Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
3. 5. 2016,
12.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

4

Natisni članek

Torek, 3. 5. 2016, 12.43

6 let, 6 mesecev

Avtoplin resna alternativa bencinskemu gorivu: kako hitro se povrne naložba?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

4

Začetna naložba znaša od 900 do 1.200 evrov. Vsakih sto kilometrov privarčujemo vsaj štiri evre, naložba se nekaterim voznikom povrne tudi prej kot v enem letu ali 30 tisoč prevoženih kilometrih. Avtoplin se ponuja kot resna alternativa bencinskim motorjem.

Avtoplin na voljo tako pri novih avtomobilih z bencinskim motorjem kot pri naknadnih predelavah

Utekočinjeni zemeljski plin (avtoplin oziroma LPG) v Sloveniji zaradi široke mreže polnilnih postaj ostaja resna alternativa bencinskemu gorivu. Avtoplin je pri nekaterih avtomobilskih znamkah na voljo tudi kot originalna vgradnja pri nakupu avtomobila (Opel, Hyundai, Fiat, Dacia …), mnogi vozniki pa so svoj avtomobil predelali za uporabo LPG. Vsi ti avtomobili imajo sicer še vedno vgrajen tudi klasični bencinski motor, ki je namreč potreben za zagon motorja, voznik pa med vožnjo preklaplja med uporabo bencinskega goriva ali LPG.

Predelava avtomobila z dizelskim motorjem ni smiselna in na trgu sta si avtoplin in dizelsko gorivo dejansko tekmeca. Pri originalnih vgradnjah se v kombinaciji z dizelskim motorjem (predvsem pri gospodarskih vozilih) zato uporablja stisnjeni zemeljski plin (CNG).

Liter avtoplina danes stane okrog 55 centov in je približno polovico cenejši od 95-oktanskega bencinskega goriva. | Foto: Liter avtoplina danes stane okrog 55 centov in je približno polovico cenejši od 95-oktanskega bencinskega goriva.

Kako hitro se naložba v avtoplin lahko povrne? Voznik ima v avtomobilu dve posodi za gorivo (bencin, LPG) in vir energije spreminja med vožnjo. | Foto: Voznik ima v avtomobilu dve posodi za gorivo (bencin, LPG) in vir energije spreminja med vožnjo.

Liter avtoplina danes v Sloveniji stane okrog 55 centov (cena med trgovci ni enaka), kar je približno pol evra manj od litra bencinskega goriva. Naši testi so pokazali, da v povprečju avtomobil porabi okrog 25 odstotkov več goriva pri uporabi LPG kot bencina (nižja kalorična vrednost avtoplina), obenem pa ozračje obremeni s približno 15 odstotkov manjšo količino ogljikovega dioksida CO2.

Prihranek s pomočjo LPG je odvisen predvsem od velikosti in »požrešnosti« spremljevalnega bencinskega motorja. Več kot ta porabi, hitreje se predelava na avtoplin povrne. Če naknadna predelava stane od tisoč do 1.200 evrov, se zavoljo cenejšega goriva naložba lahko povrne tudi prej kot po 30 tisoč prevoženih kilometrih. Prihranek znaša okrog štiri evre na sto prevoženih kilometrov. Pri bencinskih motorjih z višjo porabo je ta prihranek še precej večji.

Nov avtomobil z originalno vgrajenim sistemom LPG, kar vozniku zagotavlja tudi nemoteno garancijo, stane tudi manj kot tisoč evrov v primerjavi s klasično pogonsko različico.

Tovarniško vgrajeni sistemi imajo uporabi avtoplina prilagojene ventile in ne potrebujejo dodatnega mazanja. Če je to potrebno (predvsem pri novejših motorjih) je treba pri  naknadnih vgradnjah treba poskrbeti tudi za napravo za mazanje ventilov. | Foto: Tovarniško vgrajeni sistemi imajo uporabi avtoplina prilagojene ventile in ne potrebujejo dodatnega mazanja. Če je to potrebno (predvsem pri novejših motorjih) je treba pri naknadnih vgradnjah treba poskrbeti tudi za napravo za mazanje ventilov.

V Sloveniji uporablja avtoplin za zdaj le okrog dva odstotka voznega parka

Poraba avtoplina je v porastu v zadnjih letih tako v Sloveniji kot tudi po vsej Evropi. V Sloveniji je uporaba avtoplina še vedno v začetni fazi, saj se avtoplin kot pogonsko gorivo uporablja le pri okoli dveh odstotkih voznega parka. Vsako leto se v Sloveniji na pogon na avtoplin predela okoli dva tisoč vozil. Trgovci z avtoplinom pričakujejo, da bo znašal delež avtoplina v prihodnje okrog pet odstotkov.

"Cena avtoplina je od 40 do 50 odstotkov nižja od 95-oktanskega bencinskega goriva. Prihranek pri stroških za pogonsko gorivo je tudi glavni dejavnik pri odločitvi za uporabo Avtoplina. Tudi v prihodnje predvidevamo, da se razmerje avtoplin-bencin ne bo spreminjalo," o cenovni prihodnosti LPG pravijo na Petrolu.

Katere so prednosti avtoplina?

Avtoplin je utekočinjen naftni plin, mešanica butana in propana, prilagojena za uporabo v vozilih. Zaradi izjemne ekonomike ter zelo ugodnih okoljskih lastnosti danes predstavlja eno najbolj razširjenih alternativ klasičnim naftnim gorivom, saj se z uporabo pogona na avtoplin stroški, ki se porabijo za nakup goriva skoraj prepolovijo.

Uporaba avtoplina tako prinaša številne prednosti za uporabnika:

  • znatno znižanje stroškov goriva,
  • podaljšanje življenjske dobe motorja,
  • enostavna uporaba - avtomatsko preklapljanje med plinskim / bencinskim pogonom,
  • enostavna in hitra vgradnja,
  • kratek rok amortizacije - povrnitve investicije,
  • doseganje večjih razdalj z enkratno polnitvijo (ob uporabi plina in bencina),
  • popolnejše izgorevanje zmesi »plin–zrak« ter posledično občutno zmanjšanje okolju škodljivih emisij,
  • tišje delovanje motorja,
  • varnejši od uporabe bencina tudi v primeru hujših trkov.
Ne spreglejte