Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
13. 7. 2016,
10.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

1

Natisni članek

nesreča nesreča promet promet

Sreda, 13. 7. 2016, 10.22

6 let, 6 mesecev

Letos na cestah že 75 žrtev prometnih nesreč

Koliko smo se naučili iz prometne nesreče, ki je pred enim letom vzela pet življenj?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

1

Pred enim letom je pri Logatcu na avtocesti umrlo pet ljudi, skupno v lanskem juliju rekordnih 26. Letos je bilo žrtev na cestah že več kot lani do konca črnega meseca julija. Smo se torej iz lanskih izkušenj kaj naučili? Pristojni opozarjajo, da poletja še ni konec in da bo čas za analize septembra. Tujim voznikom tovornjakov v roke tudi preventivne brošure.

Spomin na prometno nesrečo, ki je prinesla varnostno črn julij

Danes mineva eno leto od hude prometne nesreče na primorski avtocesti, ko je kmalu za počivališčem Lom na prometnem pasu za počasna vozila stal romunski osebni avtomobil, vanj pa je trčil slovenski tovornjak. V nesreči so takoj umrli štirje Romuni v avtomobilu, po daljšem iskanju pa so v gozdu našli tudi mrtvega voznika tovornjaka. Ta nesreča je lani pomenila prihod varnostno zelo črnega julija. Lani je v prvih petih mesecih na cestah umrlo 33 ljudi, v treh poletnih mesecih (junij, julij in avgust) pa kar 51.

 

Slovenski vozniki so še vedno hitri: policija jih je v dveh tednih ujela več kot pet tisoč

V enem letu se na slovenskih cestah večja revolucija na področju prometne varnosti seveda ni zgodila. Zadnji večji poostren nadzor hitrosti policije je tako kljub vsem opozorilom v približno dveh tednih ujel 5.360 kršiteljev, od teh je skoraj štiri tisoč voznikov prehitro vozilo v naseljih, 524 zunaj naselja, 853 pa na avtocestah in hitrih cestah.

"Začelo se je obdobje počitnic in dopustov, ko se ljudje bolj množično odpravljamo proti turističnim krajem. Zaradi gostejšega prometa v tem času ne bo odveč dodatno opozorilo. Žal je namreč prav poletje čas, ko so prometne nesreče pogostejše, zato želimo policisti z nadzori in različnimi preventivnimi akcijami vplivati na voznike, da bi bili še bolj pozorni in bi vozili čim bolj varno. Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti cest dobre. Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, zato lahko vozijo hitreje," pravijo na slovenski policiji.

Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa (AVP), pravi, da poletja še ni konec in da bo mogoče prometno varnost v najbolj obremenjenih mesecih komentirati septembra. | Foto: Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa (AVP), pravi, da poletja še ni konec in da bo mogoče prometno varnost v najbolj obremenjenih mesecih komentirati septembra.

Pristojni opozarjajo: Poletja še ni konec, čas za komentarje šele septembra

Lani je bil prav julij z vidika prometne varnosti eden najbolj črnih mesecev v zgodovini Slovenije. V 31 dneh je na slovenskih cestah umrlo 26 ljudi, kar je negativni rekord zadnjih šestih let.

Čeprav se tudi letos julija žrtvam ni bilo mogoče izogniti, je dozdajšnja statistika bolj spodbudna od lanske. To lahko pripišemo tudi manj obremenilnemu vremenu, kar pa se ob vročinskih udarih do konca meseca lahko še spremeni. Vsi konci tedna bodo na slovenske avtoceste prinesli zelo gostot promet.

Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa (AVP), pravi, da poletja še ni konec in da bo mogoče prometno varnost v najbolj obremenjenih mesecih komentirati septembra. Pri tem poudarja preventivne akcije, kot sta Motorist in opozarjanje na strpno vožnjo ob koncih tedna.

Kdo je odgovoren za poslabšanje prometne varnosti v letošnjem letu?

  • Odgovorni z agencijo za varnost prometa na čelu
    10,34 %
    12 glasov
  • Država in dolgotrajna policijska stavka
    6,90 %
    8 glasov
  • Vozniki
    69,83 %
    81 glasov
  • Splet naključij
    12,93 %
    15 glasov
Oddanih 116 glasov

Letos na slovenskih cestah že 75 žrtev

Do 4. julija je po podatkih AVP na slovenskih cestah umrlo 70 ljudi, ta številka pa je v zadnjih dveh tednih še narasla. Pred dvema dnevoma sta dve osebi umrli v trčenju avtomobila in vlaka, včeraj zvečer je pri Uncu umrl še 17-letni motorist. Število žrtev je tako do sredine julija neuradno naraslo že do številke 75.

Konec lanskega črnega julija je skupno število žrtev na slovenskih cestah znašalo 70, zato letošnja statistika prometne varnosti še naprej ostaja skrb vzbujajoča in še slabša od lanske, ki je po več letih spet prinesla obrat v negativno smer.

Tujim voznikom tovornjakov v roke brošura z jasnimi opozorili in navodili

Tudi v analizi AVP in načrtu ukrepov pred letošnjim poletjem so presodili, da bi lahko letos število žrtev naraslo za od pet do 25 odstotkov. Poleg preventivnih akcij so že pred poletjem začeli aktivneje opozarjati tudi udeležence tovornega prometa čez Slovenijo, ki spadajo med ključne elemente vse večje gostote prometa na avtocestnem križu.

"Med drugim s pomočjo Darsa, Petrola, policije in AMZS ter študentov delimo zloženke tujcem in jih opozarjamo na nevarnosti, na njihova negativna ravnanja ter jim dajemo napotke za varno vožnjo. Hkrati jih čakajo povečan nadzor in visoke globe, kar jim v zloženki povemo in skušamo tudi na ta način preventivno ravnati," dodaja Velov, ki je tovrstne preventivne ukrepe predvsem proti tujim voznikom tovornjakov napovedal že pred meseci v intervjuju za Siol.net

Ne spreglejte