Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 1. 2016,
9.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Mercedes-Benz Zgodbe strojev

Petek, 29. 1. 2016, 9.23

8 let

Avtomobil šteje 130 let - Od kovaškega izdelka do čuda tehnike ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po splošnem prepričanju šteje avtomobil letos 130 let. Častitljiva starost in izjemen tehnični razvoj stroja za splošno uporabo človeštva priča o iznajdljivosti in pionirskem duhu. Vse najboljše avto.

Inovator Karl in njegova bogata soproga Bertha sta krivca za prvi avtomobil

Ni ne spoštovanja vredno, prej nasprotno, a vseeno je avtomobil morda tudi starejši. Stvar je le v zornem kotu: dokler so bili avtomobili pretežno bencinski ali dizelski, kar je bilo praktično celo prejšnje stoletje, je bilo samo po sebi umevno, da je prvi avtomobil pač bencinski in zdajšnji Daimler, neke vrste naslednik tistega, kar je počel Karl Benz, to še danes ponosno oglašuje: prvi je "njihov" benz patent-motorwagen iz leta 1886.

Karl je spretno zbral do tedaj znano, vse skupaj nadgradil in izboljšal ter na koncu patentiral, strošek današnjih 24 tisoč evrov pa je prispevala njegova bogata žena Bertha. Karl je v naslednjih sedmih letih izdelal kakšnih 25 primerkov, kar je za takratne razmere veljajo kot serijska proizvodnja.

Ali bo patent-motorwagen ostal prvi avtomobil na svetu ali ne? Je bil prvi na svetu električni avtomobil?

A je treba pri tem spomniti, da so bili to časi kočij in kovačnic. Tehnika, kot jo poznamo danes, se je šele rojevala in vse do prvih let naslednjega stoletja ni bilo čisto jasno, kaj bo prevladalo kot pogon za kočije brez konj – bencin oziroma dizel ali elektrika. Res se je pozneje izkazalo, da bodo za več kot 100 let pogonu služili derivati črnega zlata, čeprav so vmes nekajkrat elektromobili vzniknili in potonili.

A če je verjetni današnjim glasnim napovedim, bo elektrika počasi prevladala pri pogonu avtomobilov in takrat bo treba poiskati prvi elektromobil, ki je bil, kot trdijo poučeni, izdelan pred Benzovim patent-motorwagnom. In v tem primeru se bo pač Daimler moral posloviti od laskavega avtomobilskega prvaštva.

Skoraj 60 let prej je namreč neki Madžar, Anyos Jedlik, izumil uporaben elektromotor in z njim opremil majhen (model) avtomobil(a), poskusov pa je bilo pozneje še mnogo.

Tudi oče Porscheja je zelo zgodaj elektriko speljal na kolesa.

Pri tem smo seveda povsem zanemarili parni pogon in pogon na vodik, ki sta se pojavila še bistveno prej. Skratka, lepi časi tehnične romantike.

V treh desetletjih od ročno izdelanih avtomobilov do tekočega traku

Kakorkoli že, avtomobil je bil rojen in hitro je začel menjati konje, v pozabo je šlo kidanje konjskih fig s ceste in povzročal propad konjušnic, kjer so kočijam menjali konje na daljših poteh. Takšna je bila denimo v Ljubljani Kolizej na Gosposvetski cesti.

Vzrok je bil jasen in preprost. Pravzaprav sta bila dva: ljudje so želeli biti neodvisni od živali, obenem pa se je rojevala nova podvrsta ljudi – tehniki in inženirji, ki so v strojništvu videli in našli poligon za razvijanje lastnih notranjih sil po odkrivanju novega.

V prvih letih 20. stoletja je avtomobil hitro iz manufakturne prešel v pravo serijsko proizvodnjo, kar ga je hitro približalo širokim množicam, skoraj tako hitro kot mobilni telefon ob koncu istega stoletja.

Ford T: avtomobil je leta 1908 postal dostopen (skoraj) vsakomur

S Fordom se je tako začelo zdajšnje obdobje avtomobila kot potrošne dobrine. Bil je prvi uporaben izdelek široke potrošnje, ki je bil tako drag, in marsikomu je postal to, kar večini predstavlja danes – največji življenjski nakup takoj za stanovanjem. In, seveda, priložnost se je rodila za poslovneže, ki so hitro postali pomembnejši (in premožnejši) od snovalcev, kajti ti so se učili umetnosti ponudbe ob povpraševanju in hkrati načrtovanja trendov.

Kombinacija še danes ni povsod enaka: nekateri tako s tehniko kot z modo vlečejo avtomobilsko industrijo v prihodnost, drugi preprosto z zaostankom sledijo njihovemu vzoru, kjer je zaostanek v modi lahko tudi zelo majhen (ni pa izključeno, da takšnim uspe tudi prednjačiti), v tehniki pa večji, saj je to poglavje povezano z dragimi raziskavami in razvojem ter posledično s patenti, ki jih je prav tako treba plačati, dokler veljajo.

Profil tipičnega kupca avtomobila se je v 130 letih močno spremenil

Lahko rečemo, da se avtomobil giblje okoli stoletnice svoje potrošniške vloge. V tem času se nenehno spreminja struktura kupcev: čisto prvi kupci (še prej pa sploh kar izumitelji) so bili absolutno bolj ali manj tehnično podkovani zaradi nuje, saj je bilo treba pri stroju, ki vozi sam, pogosto tudi kaj postoriti; sledili so (bogati, seveda, a s pocenitvijo avtomobila vedno manj) ljubitelji vožnje, ki so sicer prav tako znali v roke prijeti ključ, izvijač ali kladivo ter v red pospraviti tehniko, a jim je bilo podobno všeč dirjati po sprva še blatnih kolovozih, pozneje po prašnih cestah in kmalu po cestah s trdo podlago.

Avtomobili so dobili močne motorje, vse bolj bogato opremo in vse lepšo obliko. Toda takšna kombinacija človeka je razmeroma redka, kapitalizem pa sili v nenehno širjenje proizvodnje. Kaj zdaj? Jasno, avtomobil je treba približati povprečnemu človeku, da se ga ta ne bo ustrašil in bal, da mu bo všeč, da bo uporaben in da ne bo pretežek za upravljanje.

Čudovita 60. in 70. leta – avtomobil spremlja romantika oblike in uživaštva

In v tem času so se rojevali različni avtomobili, nekaj med njimi tudi čudovitih s tehničnega vidika, z oblikovnega vidika ali iz obeh. Austin in morris mini, citroën DS, lamborghini miura, BMW 507, mercedes-benz SL, alfa romeo giulietta spider, jaguar E-type, če omenim le najizrazitejše in najbolj poznane (in meni najljubše) evropske izdelke po drugi vojni, ki so vsak na svoj način in zaradi svojega razloga ostali nesmrtni. Odražali so izjemen duh inovativnosti inženirjev in/ali čudovit navdih oblikovalcev. Cest je bilo vse več, avtomobilov je bilo še malo, postajali pa so vse hitrejši, lepši in cenovno dostopnejši, gorivo iz nafte pa ni predstavljalo nekega pretiranega stroška. V 60. letih pa do naftne krize v 70. letih je bilo morda obdobje avtomobila najbolj romantično s stališča lastnika in voznika.

Zadnje obdobje popravil in izboljšav v domači garaži

Ko si odprl motorni pokrov, si ugledal srce, kateremu si znal določiti vlogo oziroma funkcijo vsakega sklopa, prostora naokoli stroja je bilo veliko in z vsaj malo predznanja ter smisla si zmogel marsikaj v red spraviti kar sam.

Občutek pri tem je težko opisljiv, malo lažje je razumeti občutek, ko človek sam nekaj izboljša, povrne v prvotno ali celo boljše stanje, izboljša, priredi, izdela, nadgradi, spremeni. In potem sede za volan ter izkusi rezultat.

Iz 80. v 90.: močan zasuk v razvoju avtomobilov

Prišla je elektronika, ki je omogočila delovanje starih izumov, ki so bili v mehanski obliki dragi in počasni ter tako tudi bolj ali manj pogojno uporabni ali celo nesmiselni, prišli so novi trendi, predvsem ekologija in varnost, ki sta postali temeljni gonili razvoja avtomobila.

Znova se je rodila oblika avtomobila in pojem personalizacija je postal del vsakdanjega besedišča prodajalcev avtomobilov.

Avtomobil se od človeka vse bolj odtujuje

Danes je avtomobil postal čudo tehnike, lep zunaj in znotraj, a konfekcija in predvsem elektronska igrača.

Gneča na cestah in strogi prometni predpisi so užitke v vožnji zmanjšali na najnižjo raven v vsem obdobju avtomobila in jutri bo avtomobil, če bo šlo naprej tako, kot kaže, le še vagon virtualnega cestnega vlaka, ki bo vozil sam. Adijo romantika.

Ne spreglejte