Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
16. 2. 2017,
5.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

1

Natisni članek

AMZS gasilci

Četrtek, 16. 2. 2017, 5.24

6 let, 7 mesecev

Kako se intervencijskih voženj učijo slovenski gasilci in reševalci #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

1

V Sloveniji gostuje 650 tisoč evrov vreden simulator za usposabljanje voznikov različnih intervencijskih vozil. Ti so na slovenskih cestah vsak dan v službi varnosti in reševanja življenj. Simulator jih pripravi na vse pasti v prometu, predvsem pa jim pokaže, kako nevarna je lahko na cesti pretirana srčnost. V simulatorju se reševalci in gasilci ne učijo voziti hitro, temveč predvsem varno.

Video - Reportaža iz Rosenbauerjevega simulatorja

Gasilec iz Logatca, ki je Slovence naučil razvrščanja na avtocesti #video

Visokotehnološke rešitve iz Prekmurja: kako nastajajo slovenski rešilci?


Ko se pripeti nesreča, se vozniki intervencijskih vozil odzovejo prvi in pogosto tudi med prvimi prvi pridejo na kraj dogajanja. Delo je stresno in psihološko obremenilno. S prižganimi lučmi in glasnimi sirenami je gasilsko, reševalno ali policijsko vozilo sicer na nujni vožnji, a ta voznikom ne zagotavlja popolne prednosti in zaščite v primeru prometnih nesreč. Paziti morajo na varnost preostalih udeležencev v prometu in se izogibati preveliki strasti za volanom. S tem imajo več težav mlajši vozniki, rutinirani pa znajo umiriti srce, prilagoditi raven tveganja in narediti vse, da do kraja intervencije pripeljejo predvsem varno.

Inštruktor AMZS: Voznike ne učimo hitre, temveč varne vožnje, | Foto: Gregor Pavšič Inštruktor AMZS: Voznike ne učimo hitre, temveč varne vožnje, Foto: Gregor Pavšič Na svetu sta civilistom na voljo le dva taka simulatorja, vsak stane 650 tisoč evrov

Prav s tem namenom je AMZS v Slovenijo prvič pripeljal vrhunski, kar 650 tisoč evrov vreden simulator za voznike intervencijskih vozil. V vojaške namene ga je razvilo podjetje RheinMetall Defence iz Düsseldorfa. Zdaj je v lasti nemškega Rosenbauerja, proizvajalca specialne gasilne in reševalne opreme s 150-letno tradicijo. Danes obstaja le pet takih simulatorjev. Od tega sta zgolj dva v civilni uporabi, preostali so še vedno namenjeni vojski. Dvotedenski najem takega simulatorja stane kar devet tisoč evrov.

"Simulator lahko predvidi vožnjo po regionalnih cestah, poudarek pa je seveda na mestni vožnji. Tam je veliko nevarnih situacij, na primer od križanja poti tramvajem, avtobusom, pešcev in podobno. Na podeželju lahko simuliramo prisotnost divjadi, kmetijskih strojev in podobno. Vse, kar doživimo na cesti, lahko namestimo tudi v simulatorju. Poleg gasilcev je simulator namenjen tudi reševalcem oziroma voznikom vseh intervencijskih vozil. Toda ne učimo jih hitre, temveč varne vožnje," razlaga Danijel Granda, inštruktor AMZS na Vranskem.

Simulator je dolg 7,8 metra, širok 2,55 metra in visok dobre tri metra, tehta pa 6,8 tone. Vreden je 650 tisoč evrov, dvotedenski najem pa stane devet tisoč evrov. | Foto: Gregor Pavšič Simulator je dolg 7,8 metra, širok 2,55 metra in visok dobre tri metra, tehta pa 6,8 tone. Vreden je 650 tisoč evrov, dvotedenski najem pa stane devet tisoč evrov. Foto: Gregor Pavšič

Gasilci: Prizore je pogosto težko pozabiti …

Voznikom intervencijskih vozil lahko še najbolj pomagamo drugi udeleženci prometa. Treba je gledati v vzvratna ogledala. Moderne tovornjake in rešilna vozila, ki imajo nameščene svetlobne luči v tehnologiji LED, je mogoče videti že več kilometrov daleč. Reševalci imajo pogosto težave prav z vozniki, ki prek slušalk poslušajo glasbo, med vožnjo telefonirajo, malicajo ali kaj podobnega. Marsikdo tudi otrpne, ko za seboj zagleda vozilo na nujni vožnji. Previdnost velja tudi za preostale udeležence prometa, torej pešce in kolesarje.

"Enkrat je pred tovornjak stopil slepi pešec. Tega voznik gasilnega tovornjaka ne more predvideti. Na srečo se je dobro končalo. Vsak voznik ima svoj instinkt predvidevanja in z leti pridejo tudi izkušnje," pravi Slavko Brancelj, poklicni gasilec iz Gasilske brigade Ljubljana, ki gasilski tovornjak vozi že 29 let.

"Paziti moramo mi, enako pa morajo biti na promet pozorni tudi vsi drugi vozniki. Vsak med nami se zaveda, da je tudi na nujni vožnji odgovoren za varnost v prometu. Vidimo pa seveda marsikaj, saj smo pogosto med prvimi na kraju nesreče. Nemalokrat imamo opravka tudi z žrtvami. Če so z nami na terenu tudi reševalci, jim pomagamo pri vleki poškodovancev iz vozil. Te prizore je težko pozabiti," pravi ljubljanski poklicni gasilec Robert Gostiša, ki ima prav tako že več kot 30 let gasilskih izkušenj.

Simulator je namenjen vsem udeležencem v intervencijskih vozilih, poleg gasilcev torej tudi za reševalce, policiste ... | Foto: Gregor Pavšič Simulator je namenjen vsem udeležencem v intervencijskih vozilih, poleg gasilcev torej tudi za reševalce, policiste ... Foto: Gregor Pavšič

To je del simulatorja, kjer sedi inštruktor oziroma vodja posamezne vaje. V tem prostoru z voznikom pozneje tudi analizirajo njegovo vožnjo. | Foto: Gregor Pavšič To je del simulatorja, kjer sedi inštruktor oziroma vodja posamezne vaje. V tem prostoru z voznikom pozneje tudi analizirajo njegovo vožnjo. Foto: Gregor Pavšič 180-stopinjski projektorji, zasloni, čisto pravi volan in tudi tablete proti slabosti …

Simulator je ločen na dva dela. Na desni strani je skoraj čisto prava notranjost kabine tovornjaka, konkretno mercedes-benza. Slika simulatorja se prek 180-stopinjskih projektorjev prikazuje na stranskih in sprednjem zaslonu. Ta del je nameščen na premično platformo, ki med zaviranjem in zavijanjem zelo dobro simulira resnične premike tovornjaka. V kabini simulatorja imamo zato občutek, kot da bi se s tovornjakom res vozili po mestu.

Inštruktorji imajo vseeno pripravljene tablete proti slabosti, saj se nekateri tečajniki za volanom počutijo slabo. Ker sami sedijo na mestu, slika okrog njih pa se premika, lahko to povzroči občutek morske bolezni.

Na levi strani kontejnerja s simulatorjem je še nadzorna soba, kjer za zasloni sedi inštruktor, izvaja program in daje vozniku potrebne napotke. Programi predvidevajo vožnjo do kraja nesreče oziroma izrednega dogodka, pri tem pa čaka voznika na simulatorju veliko raznovrstnih pasti. Simulator zna pripraviti tudi vremenska presenečenja.

Rosenbauerjev tovornjak skrbi tudi za gasilsko podporo na letališču na Brniku. | Foto: Rosenbauer Rosenbauerjev tovornjak skrbi tudi za gasilsko podporo na letališču na Brniku. Foto: Rosenbauer

Čez cesto pešec, kolesar, nepazljivi voznik in tudi pes

Kot smo videli na lastne oči, mora voznik več sto metrov naprej opazovati promet in se izogibati zastojem. Kadar se resnično mudi, lahko zapelje tudi na nasprotni prometni pas oziroma išče vse mogoče načine, da bi kar najhitreje napredoval. Toda pred njegov tovornjak na cesto skačejo pešci, psi in mačke, tudi nekateri avtomobili v simulaciji spregledajo vozilo na nujni vožnji in ga ovirajo med vožnjo skozi križišča. Naloga v simulatorju ni lahka, a še veliko težje je seveda v pravem prometu.

"Srčnost pri gasilcih je lahko nevarna, prevladati mora razum …"

Ko voznik prek radijske postaje zasliši klic na pomoč in mu sporočijo, da se mudi, da se borijo za preživele, se ne sme prepustiti srcu, poudarjajo inštruktorji. Medtem ko izkušeni vozniki na simulatorju le utrdijo svoje dolgoletne izkušnje, je simulator odličen test predvsem za začetnike. S hitenjem voznik povzroči nepazljivost in lahko tudi usodno nesrečo, ki mu celo onemogoči pot do pravega kraja reševanja.

"Inštruktorji ugotavljamo, da je pri gasilcih še vedno največja težava ta srčnost. To je pripravljenost, da takoj ponudijo pomoč. Ta srčnost pa lahko občasno privede do tveganih položajev, v katere vozniki v vsakdanjem prometu ne bi zašli. Psihološki pristop poskušamo naravnati tako, da bi se gasilci zavedali tveganja zase in za vse udeležence prometa okrog njih," poudarja Granda.

Ne spreglejte