Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
12. 5. 2017,
7.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,85

5

Natisni članek

električni avtomobili Na dopustu

Petek, 12. 5. 2017, 7.47

6 let, 6 mesecev

Elektromobilnost kot turistični magnet: kako sta pripravljeni Slovenija in Hrvaška?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,85

5

Vse pomembnejši dejavnik pri turistični ponudbi postaja mreža polnilnic za električne avtomobile. Slovenija ima prednost zaradi že postavljenih hitrih polnilnic, ki jih Hrvaška šele načrtuje, obe državi pa sta z načrtovano mrežo že dobro zakorakali proti elektromobilnosti tako za domačine kot tudi za tujce. Na veliki večini polnilnic – v Sloveniji jih je več kot 200, na Hrvaškem pa približno 100 – je elektrika za zdaj še brezplačna.

Elektromobilnost Slovenija Hrvaška | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Napovedani razmah obsega tovrstnih vozil, ki postajajo tudi vsakodnevno vse bolj uporabna, od turističnih organizacij zahteva ustrezno pripravo terena. | Foto: Gregor Pavšič Napovedani razmah obsega tovrstnih vozil, ki postajajo tudi vsakodnevno vse bolj uporabna, od turističnih organizacij zahteva ustrezno pripravo terena. Foto: Gregor Pavšič Elektromobilnost sicer še ni ključni dejavnik pri privabljanju turistov med dopustovanjem, vseeno pa iz meseca v mesec pridobiva pomen. Turist, ki se na primer v Slovenijo ali na Hrvaško pripelje z električnim avtomobilom, bo tako pri postanku za kosilo kot tudi iskanju hotela dal prednost tistim ponudnikom, ki imajo svojo električno polnilnico ali pa je ta postavljena vsaj v njihovi bližini.

Elektromobilnost bo imela v prihodnje velik pomen za turizem

Število turistov z električnimi avtomobili je danes sicer še majhno in v marsikaterem turističnem središču ste z njim še precejšnja atrakcija, napovedani razmah obsega tovrstnih vozil, ki postajajo tudi vsakodnevno vse bolj uporabna, pa od turističnih organizacij zahteva ustrezno pripravo terena.

Z električnim avtomobilom smo obiskali tako slovensko obalo kot tudi nekaj mest v hrvaški Istri. Naši južni sosedje podobno kot v Sloveniji dokaj hitro širijo mrežo električnih polnilnic in po njihovem številu sta obe državi daleč pred drugimi državami nekdanje Jugoslavije, kot sta Bosna in Hercegovina ter Srbija.

Slovenci imamo že več kot 220 električnih polnilnic, Hrvati pa približno 100 manj. Prednost Slovenije so hitre polnilnice z enosmernim tokom ob avtocestah. | Foto: Gregor Pavšič Slovenci imamo že več kot 220 električnih polnilnic, Hrvati pa približno 100 manj. Prednost Slovenije so hitre polnilnice z enosmernim tokom ob avtocestah. Foto: Gregor Pavšič

Konkurenčna prednost Slovenije so hitre polnilnice ob avtocesti

Slovenija je za zdaj v izraziti prednosti zaradi postavljene mreže hitrih polnilnic z enosmernim tokom (DC) ob slovenskih avtocestah, ki so na Hrvaškem šele v začetni fazi postavljanja. Vožnja prek države do Obale je tako preprosta, med tamkajšnjimi mesti pa ima največ polnilnic Koper. Večina je sicer počasna in so torej namenjena dolgotrajnemu polnjenju. So javna in dostopna vsem uporabnikom, za katere je elektrika tudi brezplačna.

Na hitrih je polnjenje plačljivo in je predvsem za tujce precej drago. Slovenci namreč prek Petrolove plačniške kartice plačajo razumljivih 20 centov na minuto polnjenja (vprašanje ostaja, ali bi moralo biti plačilo raje vezano na porabljene kilovatne ure elektrike), prek predplačniške kartice SODO pa eno polnjenje stane kar deset evrov. Za prečkanje Slovenije bi morali avtomobil polniti dvakrat.

Javna električna polnilnica v Kopru. | Foto: Gregor Pavšič Javna električna polnilnica v Kopru. Foto: Gregor Pavšič

Med obalnimi mesti najbolje pripravljen Koper

Hitrejša 22-kilovatna polnilnica z izmeničnim tokom (AC) je na črpalki Petrola v središču mesta. Med drugimi mesti ima polnilnico tudi Izola (na parkirišču pri ladjedelnici), počasnejše pa najdemo tudi pred Piranom in v Portorožu. Javna je na primer polnilnica v portoroški marini, sicer pa je iz vidika javnega dostopa do polnilnic med mesti na Obali Portorož še najslabše pripravljen.

Na Petrolu so nam povedali, da polnilnic na Hrvaškem na svojih servisih za zdaj še nimajo, a jih načrtujejo na Reki ter še na enem servisu v hrvaški Istri, prav tako tudi dodatno v Kopru.

Uporabniki električnih vozil si želijo na slovenski obali vsaj ene hitre polnilnice DC, ki bi olajšala vrnitev proti središču Slovenije in hitreje napolnila baterijo pred vzponom na Kraški rob. Najbližja taka polnilnica je na Kozini.

Brezplačna je tudi uporaba električne polnilnice v Umagu na Hrvaškem. | Foto: Gregor Pavšič Brezplačna je tudi uporaba električne polnilnice v Umagu na Hrvaškem. Foto: Gregor Pavšič

Hrvaški HEP do leta 2020 načrtuje mrežo 345 polnilnic. Za identifikacijo je potrebna njihova kartica, ki jo tujcem zagotovijo upravitelji parkirišč, uslužbeni na recepcijah in podobno. | Foto: Gregor Pavšič Hrvaški HEP do leta 2020 načrtuje mrežo 345 polnilnic. Za identifikacijo je potrebna njihova kartica, ki jo tujcem zagotovijo upravitelji parkirišč, uslužbeni na recepcijah in podobno. Foto: Gregor Pavšič Polnjenje v Umagu: elektrika brezplačna, po identifikacijsko kartico na recepcijo

Zapeljali smo se tudi prek državne meje in se ustavili v Umagu, kjer je 22-kilovatna polnilnica postavljena blizu teniškega centra oziroma nasproti kampa Stella Maris. Tam je ena izmed polnilnic Elen, ki jih po državi postavlja hrvaška družba za proizvodnjo elektrike HEP. Marsikateri hotel na Hrvaškem je prav tako že postavil električno polnilnico. Vsak Hrvat se mora prijaviti in dobiti identifikacijsko kartico (ta je brezplačna, podobno velja tudi v Sloveniji s storitvijo Elektro Ljubljana), turistu pa jo za aktivacijo posodijo na recepciji.

Danes vas ob taki prošnji še presenečeno pogledajo, a pogled na seznam predhodnih najemnikov kartice je vendarle dokazal, da nikakor nismo bili prvi gostje z električnim avtomobilom. Polnjenje je brezplačno.

Kako poiskati polnilnico za električne avtomobile?

Iskanje razpoložljivih električnih polnilnic in podatkov o njihovi moči ter načinih aktivacije je najlažje prek spleta ali mobilnih aplikacij. Elektro Ljubljana ima postavljeno spletno stran (gremonaelektriko.si), na Hrvaškem pa je najboljši vir podatkov spletna stran Puni.hr. Na področju mobilne telefonije priporočamo aplikaciji PlugShare in ChargeJuice, zadnja sporoča tudi informacijo o zasedenosti posamezne polnilnice.

Trenutna mreža električnih polnilnic v Sloveniji (vir: Elektro Ljubljana). | Foto: Trenutna mreža električnih polnilnic v Sloveniji (vir: Elektro Ljubljana).

Hrvatom za zdaj manjkajo hitre polnilnice ob avtocesti proti Dalmaciji

Vožnja z električnim avtomobilom na Hrvaškem za zdaj torej zahteva daljše postanke za polnjenje kot v Sloveniji, hitre polnilnice DC še najbolj manjkajo na avtocesti proti Dalmaciji. HEP načrtuje hitre polnilnice DC na avtocesti med Zagrebom in Varaždinom, proti Slavonskem Brodu, prav tako tudi na avtocesti proti Zadru in Puli. Lani konec poletja so imeli Hrvati postavljenih 129 električnih polnilnic, ki so bile namenjene takrat več kot 700 registriranim domačim lastnikom električnih vozil ter seveda tudi tujcem.

Slovenci jih imamo že več kot 220, Hrvati so jih imeli lani 129

HEP do leta 2020 načrtuje mrežo 345 polnilnic, okrog 50 polnilnic upravlja tudi hrvaški Telekom. Ti so lani sporočili, da so prek njih v dveh letih zagotovili 250 tisoč kilometrov dosega in da so porabo goriva zmanjšali za 25 tisoč litrov. Ker pri HEP poudarjajo, da bodo hitre polnilnice DC še posebej pomembne na avtocesti med Zagrebom in Splitom, bo to odpravilo pomisleke glede družinskega potovanja na dopust proti Dalmaciji z električnim avtomobilom. Ker gre za večurno vožnjo, na kateri je tudi sicer priporočljiv postanek za počitek, polnjenje baterije pa vozniku sploh ne bo vzelo dodatnega časa.

V Sloveniji je trenutno po podatkih Elektro Ljubljana postavljenih že več kot 220 električnih polnilnic. Največ jih je v Ljubljani (81).

Ne spreglejte