Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
19. 6. 2017,
13.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Porsche LeMans kbm

Ponedeljek, 19. 6. 2017, 13.51

6 let, 6 mesecev

Zanimiva dejstva z ene od najprestižnejših dirk v svetu motošporta

24 ur Le Mansa – dirkaški ep kot dirka vseh dirk #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Porsche 919 hybrid - zgodba Le Mans | Foto Porsche

Foto: Porsche

Le Mans je tudi letos znova dokazal, zakaj je tako zaželena dirkaška lovorika za dirkače in stroje, berite moštva. Gre za pravi koncentrat dirkaške drame, čustev, tehnike, preobratov in zapletov. Porscheju je uspelo devetnajstič v svoji zgodovini, Toyoti so pot na vrh preprečile tehnične težave. To je pravi ep, ki ga ne more spregledati noben avtomobilski navdušenec. Je drama, akcija, romantika in dokumentarec, ki se napetih 24 ur dogaja pri več kot 330 na uro.

Video: Najprej se zapeljite v zmagovitem dirkalniku porsche 919 hybrid (360-stopinjski pogled)

Video: V dobrih desetih minutah podoživite letošnjo dirko za 24 Le Mansa

 

Krog Japonca za zgodovino …

Le Mans 2017 - 85. so se dirkači udarili za nesmrtno čast in slavo.  | Foto: Porsche Le Mans 2017 - 85. so se dirkači udarili za nesmrtno čast in slavo. Foto: Porsche Proga v Le Mansu ima 21 zavojev (devet levih in 12 desnih), krog je dolg 13,629 km. Na razdalji od 9,2 od 13,6 kilometra proge se dirkalniki peljejo na običajnih javnih regionalnih cestah. Zaradi dolžine proge in kompleksnosti dirke so v Le Mansu v uporabi tri varnostna vozila.

Najhitrejši so zavoji Porsche, ki jih je zmagovalni dirkalnik porsche 919 hybrid odpeljal s hitrostjo 245 kilometrov na uro. Prav v teh zavojih pa je letos lekcijo idealne linije in poguma vsem dal dirkač moštva Toyota Gazoo Racing Kamiu Kobajaši z dirkalnikom toyota TS050 hybrid, ki je s krogom opravil v rekordnem času 3:14.791! Z njim je osupnil tekmece, tudi največjega, Porscheja. Del znamenite proge pelje tudi po regionalnih cestah. | Foto: Porsche Del znamenite proge pelje tudi po regionalnih cestah. Foto: Porsche

Pred njim je namreč pred dvema letoma, 10. junija 2015 ob 22. uri Neel Jani prvič zapeljal na kvalifikacije v Le Mansu. Krog je prevozil v 3 minutah in 16,887 sekunde in takrat postavil rekord, ki je veljal do izjemne predstave hitrega Japonca. Mnogi so trdili, da je čas pod tremi minutami in 16 sekundami vrh vsega, kar zmorejo dirkalniki na Le Mansu. Za najpočasnejši zavoj Arnage pa vozniki najhitrejših bolidov hitrost zmanjšajo na okoli 85 kilometrov na uro.

Video: Poglejte, kako skozi 21 zavojev v rekordnem času

Postanki so daljši kot v F1: točenje goriva in menjavo gum lahko izvedejo le drugo za drugim in ne hkrati. Pri menjavi koles lahko delajo le štirje mehaniki hkrati in smejo pri tem uporabljati le eno pnevmatsko pištolo za vijačenje. Postanek v boksu tako traja bistveno dlje kot na primer pri formuli 1. | Foto: Porsche Postanki so daljši kot v F1: točenje goriva in menjavo gum lahko izvedejo le drugo za drugim in ne hkrati. Pri menjavi koles lahko delajo le štirje mehaniki hkrati in smejo pri tem uporabljati le eno pnevmatsko pištolo za vijačenje. Postanek v boksu tako traja bistveno dlje kot na primer pri formuli 1. Foto: Porsche

Zanimiva dejstva in številke

Ta legendarna dirka ima med vztrajnostnimi preizkušnjami prav poseben status in velja za eno od najbolj prestižnih, cenjenih in zaželenih dirkaških lovorik v svetu svetovnega motošporta. Zbrali smo nekaj najbolj zanimivih dejstev o tem spektaklu tehnike in hitrosti.

Ekipa Porsche LMP: na tron so se pripeljali  dirkači Brendon Hartley, Timo Bernhard in Earl Bamber (od leve proti desni) | Foto: Porsche Ekipa Porsche LMP: na tron so se pripeljali dirkači Brendon Hartley, Timo Bernhard in Earl Bamber (od leve proti desni) Foto: Porsche 4,3 l goriva in 2,22 kWh energije na krog - v kategoriji najhitrejših prototipov LMP1 na dirki 24 ur Le Mansa lahko dirkalnik na krog (13,629 km) porabi največ 4,3 litra bencina in 8 megajoulov električne energije (2,22 kWh) iz sistemov za rekuperacijo energije.

8 ur teme - noč na Le Mansu 2017 je bila ena od najkrajših noči v letu: tema je dirkališče v soboto objela ob 22. uri, sonce pa je v nedeljo vzšlo ob 6. uri. Tudi na kvalifikacijah (sreda in četrtek do polnoči) pa mora vsak dirkač odpeljati vsaj pet krogov v temi.

Menjalnik v dirkalniku, kot je Porsche 919 hybrid, mora zdržati blizu 23 tisoč prestavljanj pri izjemnih obremenitvah. Lani so na dirki Porschejevi inženirji zabeležili 22.984 prestavljanj navzgor in navzdol. | Foto: Porsche Menjalnik v dirkalniku, kot je Porsche 919 hybrid, mora zdržati blizu 23 tisoč prestavljanj pri izjemnih obremenitvah. Lani so na dirki Porschejevi inženirji zabeležili 22.984 prestavljanj navzgor in navzdol. Foto: Porsche 4 rezervni motorji in 60 platišč - zaloga delov za dirko med drugim obsega nadomestno šasijo, štiri motorje z notranjim zgorevanjem, po štiri gonila oziroma diferenciale sprednje preme in zadnje preme, šest sprednjih in šest zadnjih usmernikov zraka, 60 platišč in več kot 100 radijskih naprav in slušalk.

3 različne trdote gladkih gum - izbira dirkaške obutve za bolide obsega tri različno trde mešanice gladkih dirkalnih gum (slicks) za suho podlago, hibridne gume (prav tako brez profila) z mehkejšo tekalno površino za mešane pogoje in pnevmatike za dež.

6 ur mora voziti vsak voznik - menjave voznikov se po navadi izvedejo, ko je treba zamenjati gume. Ponoči se vozi štirikratne etape, kar pomeni, da so vozniki za volanom skupaj tudi tri ure in več. V Le Mansu mora biti vsak voznik za volanom vsaj šest ur, a v obdobju šestih ur ne sme voziti več kot štiri ure in na vsej razdalji ne sme preseči 14 dirkaških ur.

Med 24-urnimi preizkušnjami vsak od Porschejevih voznikov dirkalnikov LMP povprečno preživi 3,2 ure na masažni mizi. | Foto: Porsche Med 24-urnimi preizkušnjami vsak od Porschejevih voznikov dirkalnikov LMP povprečno preživi 3,2 ure na masažni mizi. Foto: Porsche

Porsche: Najtežji nasprotnik v Le Mansu je in ostaja dirka sama

V običajnem dirkaškem tempu je moral letošnji zmagovalni dirkalnik porsche 919 hybrid gorivo dotočiti najkasneje na vsakih 14 krogov, skupno pa okoli tridesetkrat. | Foto: Porsche V običajnem dirkaškem tempu je moral letošnji zmagovalni dirkalnik porsche 919 hybrid gorivo dotočiti najkasneje na vsakih 14 krogov, skupno pa okoli tridesetkrat. Foto: Porsche Letošnjo dirko je po umiku Audija zaznamoval obračun dveh velikanov Porscheja in Toyote v najhitrejši kategoriji LMP1. Pri Porscheju so že pred dirko poudarjali, da največja ovira na poti do zmage ne bo samo Toyotina ekipa, temveč predvsem dirka sama. To je najtežji nasprotnik, so že pred začetkom dirke povedali strategi v Porschejevi garaži. Dejstvo je, da ekipo od začetka do konca dirke loči več kot 5 tisoč kilometrov surovega tempa. Obremenitve tehnike so nepredstavljive, saj hitrosti presegajo 330 kilometrov na uro, povprečna hitrost na krog pa preseže tudi 250 kilometrov na uro. Na taki dirki preprosto ni jamstva, da bo material deloval brezhibno in zdržal vse obremenitve. To je potrdil tudi letošnji spektakel.

Dirkalnik porsche 919 hybrid ima dva različna sistema za regeneracijo energije – zavorne energije s sprednje preme in energije izpušnih plinov – in je edini prototip, ki ne regenerira energije le pri zaviranju, temveč tudi pri pospeševanju.  | Foto: Porsche Dirkalnik porsche 919 hybrid ima dva različna sistema za regeneracijo energije – zavorne energije s sprednje preme in energije izpušnih plinov – in je edini prototip, ki ne regenerira energije le pri zaviranju, temveč tudi pri pospeševanju. Foto: Porsche

Vodja Porschejeve ekipe Andreas Seidl je pred začetkom letošnje dirke povedal:

"Le Mans ni najtežja dirka na svetu samo zaradi svoje dolžine. Moči je treba razporediti na vso prireditev, ki traja več kot dva tedna. V tem času pri nas skupaj pod velikim pritiskom sodeluje več kot 90 oseb. Pri tem ekipa doživlja vzpone in padce. V soboto ob 15:00 pa morajo biti vsi – tako mehaniki kot vozniki – tako duševno kot telesno spočiti za dirko. Takrat moramo uporabiti vse, kar smo se naučili in izurili. Za pripravo smo naredili vse, kar smo lahko – tako na tehničnem kot na operativnem področju."

Vsak dirkalnik 919 med 24-urno dirko v boks pošlje 14 gigabajtov podatkov. Na fotografiji iz garaže tudi dr. Wolfgang Porsche, predsednik nadzornega sveta družbe Porsche. | Foto: Porsche Vsak dirkalnik 919 med 24-urno dirko v boks pošlje 14 gigabajtov podatkov. Na fotografiji iz garaže tudi dr. Wolfgang Porsche, predsednik nadzornega sveta družbe Porsche. Foto: Porsche

Dirkalnik bi z elektriko lahko celo leto oskrboval 15 vrstnih hiš

Porsche 919 hybrid - zgodba Le Mans | Foto: Porsche Foto: Porsche Pri porscheju so zamgovalni dirkalnik 919 hybrid z letnico 2017 temeljito predelali. Od 60 do 70 odstotkov prototipa za Le Mans je bilo razvitih na novo. Predvsem so izpilil aerodinamiko, podvozje in motor z notranjim zgorevanjem. Dirkalnik ima dva različna sistema za regeneracijo energije – zavorne energije s sprednje preme in energije izpušnih plinov – in je edini prototip, ki ne regenerira energije le pri zaviranju, temveč tudi pri pospeševanju. Dirkalnik zmore okoli 900 "konjev" oziroma 662 kilovatov sistemske moči. Približno 60 odstotkov energije regenerira sistem KERS (Kynetic Energy Recovery System) na sprednjih zavorah, preostalih 40 odstotkov pa sistem za regeneracijo energije izpušnih plinov (AER). Povprečno 80 odstotkov energije, pridobljene na osnovi rekuperacije zavorne energije na sprednji premi, se pretvori neposredno v pogonsko energijo. Če bi moral to električno moč zagotavljati motor z notranjim zgorevanjem, bi dodatno potreboval okoli 74 kilovatov, s čimer bi se poraba goriva dirkalnika 919 povečala za več kot 20 odstotkov. V Le Mansu bi to pomenilo okoli liter goriva na krog.

Visokoučinkovita rekuperacija pa ima še eno pomembno prednost: 919 je lahko opremljen z manjšimi in lažjimi zavorami. Zaradi tega ni manjša le masa, temveč tudi zračni upor, saj manjše zavore potrebujejo manj zraka za hlajenje. | Foto: Porsche Visokoučinkovita rekuperacija pa ima še eno pomembno prednost: 919 je lahko opremljen z manjšimi in lažjimi zavorami. Zaradi tega ni manjša le masa, temveč tudi zračni upor, saj manjše zavore potrebujejo manj zraka za hlajenje. Foto: Porsche

Porsche 919 hybrid - zgodba Le Mans | Foto: Porsche Foto: Porsche Regeneracijo energije izpušnih plinov omogoča majhna turbina, vgrajena v izpušnem sistemu. Vrti se z več kot 120 tisoč vrtljaji v minuti in poganja generator. Na ta način pridobljena elektrika se tako kot tako kot tista energija, ki se generira ob zaviranju na sprednjih zavorah, shranjuje v litij-ionski bateriji. Dodatno električno moč voznik prikliče s pritiskom na gumb. Dirkalnik tako lahko hitreje pospeši iz ovinka in pri pospeševanju znova pridobi novo energijo iz izpušnih plinov.

Količina električne energije, ki so jo porscheji 919 hybrid rekuperirali iz obeh sistemov za regeneracijo energije (zavorna energija na sprednji premi in energija izpušnih plinov) na skupno vseh 321 tisoč prevoženih kilometrih med testnimi in dirkalni konci tedna v obdobju od leta 2013 pa do danes, znaša osupljivih 62 kilovatnih ur. Če bi bil dirkalnik 919 bil elektrarna, bi lahko s to energijo eno leto oskrboval naselje s 15 vrstnimi hišami (gospodinjstva s štirimi osebami).

Ne spreglejte