Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
27. 4. 2017,
10.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

5

Natisni članek

Volkswagen Mehmet Turan

Četrtek, 27. 4. 2017, 10.20

6 let, 6 mesecev

Zakulisje najbolje prodajanega družinskega avtomobila v Evropi

Kako so pri Volkswagnu Mehmetu Turanu plačali celo bogastvo in obogateli tudi sami

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

5

Volkswagnov družinski enoprostorec touran danes ne bi imel tega imena, če Nemci pred 17 leti ne bi turškemu poslovnežu Mehmetu Turanu plačali zajetnega zneska denarja in mu podarili še treh svojih avtomobilov. Touran je po tem dogovoru postal najbolje prodajani družinski avtomobil v Evropi.

Mehmet Turan (na sredini) s svojima sinovoma, ko je sklenil dogovor z Volkswagnom. Od njega sta veliko pridobili obe strani. | Foto: Mehmet Turan (na sredini) s svojima sinovoma, ko je sklenil dogovor z Volkswagnom. Od njega sta veliko pridobili obe strani.

Leta 1972 se je Mehmet Turan kot številni Turki odpravil s trebuhom za kruhom v Hamburg. Tam je predčasno končal študij in nato opravljal različna dela, med drugim je delal tudi v restavraciji s hitro prehrano. Nato je v predmestju odprl avtomehanično delavnico, ki ji je dodal trgovino z rabljenimi nadomestnimi deli in avtomobili. Z imenom Turan Motors je  stala sredi neugledne soseske, toda skupaj s svojima sinovoma je trdo delal za uspeh.

Svoje ime je registriral za 1.200 evrov

V svojem poslu je bil zelo uspešen. Kar je sprva delal sam, je pozneje razvil v mrežo 16 izpostav. Leta 1998 je posel prevzel njegov sin Ali. Ker je priimek Turan v Turčiji zelo pogost in ker so zaradi uspešnosti Mehmetovega posla številni Turki prav tako odpirali delavnice z istim imenom, je decembra leta 2000 na nemškem uradu za registracijo patentov vložil zahtevek za registracijo svojega imena Turan.

To ga je stalo 1.200 evrov, vendar je bila to ena najboljših naložb v njegovem življenju.

Volkswagen je že v prvi generaciji prodal 1,9 milijona touranov, ki so postali najbolje prodajani družinski avtomobili v Evropi. V Sloveniji se jih je že do predlani vozilo 8.500. | Foto: Klemen Korenjak Volkswagen je že v prvi generaciji prodal 1,9 milijona touranov, ki so postali najbolje prodajani družinski avtomobili v Evropi. V Sloveniji se jih je že do predlani vozilo 8.500. Foto: Klemen Korenjak

Ko si je Volkswagen za novi model želel ime touran, je potreboval Turanovo dovoljenje

Marca leta 2000 je namreč po faksu dobil presenetljivo sporočilo iz Volkswagna, takrat že največjega proizvajalca avtomobilov v Evropi. Bistvo sporočila je bilo, da želijo v Wolfsburgu svoj novi avtomobil poimenovati touran in da potrebujejo Mehmetovo oziroma Turanovo privoljenje. S pravnega vidika je bila pomembna izgovarjava imena in zato dodatna črka o v imenu Volkswagnovega družinskega enoprostorca ni bila sporna.

Turan je menil, da so se z njim pošalili prijatelji, in pisma sprva ni jemal resno. Odpravil se je celo na dopust, kjer pa je dobil več sporočil Volkswagna na mobilni telefon. Nato je položaj vendarle vzel resno, si zagotovil odvetnika in se odpravil v Wolfsburg na napeta poganja.

"Bilo je kot pri igri pokra," se je Turan spominjal za nemški Autobild. Toda premeteni Turek je obdržal mirne živce, saj je bil zaradi svojega patenta v boljšem položaju.

Medtem ko je Volkswagen ime touareg za svojega športnega terenca povzel po afriškem plemenu na območju južne Sahare, ime touran ni imelo podobnih povezav. Ime je združilo besedi Tour in Sharan (razred večji enoprostorec), avtomobil pa je nastal na golfovi osnovi. Kot prvi Volkswagnov model je dobil elektromehanični volanski mehanizem in tudi dvolitrski dizelski motor TDI.  

Današnji okoliš Turanovega podjetja v Hamburgu:

Dobil je dva Volkswagnova tourana, novega touraga in še lep znesek denarja

Nazadnje je od Volkswagna za svoj podpis, s katerim je dovolil uporabo imena touran, dobil dva nova avtomobila touran, poleg tega še športnega terenca tourega in večji denarni znesek. Turan ni razkril, koliko natančno so mu Nemci plačali, le da je šlo za šestmesečno številko. Dobil je torej lahko ali 100 ali pa 900 tisoč evrov, samo trije avtomobili pa so bili zagotovo skupaj vredni blizu 200 tisočakov.

Turanu se je tako njegov  vložek 1.200 evrov v registracijo imena bogato poplačal, za Volkswagen pa je bila odškodnina majhna v primerjavi s tisoči prodanih družinskih enoprostorcev. Te so začeli prodajati leta 2003, predlani pa so predstavili še drugo generacijo avtomobila. Samo v prvi generaciji so prodali kar 1,9 milijona touranov, po slovenskih cestah pa se jih je že takrat vozilo 8.500.

Ne spreglejte