Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Petek,
13. 5. 2016,
8.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

1

Natisni članek

Petek, 13. 5. 2016, 8.43

6 let, 6 mesecev

Ali že veste, kako lahko z vsakdanjo vožnjo svojega avtomobila tudi zaslužite?

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

1

Coolio | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Junija bo na naših cestah prvih sto voznikov, ki bodo del površine avtomobila odstopili naročnikom slovenskega startup projekta Coolio! in v zameno prejeli plačilo za vsak prevoženi kilometer.

Matej Gostiša in Luka Vončina sta ustvarila sistem, s katerim lahko med vsakdanjo vožnjo v službo ali po opravkih zaslužite z oddajanjem oglasnega prostora na svojem avtomobilu. Poimenovala sta ga Coolio!.

Dolga vožnja jima že od nekdaj jemlje preveč časa in denarja

Dolgo sta razmišljala, kako bi prevoženo razdaljo obrnila sebi v prid in si z vožnjo ne bi povzročala le stroškov. Ideja je nastala že pred leti. Spoznala sta se namreč na treningih košarke, ko sta trenirala za ljubljansko Olimpijo. Gostiša je takrat vsak dan tudi po dvakrat prevozil vsaj 70 kilometrov, ko se je iz Logatca v Ljubljano in nazaj vozil v šolo in na treninge. Zdaj to pot vsak dan prevozi zaradi službe, Luka Vončina pa košarko še vedno igra profesionalno in se iz Ljubljane vsak dan vozi na treninge v košarkarski klub Helios Suns v Domžale. Dnevno tudi on prevozi okoli sto kilometrov.

Ker še danes vsak dan veliko prevozita in za to porabita tudi veliko časa, sta zbrala pogum, svoje prihranke, ki so jim nekaj dodali še družina in prijatelji, in se lotila projekta Coolio!.


Coolio! Vozi in zasluži from Coolio on Vimeo.

Kako od nalepke na avtu do plačila

Ko se bo voznik odločil, da želi svoj avtomobil posoditi oglasnemu prostoru, se bo v sistem prijavil na njihovi spletni strani. Izbral bo oglasno kampanjo, v kateri bo želel sodelovati, in dobil natančna navodila, kdaj in kam naj pripelje svoj avto, da ga bodo polepili.

Medtem ko bodo na avto lepili nalepke, bodo pod pokrov avtomobila k akumulatorju namestili tudi napravo v obliki majhne škatlice z elektronskim vezjem, ki bo komunicirala s telefonom in tako beležila lokacijo. Napravo izdeluje slovensko podjetje in ima tudi vse potrebne certifikate, ki potrjujejo njeno ustreznost. Prednost sistema je, da ni vezan na telefon. Ko se boste od avta oddaljili, sistemu vaša lokacija ne bo znana, zaznaval bo le lokacijo vozila.

Voznik z nalepkami za avtomobil ne bo imel nobenih stroškov. Zavezal se bo le k temu, da bo avto ostal polepljen do konca kampanje, ko bo lahko izbral novo. O trajanju kampanje in videzu oglasov bo pred tem obveščen, predvidoma pa bodo posamezne kampanje trajale od enega do treh mesecev oziroma do določenega števila prevoženih kilometrov.

Po določenem obdobju in po tem, ko bo dosegel minimalni znesek (verjetno od 50 do 70 evrov), si bo voznik zbrana sredstva s preprostim pritiskom na gumb v aplikaciji izplačal na svoj tekoči račun. "Voznikom bo ves čas predstavljen neto znesek, mi tudi prevzamemo akontacijo dohodnine, zato bo v aplikaciji viden znesek za dejansko izplačilo na tekoči račun," pojasni Gostiša.

Kilometri, ki jih bodo vozniki prevozili v določenih urah in določenih delih mest, bodo bolje plačani od drugih, pravita Luka Vončina in Matej Gostiša. Dobro lahko zasluži povprečen voznik z novejšim varčnim avtomobilom, ko pa bodo pogostejši električni avtomobili, bo tem voznikom vožnja zares lahko pomenila dodaten prihodek. | Foto: Matej Leskovšek Kilometri, ki jih bodo vozniki prevozili v določenih urah in določenih delih mest, bodo bolje plačani od drugih, pravita Luka Vončina in Matej Gostiša. Dobro lahko zasluži povprečen voznik z novejšim varčnim avtomobilom, ko pa bodo pogostejši električni avtomobili, bo tem voznikom vožnja zares lahko pomenila dodaten prihodek. Foto: Matej Leskovšek

Koliko lahko zaslužite z vožnjo?

"Čeprav bi rada za obe strani dosegla maksimalno korist, je bila ideja v osnovi narejena za voznike, saj sva tudi sama med njimi," pravi Matej Gostiša. Luka Vončina ob tem doda, da je koncept zastavljen tako, da bi si vozniki z vožnjo ob neki normalni porabi pokrili vsaj večji del, če ne kar celotnih stroškov goriva. "Zelo varčni vozniki bodo morda ob tem tudi nekaj zaslužili," še pravi Vončina.

"Ves čas se trudiva, da bi v sistem vključila toliko različnih komponent, da bi lahko z njim zaslužil vsak, pa če se vozi malo in samo po istih zelo frekventnih lokacijah, ali pa če dela dolge razdalje po obrobju mest," je povedal Luka Vončina.

Pregledna in preprosta aplikacija je največja prednost njunega sistema

"V tistem trenutku, ko bo voznik postal Coolio! voznik in naš družinski član, bo njegov avto za nas postal oglasni prostor. Tako mi kot naročnik bomo želeli vedeti, kje se avto v določenem trenutku nahaja, da bomo znali ovrednotiti njegovo pot," je povedal Gostiša.

To bo omogočala aplikacija na voznikovem telefonu, posledično pa bo voznik v njej tudi preverjal, koliko je do določenega trenutka že zaslužil. Aplikacija je vmesnik, ki bo voznikom poleg prevoženih kilometrov in zaslužka prikazal tudi nove oglasne kampanje, ki si jih bo lahko izbral, a med njimi bodo zgolj tiste, za katere bo primeren kandidat. Če bo oglaševalec recimo želel, da se njegovi oglasi vozijo le v Prekmurju, te kampanje primorski vozniki ne bodo videli.

"Aplikacija je osnova najinega koncepta, ker želiva postati alternativa jumbo plakatom, po drugi strani celo boljša. Združiti želiva digitalno oglaševanje z 'out of home' oglaševanjem (oglaševanje v medijih, ki je za razliko od radia in televizije locirano zunaj potrošnikovega doma, op. p.), kjer analitika ni tako dostopna. Po eni strani sva res posrednika oglaševalskega prostora, po drugi strani pa to pomeni, da lahko analizirava in tudi vnaprej pripraviva podatke o oglaševanju," je kot prednost za naročnike izpostavil Luka Vončina.

Luka Vončina se je med študijem v Združenih državah Amerike, kjer je bil kot košarkar tudi štipendist, nalezel tamkajšnjega podjetništvu izredno naklonjenega okolja. Nekaj tega mu je uspelo ob vrnitvi prenesti tudi na prijatelja Mateja Gostišo in tako sta skupaj naredila Coolio!. | Foto: Matej Leskovšek Luka Vončina se je med študijem v Združenih državah Amerike, kjer je bil kot košarkar tudi štipendist, nalezel tamkajšnjega podjetništvu izredno naklonjenega okolja. Nekaj tega mu je uspelo ob vrnitvi prenesti tudi na prijatelja Mateja Gostišo in tako sta skupaj naredila Coolio!. Foto: Matej Leskovšek

Prijavljenih je že skoraj tisoč voznikov

Odziv, ki sta ga košarkarja dobila do zdaj, je presegel njuna pričakovanja. Nista si mislila, da bo tako hitro tako veliko zanimanja. Vsak dan se prijavljajo novi vozniki in trenutno jih je malo manj kot tisoč. Prav tako je veliko zanimanja morebitnih naročnikov, ki so v načinu oglaševanja prepoznali priložnost za svojo promocijo.

Želita si, da bi se s širjenjem prepoznavnosti projekta širil tako krog voznikov kot krog naročnikov, saj je njun cilj ta, da bi se čim več ljudi okoli vozilo z njunim sistemom. Naročniki bodo lahko izbirali voznike glede na njihove poti oziroma kraje, kjer se največ zadržujejo, dosegla pa bi rada tudi, da bi bili oglasi privlačni in bi lahko vozniki med potencialnimi oglasi izbrali najljubšega, s katerim bodo želeli polepiti svoj avtomobil.

Kdo bo prvi?

"Edina prava pot za Coolio! se nama zdi ta, da bo že prva izvedena kampanja všeč vsem naročnikom in voznikom. Tako eni kot drugi morajo v njej prepoznati novost, ki bo dobra zanje in si bodo želeli biti del nje," je povedal Vončina.

Trenutno izbirata prvega naročnika, ki bo s svojim oglasom oblepil floto stotih avtomobilov in jih odpeljal na ceste. Ker se dogovarjata z več podjetji, naročnika ne želita razkriti. Prvi vozniki bodo tisti, ki so se najprej prijavili.


Coolio! | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Svoj projekt bi rada razširila tudi v tujino

Kot sta povedala ob objavi projekta na slovenski platformi za množično zbiranje denarja Adrifund, kjer sta želela zbrati sredstva za razvoj mobilne aplikacije, ocenjujeta, da bosta imela v letošnjem letu od 75 do sto tisoč evrov prihodkov.

Za zdaj ju zanima slovenski trg, kjer je bilo po podatkih statističnega urada konec leta 2014 dobrega 1,07 milijona registriranih osebnih vozil, pozneje pa bi se rada razširila tudi v tujino. Kot pravita, v bližnji okolici podobnih projektov nista našla.

"Najprej želiva, da naju leta 2016 spozna Slovenija. Bo pa zagotovo za to izvedelo tudi nekaj Hrvatov, ker bo šlo poleti pol oblepljenih avtomobilov k njim na dopust. Leta 2017 bomo tako ali drugače šli čez eno od meja," načrtuje Gostiša.

Meni, da je izredno zanimiv tudi italijanski trg, še posebej v Trstu, zato bo to po vsej verjetnosti ena od naslednjih lokacij.

"Najboljši občutek je, ko se ideja uresniči"

Najbolj zmagoslaven trenutek je bil, ko sta imela v rokah svoje vizitke in oblikovan material za celostno podobo.

"Marsikdo govori, da je najboljši občutek takrat, ko dobiš zadovoljnega kupca, in vedno sem mislil, da je to samo kliše. Ko sva dobila prve odzive ljudi, ki so nad idejo tako navdušeni, da želijo biti prvi, sem pa to zares občutil tudi sam," opisuje Gostiša.

Prihod na trg je kot vlakec smrti

"Meni je najbolj všeč, da se lahko vsak dan zgodi nekaj čisto novega. Pa naj bo to klic podjetij, ki sem jim zdi ideja dobra in hočejo biti zraven, pa si zato popolnoma navdušen, ali pa odziv, ki se začne z vprašanjem 'Kaj se pa vi greste?'" v smehu razlaga Vončina, ki komaj čaka, da bo videl, kako se bo vse razvijalo naprej.

"Celotno dogajanje je tak vlakec smrti, da sem se moral miselno nastaviti na to, da ne odreagiram takoj na čisto vsako zadevo. Najprej jo skušam vzeti kot podatek, golo informacijo, iz katere želim nekaj povleči. Vse je postalo kot igra, iz katere se ves čas učiva. Gotovo pa je najboljši občutek, ko ti nekdo, ki je v življenju naredil že zelo veliko, reče, naj bova del njegove zgodbe," pove Gostiša.

Ko ti nekdo "da banano", je treba naprej, pravita košarkarja

Kot pravita, jima pri delu zagotovo pomaga to, kar sta prinesla iz košarke. "Ko se poškoduješ, greš naprej. Ko ti 'dajo banano', jim ukradeš žogo in greš v protinapad, greš za svojo žogo. Tudi če vržeš in zgrešiš, greš na svojo žogo, ne tečeš v obrambo," kot iz topa iz košarkaškega sveta povzame Gostiša.

"Najboljše, kar mi je šport dal v podjetništvu, je ideja timskega dela. Ne predstavljam si, kje bi to še lahko boljše doživel. Veliko kompetenc sem dobil iz košarke. Gotovo si odgovoren, veš, da se še nekdo drug zanaša nate, nisi sam. Tudi vodenje je takšno," pove Vončina.

Kaj storiti, ko bi rad osebno težavo uporabil za podjetniško idejo?

 

Ne spreglejte