Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
3. 4. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,08

6

Natisni članek

Nedelja, 3. 4. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

83 let staro letališče v Ljubljani: propadajoči kontrolni stolp čaka partnerja za obnovo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,08

6

Letališka cesta kontrolni stolp

Ob Letališki cesti v Ljubljani je še mogoče videti ostanke kontrolnega stolpa letališča, ki je tu delovalo med letoma 1933 in 1963. Propadajoče ostanke želi Mestna občina Ljubljana skupaj z zasebnim partnerjem obnoviti. Zadnji razpis ni bil uspešen, pripravljajo že naslednjega.

Letališče v Mostah so odprli pred slabimi 83 leti

V ljubljanskih Mostah so v nedeljo, 20. avgusta leta 1933, odprli prvo slovensko civilno letališče. Po nagovoru takratnega župana Dinka Puca so pripravili raznovrsten program s prikazom športnih, vojaških in tudi akrobatskih letal. S tem se je končal pet let dolg proces načrtovanja letališča, ki so ga že leta 1928 podprle mestne in državne oblasti.

Letališče je imelo po odprtju dve vzletno-pristajalni stezi. Ena med njima je bila dolga 800 in široka 60 metrov, ki so jo pozneje podaljšali na 1.150 metrov in razširili na 80 metrov. Druge steze zaradi težavnega prileta niso nikoli uporabljali. Potniška letala so bila takrat velik magnet za ljudi, zato se je v Mostah pogosto trlo obiskovalcev. Med drugo svetovno vojno so letališče uporabljali Nemci in Italijani, po končani vojni pa je imela na njem svoje prostore vojaška eskadrilja. Leta 1954 so se vojaška letala dokončno preselila na Ptuj in v Brežice. Ljubljansko letališče je s komercialnimi poleti delovalo še do leta 1963. Takrat se je letalski promet preusmeril na novo letališče na Brniku, kjer je bila lokacija zanj veliko primernejša kot v Mostah.

Kontrolni stolp so na letališču v Mostah postavili leta 1951. | Foto: Kontrolni stolp so na letališču v Mostah postavili leta 1951.

Projekt obnove ocenjen na slab milijon evrov

Po 53 letih v Mostah na nekdanje letališče spominjajo le še propadajoči ostanki nekdanjega kontrolnega stolpa in stavbe za potnike. Od leta 2011 je prostor razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena. Kontrolni stolp so sicer zgradili leta 1951, stavbo pa že leto pred tem.

Mestna občina Ljubljana je že jeseni leta 2014 objavila razpis za javno-zasebno partnerstvo, s katerim bi objekte lahko obnovili. Skupna vrednost projekta je bila ocenjena na 895 tisoč evrov. Občina bi po takratnem razpisu prispevala zemljišča v velikosti skoraj 8.700 kvadratnih metrov. Od tega je 1.210 kvadratnih metrov veliko stavbno zemljišče, ki je razdeljeno na letališko stavbo in kontrolni stolp. Zasebni partner bi objekte obnovil in v nekdanjem kontrolnem stolpu odprl letalski muzej.

Letališka cesta je dobila svoje ime prav po nekdanjem letališču v Mostah. | Foto: Letališka cesta je dobila svoje ime prav po nekdanjem letališču v Mostah.

MOL bo kmalu objavila nov razpis za zasebne vlagatelje

Na razpis se takrat ni prijavil nihče, po lanskem pozivu MOL potencialnim promotorjem pa so načrtovano koncesijsko razmerje s 15 podaljšali na 25 let. Osnovna izhodišča so ostala enaka, to je obnova objektov in okolice ter vzpostavitev gostinskega lokala v retro letalskem slogu. Dogovori s potencialnimi vlagatelji so bili namenjeni tudi prilagoditvi prvotnega razpisa, da bi bil ta za vlagatelje bolj zanimiv in tudi lažje rentabilen.

"Akt o javno-zasebnem partnerstvu je veljaven od prejšnjega petka, potekajo priprave na razpis, ki bo objavljen v kratkem," nam je vnovičen poskus sklenitve ene izmed oblik sodelovanja za obnovo potrdila Mateja Demšič, vodja oddelka za kulturo pri MOL.

Lokacija nekdanjega kontrolnega stolpa v današnji Ljubljani. Stolp se je nekoč nahajal v skrajnem spodnjem levem kotu letališča. | Foto: Lokacija nekdanjega kontrolnega stolpa v današnji Ljubljani. Stolp se je nekoč nahajal v skrajnem spodnjem levem kotu letališča.

Pogled na nekdanje letališče in letalo DC-3. Hangarja (na fotografiji skrajno levo) danes ni več, na njegovem mestu stoji Volkswagnov prodajni servis. (foto: arhiv Matjaž Petek) | Foto: Pogled na nekdanje letališče in letalo DC-3. Hangarja (na fotografiji skrajno levo) danes ni več, na njegovem mestu stoji Volkswagnov prodajni servis. (foto: arhiv Matjaž Petek)

Glavna zvezda travnate steze je bil legendarni DC-3

Ljubljančani se danes še lahko spomnijo letalskega prometa v Mostah, kjer je med drugimi letali pristajal tudi legendarni DC Letalo DC-3 je redno pristajalo na ljubljanski travnati stezi. | Foto: Letalo DC-3 je redno pristajalo na ljubljanski travnati stezi. 3. Vzletno-pristajalna steza je bila kajpak travnata. Leta 1962 je tam na primer pristalo kar 781 letal, od tega kar 197 letal DC-3.

"Še danes se spomnim, kot bi se zgodilo včeraj. Kot predšolski otrok sem z očetom z DC3 dvakrat vzletel v Zagrebu na asfaltu in pristal v Ljubljani na travi. To je bil velik dogodek. Ob izhodu iz letala se spomnim, da mi je stevardesa v roke potisnila sladkorček," se spominja naš sodelavec Aleš Črnivec.

Na letališču so snemali tudi del slovenskega filma Vesna, ki je pod režisersko taktirko Františka Čapa nastal leta 1953.

Ne spreglejte