Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
9. 9. 2016,
7.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

Natisni članek

dizel Hidria Renault

Petek, 9. 9. 2016, 7.44

6 let, 6 mesecev

Hidria: Dizelski motorji so priložnost za nižanje izpustov transporta v Evropi

Bo Renault v Evropi res nehal ponujati dizelske motorje?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

Renault bo do konca desetletja zaradi vse strožjih okoljevarstvenih zahtev in s tem povezanih stroškov iz večine svojih modelov umaknil dizelske motorje, je Reuters povzemal vire blizu vodstva francoskega avtomobilskega proizvajalca.  

Kako dolgo bo Renaultove clie še poganjal dizelski motor? | Foto: Renault Kako dolgo bo Renaultove clie še poganjal dizelski motor? Foto: Renault

Kako dolgo bodo proizvajalci še pripravljeni vlagati v razvoj dizelskih motorjev?

Reutersov vir se je poleti sestal z vodjo konkurenčnosti pri Renaultu Thierryjem Bollorjem, ki za dizelske motorje ne vidi svetle prihodnosti. Vse strožja okoljevarstvena merila bodo zahtevala visoke naložbe v razvoj dizelskih motorjev in ti v določeni točki preprosto ne bodo več smiselni. Mnogi proizvajalci imajo že danes bencinske motorje, ki so tudi po porabi goriva že skoraj na enaki ravni kot dizelski motorji.

Predsednik Renaulta Carlos Ghosn ob obisku Revoza, kjer izdelujejo twinga. Ta avtomobil je na voljo le z bencinskimi motorji. | Foto: Renault Predsednik Renaulta Carlos Ghosn ob obisku Revoza, kjer izdelujejo twinga. Ta avtomobil je na voljo le z bencinskimi motorji. Foto: Renault

Bencinski motorji že prevladujejo v manjših avtomobilih za krajše razdalje

Renault svojega najmanjšega modela twinga v novi generaciji sploh ni prodajal v kombinaciji z dizelskim motorjem. Do leta 2020 bi se lahko danes še uveljavljeni 1,6-litrski motor dCi umaknil tudi iz ponudbe clia. Enako velja tudi za megana. Ti trije avtomobilski razredi predstavljajo večino novih prodanih vozil v Evropi in danes jih ima 60 odstotkov med njimi še dizelski motor.

"Pri avtomobilih, ki so namenjeni krajšim razdaljam, na primer clio ali captur, prevladuje bencinski motor. Pri večjih avtomobilih, namenjenih večjim razdaljam, je povpraševanje predvsem po dizelskem motorju. 90 odstotkov espacea prodamo z dizelskim motorjem. Izbira se nekako prelomi pri capturju," je trenutno povpraševanje po bencinskem oziroma dizelskem motorju v pogovoru za Siol.net ocenil Marjan Murn, vodja prodaje pri Renault Slovenija.

"Pri avtomobilih, ki so namenjeni krajšim razdaljam, na primer clio ali captur, prevladuje bencinski motor," pravi Marjan Murn iz Renault Slovenija, kjer je odgovoren za prodajo. | Foto: Matej Leskovšek "Pri avtomobilih, ki so namenjeni krajšim razdaljam, na primer clio ali captur, prevladuje bencinski motor," pravi Marjan Murn iz Renault Slovenija, kjer je odgovoren za prodajo. Foto: Matej Leskovšek

Bo delež evropskih avtomobilov z dizelskim motorjem padel pod deset odstotkov?

Svetovalno podjetje AlixPartners je za Reuters ocenilo, da Renault ne bo edina avtomobilska znamka, ki bo v prihodnjih letih znatno zmanjšala delež prodanih avtomobilov z dizelskim motorjem. Po njihovi oceni se bo v Evropi delež dizelskih motorjev z zdajšnjih 52 odstotkov do leta 2030 zmanjšal le na devet odstotkov.

Mnenja o prihodnosti dizelske tehnologije so sicer deljena. Iztok Seljak iz Hidrie, ki spada med najpomembnejše avtomobilske dobavitelje na področju naprednih rešitev za dizelske motorje, te vidi celo kot enega glavnih adutov pri zniževanju povprečne ravni CO2 v transportu do leta 2020.

Iztok Seljak iz Hidrie meni, da razvoj dizelskih motorjev še ni končan. | Foto: Ana Kovač Iztok Seljak iz Hidrie meni, da razvoj dizelskih motorjev še ni končan. Foto: Ana Kovač

Odločilna bodo izhodišča Evropske komisije, a tudi razvoj proizvajalcev

Po njegovem mnenju je pomembno predvsem izhodišče oziroma uradni cilji, ki ga bo določila Evropska komisija. Če bi te zahteve postale previsoke in nesmiselne, bi to dizelske motorje lahko ogrozilo. Za postavljanje realnih okoljevarstvenih ciljev se potegujeta tako združenje proizvajalcev ACEA kot tudi dobaviteljev CLEPA.

"Verjamemo, da bo prevladala racionalnost nad čustvi in bo dosežen smiseln kompromis v dobro kupcev oziroma uporabnikov vozil, avtomobilske industrije v Evropi in z njo povezanih delovnih mest ter okolja. Dizelska tehnologija mora v prihodnjih petih ali desetih letih k znižanju emisij prinesti največ, zato bi bili pristopi, ki bi to ogrozili, povsem neodgovorni. Industrija mora nadaljnjo konkurenčnost dizla odločno podpreti z inovativnimi rešitvami, ki bodo radikalno znižale porabo in emisije ter istočasno znižale stroške in ceno dizelskih vozil. Prihodnji delež dizla je odvisen predvsem od razvoja inovativnih rešitev, nižanja porabe, izpustov ter obenem tudi nižjih stroških in ceni dizelskih vozil," dodaja Seljak.

Ne spreglejte