Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
23. 2. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

2

Natisni članek

Cesta Yungas ceste ceste promet promet Bolivija

Četrtek, 23. 2. 2017, 5.00

6 let, 6 mesecev

Cesta Yungas v Boliviji: Spoznajte najbolj smrtonosno cesto na svetu #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

2

Cesta je široka tri metre, ob njej pa ni ograj, temveč le več sto metrov globoki prepadi. To je stara makadamska cesta Yungas, ki je nekoč letno terjala tudi več sto življenj in si prislužila sloves najbolj smrtonosne ceste na svetu. Danes promet poteka po modernejšem obvozu, stara povezovalna pot med severom Bolivije in prestolnico La Paz pa privablja adrenalinske turiste.

Cesto Yungas so v tridesetih letih prejšnjega stoletja med tako imenovano Chacovo vojno gradili paragvajski zaporniki. Dolgo je bila edina cestna povezava med severnim delom države in prestolnico La Paz. Na njej je zato mrgolelo tovornjakov in avtobusov, številne nesreče in zdrsi v prepade pa so bili zato neizogibni. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Cesto Yungas so v tridesetih letih prejšnjega stoletja med tako imenovano Chacovo vojno gradili paragvajski zaporniki. Dolgo je bila edina cestna povezava med severnim delom države in prestolnico La Paz. Na njej je zato mrgolelo tovornjakov in avtobusov, številne nesreče in zdrsi v prepade pa so bili zato neizogibni. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Cesta, ki je letno zahtevala od 200 do 300 življenj

Morda ni tako spektakularna kot Karakorumska avtocesta iz Pakistana na Kitajsko, toda južnoameriška cesta Yungas velja za odsek, ki je do zdaj med vsemi cestami zahteval največ življenj. Severni del ceste Yungas pelje od bolivijske prestolnice La Paz do Coroica. Cesto, ki je dolga 65 kilometrov, je leta 1995 medameriška razvojna banka označila za najbolj smrtonosno na svetu. Po oceni te banke je namreč zgolj leta 2005 na tej cesti umrlo od 200 do 300 popotnikov.

Najbolj tragična nesreča se je na tej cesti zgodila leta 1983, ko je prenapolnjeni avtobus zdrsnil prek roba ceste in se zvalil v kanjon. Umrlo je več kot 100 potnikov. Do začetka obnove je na tej cesti v povprečju letno umrlo od 200 do 300 voznikov.  

Video - Utrinki s ceste Yungas v Boliviji:

Tri metre široka cesta nad več sto metrov globokimi prepadi

Cesta je ozka, pelje po težko dostopnem hribovitem delu severne Bolivije in popotnike vodi tik nad globokimi prepadi. Nekateri so globoki tudi do okrog 900 metrov. Varnostne ograje so zelo redke, cesta pa je večinoma široka le dobre tri metra. Tako je bolj namenjena enosmernemu kot pa dvosmernemu prometu in zato ni dovolj široka za varna srečanja dveh vozil. Ob cesti mrgoli križev in podobnih spominov na žrtve, ki jih je ta bolivijska cesta smrti že zahtevala.

Na ozki cesti se dve tovorni vozili težko srečata. To je edina cesta, kjer Bolivijci vozijo po levi strani ceste. | Foto: Reuters Na ozki cesti se dve tovorni vozili težko srečata. To je edina cesta, kjer Bolivijci vozijo po levi strani ceste. Foto: Reuters

Cesto so v tridesetih letih prejšnjega leta gradili zaporniki iz Paragvaja. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Cesto so v tridesetih letih prejšnjega leta gradili zaporniki iz Paragvaja. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Edina cesta v Boliviji, kjer je treba voziti po levi strani ceste

To je ena redkih cestnih povezav pokrajine Yungas s prestolnico Bolivije. Kmalu po La Pazu se cesta povzpne na nadmorsko višino 4.650 metrov, kjer doseže prelaz La Cumbre. Nato se cesta spusti do Coroica, ki leži na nadmorski višini le 1.200 metrov.

Avtomobili, tovornjaki in motoristi v tem delu torej opravijo okrog 3.400 metrov nadmorske višine. Pogoje za vožnjo v deževnem obdobju otežijo megla in blato, v poletnih mesecih pa prah in padajoče kamenje.

V Boliviji je treba na običajnih cestah voziti po desni strani, kar pa ne velja za cesto Yungas. Tu se mora avtomobil držati leve strani ceste, saj ima voznik tako boljši pogled na položaj zunanjega kolesa in tako ne zapelje v prepad. Kdor se spušča, ob srečanjih nima prednosti in se mora ustaviti. Tako velevajo nenapisana pravila ceste Yungas.

Video - Kako avtobus zgrmi v prepad:

Promet danes po modernejši cesti, stara Cesta smrti privablja adrenalinske odvisneže

Danes je na tej cesti precej manj prometa kot nekoč. Nekoliko so jo obnovili in razširili, položili asfalt, postavili varnostne ograje in mimo najbolj nevarnega odseka pa so zgradili modernejši obvoz. Danes je ves promet že preusmerjen na ta novi odsek.

Stara cesta vseeno privablja na tisoče turistov z željo po adrenalinskem doživetju. Zelo priljubljena je med gorskimi kolesarji, ki si lahko z vrha prelaza privoščijo več kot 60 kilometrov spusta. Po tej cesti se vsako leto spusti več kot 25 tisoč kolesarjev.

 

Ne spreglejte