Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
8. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

BMW Ford Mercedes-Benz

Petek, 8. 7. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Slovenci so se polarizirali: ali hočejo luksuz ali pa poceni avtomobil

Kdo in zakaj kupuje prestižne športne terence v Sloveniji?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

audi sq5

Meja med premium in "ljudskimi" avtomobilskimi znamkami se briše. Proizvajalci, ki stavijo na množičnost, prinašajo proizvode in storitve, s katerimi želijo pridobiti tudi kupce prestižnih avtomobilov. Proizvajalci prestižnih vozil pa na drugi strani izdelujejo tudi vozila za dobrih 20 tisoč evrov. Kupci so se polarizirali: ali hočejo luksuz ali pa poceni avtomobil.

Se danes meja premium razreda res konča na nemški državni meji?

Nekoč zacementirane razlike med premium znamkami in množičnejšimi znamkami (lahko jim rečemo tudi ljudske znamke ali proizvajalci ekonomskega razreda) se manjšajo. To je mogoče opaziti pri vseh razredih avtomobilov, najbolj pri večjih športnih terencih in crossoverjih. Ti so postali v premium razredu eden glavnih virov zaslužka in največjih prodajnih marž. Manjše postajo tudi razlike med veliko nemško trojico Mercedes-BMW-Audi in najbližjimi zasledovalci, na primer Volvom. Veliko več si želi v Evropi doseči tudi Lexus.

 "Nemški trije proizvajalci so še vedno najpomembnejši v premium segmentu. Čeprav se konkurenca povečuje, za zdaj marketinškega pristopa ne spreminjamo. Glavni so produkti, odnos s strankami, celotna usluga," nam je včeraj zvečer na mednarodni predstavitvi novega mercedes-benza GLC coupe povedal njegov produktni vodja Michael Christof.

V Italiji spoznavamo novega mercedes-benza GLC coupe. Mercedes je v Sloveniji do zdaj prodal 40 modelov GLE in 15 modelov GLE coupe, že zdaj so prodali vseh razpoložljih modelov GLC. Do konca leta jim bodo predvidoma dodali še 15 modelov GLC coupe. Športni terenci postajajo tudi flotni avtomobili, saj tiste večje namesto klasičnih limuzin danes izbirajo tudi menedžerji in direktorji.  | Foto: V Italiji spoznavamo novega mercedes-benza GLC coupe. Mercedes je v Sloveniji do zdaj prodal 40 modelov GLE in 15 modelov GLE coupe, že zdaj so prodali vseh razpoložljih modelov GLC. Do konca leta jim bodo predvidoma dodali še 15 modelov GLC coupe. Športni terenci postajajo tudi flotni avtomobili, saj tiste večje namesto klasičnih limuzin danes izbirajo tudi menedžerji in direktorji.

Razpršenost prestižnih športnih terencev za vso ciljno občinstvo

Za znamko danes ni dovolj, da v enem avtomobilskem dimenzijskem razredu izdela le enega športnega terenca. Mercedesovi športni terenci so primer, kako je treba posamezne modele prilagoditi potrebam manjših skupin. GLE, GLE coupe, GLC, GLC coupe so le nekateri primeri trendovskih avtomobilov iz Stuttgarta, ki rastejo kot gobe po dežju. Nič drugače ni pri BMW in Audiju, kjer so nedavno predstavili novega Q2.

Mercedes je v Sloveniji do zdaj prodal 40 modelov GLE in 15 modelov GLE coupe, že zdaj so prodali vse razpoložljive modele GLC. Do konca leta jim bodo predvidoma dodali 15 modelov GLC coupe. Športni terenci postajajo tudi flotni avtomobili, saj tiste večje namesto klasičnih limuzin danes izbirajo tudi menedžerji in direktorji.

BMW je v Sloveniji letos  do konca junija 2016 registriral že 85 BMW X4, kar predstavlja 120 odstotkov registracij iz leta 2015 (71 avtomobilov leta 2015). Število registracij BMW X5 in BMW X6 do konca junija 2016 predstavlja čez 60 odstotkov registracij iz leta 2015 (BMW X5: 66 do konca junija 2016 in 107 leta 2015; BMW X6: 83 do konca junija 2016 in 136 leta 2015).  | Foto: BMW je v Sloveniji letos do konca junija 2016 registriral že 85 BMW X4, kar predstavlja 120 odstotkov registracij iz leta 2015 (71 avtomobilov leta 2015). Število registracij BMW X5 in BMW X6 do konca junija 2016 predstavlja čez 60 odstotkov registracij iz leta 2015 (BMW X5: 66 do konca junija 2016 in 107 leta 2015; BMW X6: 83 do konca junija 2016 in 136 leta 2015).

Prodaja avtomobilskih znamk premium razreda v EU in Sloveniji (januar-maj 2016):

  EVROPSKA UNIJA * SLOVENIJA **
Audi 357 tisoč 826
Mercedes-Benz 331 tisoč 503
BMW 328 tisoč 1008
Volvo 113 tisoč 109
Lexus 18 tisoč 25

* - podatki združenja evropskih avtomobilskih proizvajalcev ACEA

** - podatki Sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenija

Pri Fordu pravijo, da bodo morali za zadovoljitev slovenskega kupca prodajati tako osnovno ka plus kot novega SUV edgea. | Foto: Pri Fordu pravijo, da bodo morali za zadovoljitev slovenskega kupca prodajati tako osnovno ka plus kot novega SUV edgea.

Ford Store in oprema Vignale za doseganje ravni premium razreda?

Na drugi strani je na primer Ford z novim edgeom odkrito napovedal, da želi odgrizniti del prodajne pogače premium razreda, kjer kljub rasti Volva kraljujejo Mercedes-Benz, BMW in Audi. Ford kot znamka, ki je pred 100 leti udejanjila množično proizvodnjo avtomobilov, danes nudi tako prestižne modele kot tudi prestižne storitve.

Del opreme vignale, ki jo bosta v Slovenijo pripeljala mondeo in S-max, na primer prva tri leta vključuje vse servisne storitve in pranja avtomobila. Ford prav tako ustanavlja koncept posebnih prodajnih salonov, imenovanih Ford Store, ki bodo namenjeni prav celoviti izkušnji nakupa avtomobila, multipredstavnosti, sobi za osebni stik s prodajalci in podobno.

Tak salon, ki dejansko povzema prav individualno usmerjenost in prilagodljivost vsakemu kupcu, enemu osnovnih gradnikov premium razreda, bo prihodnje leto nastal tudi v Ljubljani.

"Naš osnovni model vsebuje vse tisto, kar je pri premium treba ponavadi doplačati. Dodatna oprema ne zaostaja za tekmeci. Ko jo vključiš v ceno, ta ne postane dvakratnik. Več opreme kot imamo, bolj smo konkurenčni," pravi David Jurič, direktor podjetja Summit Motors, uvoznika znamke Ford v Sloveniji. | Foto: "Naš osnovni model vsebuje vse tisto, kar je pri premium treba ponavadi doplačati. Dodatna oprema ne zaostaja za tekmeci. Ko jo vključiš v ceno, ta ne postane dvakratnik. Več opreme kot imamo, bolj smo konkurenčni," pravi David Jurič, direktor podjetja Summit Motors, uvoznika znamke Ford v Sloveniji.

"Več opreme imamo, bolj smo konkurenčni" David Jurič, ki napoveduje še nadaljnjo zmanjševanje razlike med premium in ostalimi avtomobilskimi znamkami. | Foto: Bor Slana David Jurič, ki napoveduje še nadaljnjo zmanjševanje razlike med premium in ostalimi avtomobilskimi znamkami. Foto: Bor Slana

"Nekateri naši kupci si že zdaj želijo več, na drugi strani računamo tudi na tradicionalne kupce premium znamk. Marsikateri naš konkurent za osnovni model ponuja res le osnovo. Naš osnovni model vsebuje vse tisto, kar je pri premium treba ponavadi doplačati. Dodatna oprema ne zaostaja za tekmeci. Ko jo vključiš v ceno, ta ne postane dvakratnik. Več opreme kot imamo, bolj smo konkurenčni," pravi David Jurič, direktor podjetja Summit Motors, uvoznika znamke Ford v Sloveniji.

Jurič dodaja, da opaža v ponudbi avtomobilov pomembne premike. Na eni strani je to polarizacija – vse več je kupcev, ki želijo dražje avtomobile oziroma povprašujejo po vstopnih modelih, zato izginja tista nekoč prevladujoča skupina s srednjo izbiro –, obenem pa tudi zmanjševanje razlik med znamkami obeh osnovnih skupin.

"Eno je cena, a tudi zdrava kmečka pamet. Če lahko nekaj dobim za 10 tisoč evrov manj, zakaj tega raje ne bi kupil na tem cenejšem naslovu. Marsikdo navzven tudi noče izstopati. 'Economy class' proizvajalci posegamo v premium razred, te znamke pa so začele izdelovati tudi avtomobile za dobrih 20 tisoč evrov. Razlike zlasti v razpoložljivih motorjih, menjalnikih in opremi se zmanjšujejo," dodaja prvi mož Forda v Sloveniji.

Ne spreglejte