne spreglejte