Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
7. 3. 2017,
6.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Carlos Tavares PSA Peugeot Citroen Avtosalon Ženeva 2017

Torek, 7. 3. 2017, 6.02

6 let, 7 mesecev

Carlos Tavares – maestro avtomobilskih poslov, ki želi po PSA rešiti še Opel

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Carlos Tavares je četrto leto predsednik francoskega koncerna PSA, ki bo z nakupom Opla postal druga največja avtomobilska skupina v Evropi. Portugalski menedžer obožuje hitre in stare avtomobile, pri poslovanju pa je hiter, odločen in zelo učinkovit.

Carlos Tavares je 58-letni avtomobilski menedžer, ki pri Renaultu ni mogel postati predsednik uprave, zato je ta izziv poiskal pri koncernu PSA Peugeot Citroën. | Foto: Reuters Carlos Tavares je 58-letni avtomobilski menedžer, ki pri Renaultu ni mogel postati predsednik uprave, zato je ta izziv poiskal pri koncernu PSA Peugeot Citroën. Foto: Reuters

Z včerajšnjim tudi uradnim prevzemom Opla je Carlos Tavares, prvi mož koncerna PSA Peugeot Citroën (PSA), storil še en pomemben korak v svoji karieri. Leta 2014 je po 32 letih zapustil položaj operativnega direktorja Renaulta, kjer je bil v senci Carlosa Ghosna, in se preselil h konkurenčni avtomobilski družini. Malo pred tem je v intervjuju za Bloomberg dejal, da želi postati predsednik uprave avtomobilske znamke. Ker je bil podobnih let kot Ghosn, mu to pri Renaultu ni bilo usojeno.

"Z nakupom Opla se bodo stroški našega razvoja bolj porazdelili," je včeraj povedal Carlos Tavares, ki bo vodil predvidoma drugo največjo avtomobilsko skupino v Evropi. | Foto: Reuters "Z nakupom Opla se bodo stroški našega razvoja bolj porazdelili," je včeraj povedal Carlos Tavares, ki bo vodil predvidoma drugo največjo avtomobilsko skupino v Evropi. Foto: Reuters Tavares je poslovanje PSA obrnil zelo hitro

Tavares je PSA prevzel takrat, ko to ni bilo lahko in njihovi avtomobili niso samodejno prinašali pričakovanih dobičkov. Postavil je trdo strategijo prestrukturiranja družbe, optimiziral število zaposlenih, tudi zaprl tovarne in ugasnil nedobičkonosne modele. Bil je tako uspešen, da je lani postavil nova izhodišča svoji strategiji. Med letoma 2012 in 2014 je PSA izgubil skoraj devet milijonov evrov, leta 2015 pa so rezultati že kazali 1,2 milijarde evrov dobička. Pokazatelj Tavaresove neusmiljenosti je podatek, da mu je uspelo v dveh letih število izdelanih avtomobilov koncerna zmanjšati z 2,6 na 1,6 milijona.

PSA je izšel iz krize, zdaj pa Tavares podobno načrtuje tudi z Oplom. 58-letni menedžer bo po prevzemu Opla in Vauxhalla vodil drugo največjo avtomobilsko skupino v Evropi. Ključni cilj je popeljati PSA do naziva najučinkovitejšega proizvajalca avtomobilov v Evropi. Napovedal je skupno prodajo pet milijonov vozil, kar je več od združene prodaje PSA in Opla v lanskem letu (4,35 milijona).

"Opel bodo prestrukturirali njegovi menedžerji in zaposleni, ne PSA. Mi bomo le postavili pogoje, da se to zgodi," je povedal Tavares, ki bo na čelu Opla obdržal Karla-Thomasa Neumanna.

Tavares v družbi legendarnega Alaina Prosta, ko je bil še v službi pri Renaultu. | Foto: Reuters Tavares v družbi legendarnega Alaina Prosta, ko je bil še v službi pri Renaultu. Foto: Reuters

Menedžer, ki rad dirka, obnavlja stare avtomobile in služi milijone

Tavares prav gotovo ni klasičen avtomobilski menedžer. Kot štirinajstletnik je bil sodnik na dirkališču v Estorilu na Portugalskem, pozneje je vozil na relijih in preostalih avtomobilskih dirkah. Do zdaj je odpeljal okrog 500 dirk, od tega 150 relijev. Pri Renaultu je rad sedel v njihovih starodobnih dirkalnikih, zdaj pa se na relije, kot je starodobni Monte Carlo, podaja s svojim lastnim peugeotom 104 ZS iz leta 1979. Na obrobju Pariza ima svojo delavnico, kjer obnavlja stare avtomobile.

Francoski vladi ni bila všeč njegova plača, ki je predlani znašala več kot pet milijonov evrov. Tak znesek bi lahko dal napačno sporočilo zaposlenim in sindikatom. Tavares je na te očitke odvrnil, da njegove cilje in plačo določa nadzorni svet in da je tudi on na svetovnem trgu vrhunskih menedžerjev.

Ne spreglejte