Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
2. 8. 2016,
9.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Lexus Takumi

Torek, 2. 8. 2016, 9.23

6 let, 7 mesecev

Spretnost nedominantne roke kot pogoj za sprejem v elitno družbo mojstrov Lexusa

Ali ste pravi za Lexus: 90-sekundni origami test

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Takumi so najbolj natančna skupina Lexusovih zaposlenih, ki s svojimi izostrenimi čutili pri vsakem avtomobilu preverijo, ali lahko zapusti proizvodnjo. Poleg najmanj 25 let izkušenj v Lexusovi tovarni morajo kot del preizkusa v devetdesetih sekundah z nedominantno roko izdelati origami mačko. Poglejte video in preverite, ali bi opravili test.

Ali bi opravili Lexusov test? Mačko smo poskusili v 90 sekundah zložiti tudi sami ...

 

Mačko morate zložiti s svojo nedominantno roko - če pišete in jeste z desno, morate mačko sestaviti z levo. S podlage lahko zgolj poberete papir, med zlaganjem se je ne smete dotikati. Prav tako si ne smete pomagati z drugo roko ali z oporo telesa. Vse mora narediti vaša nedominantna roka - v minuti in pol, torej v 90 sekundah. | Foto: Mačko morate zložiti s svojo nedominantno roko - če pišete in jeste z desno, morate mačko sestaviti z levo. S podlage lahko zgolj poberete papir, med zlaganjem se je ne smete dotikati. Prav tako si ne smete pomagati z drugo roko ali z oporo telesa. Vse mora narediti vaša nedominantna roka - v minuti in pol, torej v 90 sekundah.

Takumi - mojstri največjih veščin pri Lexusu

Čeprav so roboti in računalniki že dodobra spremenili način izdelave avtomobilov in močno izboljšali kakovost tako procesov kot samih avtomobilov, sta človeška roka in človeško oko še vedno najboljši orodji, ko gre za zagotavljanje najvišje kakovosti.

Pri Lexusu se najpomembnejši mojstri imenujejo takumi. So majhna in zelo izbrana skupina ljudi, ki v svojih črno-belih delovnih oblekah in belih rokavicah zaznava madeže, ki so vidni le zelo izurjenim očem. Poleg njihovih oči in rok so izredno pomembna tudi njihova ušesa. Sluh jim potrdi, ali motor novega vozila deluje tekoče ter ali ustvarja pravo resonanco in igra v pravih notah.

Približno vsaki dve minuti s tekočega traku zapelje nov avtomobil. Takumi so skupina desetih ljudi, ki pri vsakem avtomobilu natančno preveri, ali je vse tako, kot mora biti - ali je vseh približno 30 tisoč delov, ki avtomobil sestavljajo, brezhibnih in ali tudi kot celota delujejo brezhibno. | Foto: Lexus Približno vsaki dve minuti s tekočega traku zapelje nov avtomobil. Takumi so skupina desetih ljudi, ki pri vsakem avtomobilu natančno preveri, ali je vse tako, kot mora biti - ali je vseh približno 30 tisoč delov, ki avtomobil sestavljajo, brezhibnih in ali tudi kot celota delujejo brezhibno. Foto: Lexus

Preverjajo kakovost, a so tudi sami podvrženi rednim testom

Takumi delajo s ponosom in strastjo, saj lahko v to zelo izbrano skupino pridejo le, če imajo že vsaj 25 let izkušenj v tovarni Lexusa. Tudi ko jim uspe priti v to elitno skupino zaposlenih, njihove sposobnosti še vedno redno preverjajo. Kakovost dela tistih, ki preverjajo barvo, preverjajo štirikrat letno. Da bi preprečili utrujenost, morajo zaposleni osvežiti svoj občutek za dotik vsaki dve uri, saj lahko le tako zagotovijo veliko natančnost.

Video: Lexusova navodila, kako opraviti zanimiv origami test

Origami test kot del urjenja in preizkusa sposobnosti Mačko poskušajte po navodilih najprej zložiti z obema rokama, nato z nedominantno roko in šele pozneje začnite meriti čas. | Foto: Lexus Mačko poskušajte po navodilih najprej zložiti z obema rokama, nato z nedominantno roko in šele pozneje začnite meriti čas. Foto: Lexus

Del urjenja elite zaposlenih je tudi sposobnost, da zložijo origami model mačke z uporabo le ene, in sicer nedominantne roke v manj kot 90 sekundah. Službo v takumi eliti dobijo in obdržijo le, če jim to uspe.

Na tabli v Lexusovi tovarni Miyata na japonskem otoku Kyushuju je pripet barvit skupek origami mačk, ki jih je zložila trenutna ekipa zaposlenih. Ti skrbijo za brezhibne šive v avtomobilih.

Ne spreglejte