Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
5. 1. 2017,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

1

Natisni članek

Prodaja avtomobilov

Četrtek, 5. 1. 2017, 5.30

6 let, 6 mesecev

Deset avtomobilov, ki jih v Sloveniji ni mogoče uradno kupiti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

1

Peugeot 108 | Foto Peugeot

Foto: Peugeot

V Sloveniji uradno ni mogoče kupiti nekaterih modelov uveljavljenih avtomobilskih znamk. Med temi so tudi francoski in nemški mestni avtomobili, Nissanov električni rekorder in postavni Fordov poltovornjak.

Po avtomobile v prodajni salon čez mejo

Ponudba avtomobilov se med različnimi trgi po svetu močno razlikuje. Evropa ne spada med največje svetovne trge, zato je tudi ponudba avtomobilov nekaterih znamk dokaj okrnjena. Na evropskih cestah so velika neznanka avtomobilske znamke iz Kitajske, enako velja za manjše avtomobile iz Japonske in podobno.

Slovenija je kot eden najmanjših trgov v Evropi dodatno prikrajšana za določene modele v Evropi sicer uveljavljenih znamk. Teh avtomobilov v Evropi uradno ni mogoče kupiti, seveda pa jih lahko slovenski vozniki brez težav kupijo v državah znotraj Evropske unije ter jih po plačilu davščin pripeljejo v Slovenijo in tu registrirajo.

Ferrari ima v Ljubljani uradni prodajni salon, sicer pa je mogoče do eksksluzivnih superšportnih avtomobilov priti tudi prek različnih posrednikov. Ti avtomobil za naročnika poiščejo in dostavijo iz tujine. | Foto: Gregor Pavšič Ferrari ima v Ljubljani uradni prodajni salon, sicer pa je mogoče do eksksluzivnih superšportnih avtomobilov priti tudi prek različnih posrednikov. Ti avtomobil za naročnika poiščejo in dostavijo iz tujine. Foto: Gregor Pavšič

Opel bo v svojo ponudbo predvidoma vključil tudi električno ampero-e. V ZDA se enak avtomobil imenuje chevrolet bolt.  | Foto: Opel Opel bo v svojo ponudbo predvidoma vključil tudi električno ampero-e. V ZDA se enak avtomobil imenuje chevrolet bolt. Foto: Opel Čeprav uradne ponudbe na trgu ni, lahko v Sloveniji kupimo tudi najbolj ekskluzivne avtomobile

Na slovenskem trgu manjkajo tudi uradni uvozniki nekaterih avtomobilskih znamk. Tako svoje uradne ponudbe nima več ruska Lada, prav tako ne Cadillac, Dodge in Chrysler. Enako velja tudi za najbolj prestižne znamke, kot so Aston Martin, Bugatti, Bentley, Lamborghini, Rolls-Royce in podobno.

Kdor si tak avtomobil lahko privošči, lahko do njega pride ali prek uradnega koncernskega trgovca - Bugatti in Bentley sta del Volkswagna, Rolls-Royce del skupine BMW in podobno – ali prek specializiranih podjetij za uvažanje luksuznih avtomobilov iz tujine. Pri teh velja načelo, da je edina ovira denar. Kdor ga ima, si lahko poželi tudi na videz nedosegljive avtomobile iz različnih omejenih serij …

Pogosto je odsotnost posamezne znamke ali modelov povezana s poslovno strategijo avtomobilskih koncernov oziroma navez.

Deset avtomobilov, ki jih v Sloveniji uradno ni mogoče kupiti

Nissan leaf

Nissan je leafa predstavil že konec leta 2010, a v Sloveniji ga uvoznik japonske znamke do zdaj še ni uradno prodajal. V tem času si je leaf utrdil mesto najbolje prodajanega električnega avtomobila na svetu, pred kratkim pa je dobil tudi zmogljivejšo baterijo in z njo povečan doseg.  | Foto: Nissan je leafa predstavil že konec leta 2010, a v Sloveniji ga uvoznik japonske znamke do zdaj še ni uradno prodajal. V tem času si je leaf utrdil mesto najbolje prodajanega električnega avtomobila na svetu, pred kratkim pa je dobil tudi zmogljivejšo baterijo in z njo povečan doseg.

Citroën C1 in peugeot 108

Nobena od znamk francoskega avtomobilskega koncerna PSA Peugeot Citroën v Sloveniji ne ponuja svojega mestnega malčka. Povpraševanje po teh je v Sloveniji majhno, v oči pa bode tudi majhna cenovna razlika v primerjavi z dimenzijsko večjimi modeli, kot sta peugeot 208 in citroën C3. V Avstriji avtomobil, kot je citroën C1, stane od devet tisoč evrov naprej, kar je 1.500 evrov manj od najcenejše različice modela C3. | Foto: Nobena od znamk francoskega avtomobilskega koncerna PSA Peugeot Citroën v Sloveniji ne ponuja svojega mestnega malčka. Povpraševanje po teh je v Sloveniji majhno, v oči pa bode tudi majhna cenovna razlika v primerjavi z dimenzijsko večjimi modeli, kot sta peugeot 208 in citroën C3. V Avstriji avtomobil, kot je citroën C1, stane od devet tisoč evrov naprej, kar je 1.500 evrov manj od najcenejše različice modela C3.

Opel karl

Iz podobnega vzroka kot pri obeh francoskih mestnih malčkih v Sloveniji uradno ni mogoče kupiti niti najcenejšega opla. Mali karl v Avstriji tako kot C1 stane od devet tisoč evrov naprej.  | Foto: Iz podobnega vzroka kot pri obeh francoskih mestnih malčkih v Sloveniji uradno ni mogoče kupiti niti najcenejšega opla. Mali karl v Avstriji tako kot C1 stane od devet tisoč evrov naprej.

Renault alaskan

Renault je lani predstavil svoj prvi poltovornjak z imenom alaskan, ki s svojimi sestavnimi deli izvira iz Nissanove navarre. Renault do nadaljnjega alaskana v Sloveniji uradno ne bo prodajal. | Foto: Renault je lani predstavil svoj prvi poltovornjak z imenom alaskan, ki s svojimi sestavnimi deli izvira iz Nissanove navarre. Renault do nadaljnjega alaskana v Sloveniji uradno ne bo prodajal.

Dacia sandero RS

Dacia je v Južni Ameriki, kjer njihovi avtomobili nosijo Renaultov logotip, predstavila športno različico sandera RS. Avtomobil poganja dvolitrski motor s 143 "konji", ima tudi prilagojeno podvozje, delovanje sistema ESP in podobno. To je prvi avtomobil z Renaultovo oznako zunaj Evrope, sandera RS pa bodo prodajali le v Južni Ameriki. Enako velja tudi za renaulta (dacio) dusterja oroch, ki je prvi mali "pickup" na njegovi osnovi. | Foto: Dacia je v Južni Ameriki, kjer njihovi avtomobili nosijo Renaultov logotip, predstavila športno različico sandera RS. Avtomobil poganja dvolitrski motor s 143 "konji", ima tudi prilagojeno podvozje, delovanje sistema ESP in podobno. To je prvi avtomobil z Renaultovo oznako zunaj Evrope, sandera RS pa bodo prodajali le v Južni Ameriki. Enako velja tudi za renaulta (dacio) dusterja oroch, ki je prvi mali "pickup" na njegovi osnovi.

Toyota mirai

Toyota mirai je bil prvi serijski avtomobil s pogonom na vodikove gorivne celice. Avtomobil je Toyota za zdaj omejila le na tri trge z dovolj razvito polnilno infrastrukturo, ki je tudi sicer največja ovira pri uveljavitvi tovrstnih alternativnih avtomobilov. | Foto: Toyota mirai je bil prvi serijski avtomobil s pogonom na vodikove gorivne celice. Avtomobil je Toyota za zdaj omejila le na tri trge z dovolj razvito polnilno infrastrukturo, ki je tudi sicer največja ovira pri uveljavitvi tovrstnih alternativnih avtomobilov.

Ford F-150

Ford je lani v svojo evropsko ponudbo prvič vključil športno ikono mustang in prestižnega športnega terenca edgea, vrh njihove ponudbe poltovornjakov pa še vedno predstavlja ranger. Drugače je v ZDA, kjer Ford na trgu poltovornjakov kraljuje s še večjim modelom F-150. Avtomobil je še toliko bolj izrazit v različici raptor. | Foto: Ford je lani v svojo evropsko ponudbo prvič vključil športno ikono mustang in prestižnega športnega terenca edgea, vrh njihove ponudbe poltovornjakov pa še vedno predstavlja ranger. Drugače je v ZDA, kjer Ford na trgu poltovornjakov kraljuje s še večjim modelom F-150. Avtomobil je še toliko bolj izrazit v različici raptor.

Chevrolet trax

Avtomobilski koncern General Motors je pred leti znamko Chevrolet umaknil iz Evrope. Izjema je bil le legendarni športni avtomobil corvette. V ponudbi Chevroleta je bil tudi v Sloveniji priljubljen mali crossover trax, Chevroletova različica opel mokke. Enako velja tudi za limuzino malibu, Chevroletovega tekmeca volkswagen passatu, škodi superb, renaultu talismanu … | Foto: Avtomobilski koncern General Motors je pred leti znamko Chevrolet umaknil iz Evrope. Izjema je bil le legendarni športni avtomobil corvette. V ponudbi Chevroleta je bil tudi v Sloveniji priljubljen mali crossover trax, Chevroletova različica opel mokke. Enako velja tudi za limuzino malibu, Chevroletovega tekmeca volkswagen passatu, škodi superb, renaultu talismanu …

Infiniti QX30

Infiniti je prestižna znamka Nissana, model QX30 pa je trendovski crossover tudi po meri evropskega kupca. Osnovno različico poganja štirivaljni motor z dobrimi 200 "konji", ki ga je Infinitiju zagotovil koncern Daimler. | Foto: Infiniti je prestižna znamka Nissana, model QX30 pa je trendovski crossover tudi po meri evropskega kupca. Osnovno različico poganja štirivaljni motor z dobrimi 200 "konji", ki ga je Infinitiju zagotovil koncern Daimler.

Ne spreglejte