Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 8. 2017,
11.36

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial AVP Varna vožnja toča

Petek, 18. 8. 2017, 11.36

2 meseca, 2 tedna

Vas je na cesti ujela toča? Nikoli ne storite tega!

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa

Foto: Thinkstock

V poletnem času, ko so pogosta nenadna neurja, nevihte in toča, ki voznike nenadoma presenetijo na cesti, so pogost vzrok prometnih nesreč prav nespametne in nepremišljene reakcije voznikov.

Toča na cesti | Foto:

Če vas na cesti ali avtocesti nepričakovano ujameta neurje ali toča, najprej pomislite na svojo varnost, ne pa na poškodbe na svojem vozilu. V prometu nikoli in nikdar ne počnite neumnosti – življenja so vredna več kot kos pločevine! V takih situacijah ravnajte premišljeno, upoštevajte prometne predpise in cestno signalizacijo, predvsem pa se ravnajte po pravilih varne vožnje.

Ne ustavljajte vozila na avtocesti, pod nadvozi in v predorih

Čeprav večina voznikov ob toči najprej pomisli na uničenje svojega jeklenega konjička in ga skušajo za vsako ceno zavarovati pred morebitnimi poškodbami, je najpomembneje, da v takih situacijah ohranimo mirno kri. Prvo in osnovno pravilo je, da se med vožnjo ne ustavljate, pač pa le prilagodite hitrost trenutnim razmeram – odvisno od vidljivosti na cesti – in poskrbite za ustrezno varnostno razdaljo.

Toča na cesti | Foto:

Če vas toča oz. neurje ujameta med vožnjo na avtocesti, nikakor ne ustavljajte vozila, tudi na odstavnem pasu ne. Stoječa vozila so izredno nevarna, saj lahko povzročijo nalet vozil in verižno trčenje. Odstavni pas je namenjen ustavljanju vozil v sili, na primer v primeru okvare vozila, počene gume ali ustavljanja med zastoji.

Sodeč po posnetkih, ki so jih že ničkolikokrat zabeležile Darsove kamere, so izredno priljubljena "zavetišča" voznikov razni nadvozi in predori. Nekateri nespametni vozniki gredo s svojo predrznostjo še korak naprej in celo obračajo vozila, da bi se skrili pred neurjem ali vzvratno vozijo po avtocesti, da bi se skrili v predoru.

Toča na cesti | Foto:

Kaj storiti, ko je na cesti polno vode?

Hudi nalivi, ko v zelo kratkem času zapade ogromna količina padavin, povzročijo težave na cesti, saj voda ne more dovolj hitro odtekati, zato zastaja na cestišču. V taki situaciji morate obvezno upoštevati prometno signalizacijo in prilagoditi hitrost vožnje, saj lahko vozilo zdrsne in posledično povzroči prometno nesrečo. Upoštevanje oznake za drsečo cestno podlago, morebitne zastoje ali nesreče ali rdeče luči pred vhodi v predore vas bo obvarovalo pred nepredvidenimi presenečenji.

Pri hitrosti vožnje je treba upoštevati samo vozilo, kakšna je velikost, masa in moč vozila, kakšne so pnevmatike, ali so te nove ali že dotrajane itd. Če je globina profila vaših pnevmatik 1,6 ali celo manj, zagotovo tvegate zdrs s cestišča, saj bodo kolesa vašega vozila že ob prvem stiku z vodo dobesedno zaplavala po cestišču. Pojavu, ko pnevmatika zaradi prevelike količine vode na cestišču izgubi stik s podlago, v avtomobilskem žargonu pravimo vodni klin oz. t. i. akvaplaning.

Toča na cesti | Foto:

Bodite pozorni na dogajanje na cesti

V hudih nalivih je potrebna še dodatna opreznost na dogajanje na cesti. Brisalce vklopite na ustrezno stopnjo in budno opazujte dogajanje pred sabo, enako pozorno pa tudi dogajanje za sabo. Po potrebi vključite tudi zadnji brisalec in če je vidljivost slabša od 50 metrov, vklopite še meglenko. Če se znajdete v stoječi koloni vozil, pustite pred seboj približno 20 metrov prostora, obvezno vključite vse štiri smernike in s tem opozorite za sabo vozeča vozila, po potrebi pa se umaknite bodisi na skrajno desno bodisi na skrajno levo stran vozišča in s tem preprečite morebitni nalet vozil. Ves čas med ustavljanjem opazujte dogajanje v ogledalih. Šele ko ste prepričani, da se lahko varno ustavite in da se tudi vozila za vami ustavljajo varno, ustavite v koloni.

Neprimerno reševanje vozila pred točo vas bo drago stalo

Vsakršno obračanje, vzvratna vožnja, ustavitev ali parkiranje na vozišču avtoceste in hitre ceste je prepovedano (30. člen Zakona o pravilih cestnega prometa). Za kršenje tega pravila boste kaznovani z globo 300 evrov. Tudi za odstavni pas velja to pravilo, saj je na odstavnem pasu ali odstavni niši dovoljena le ustavitev v sili in ustavitev zaradi nudenja potrebne pomoči.

Toča na cesti | Foto:

6 osnovnih pravil, ki jih je treba upoštevati, če vas na cesti ujame neurje oz. toča:

  1. Ne ustavljajte vozila na cesti oz. avtocesti.
  2. Prilagodite hitrost vožnje.
  3. Upoštevajte varnostno razdaljo.
  4. Bodite pozorni na prometno signalizacijo in upoštevajte prometne predpise.
  5. Ne ustavljajte vozila pod nadvozi in v predorih.
  6. Nadaljujte vožnjo do počivališča ali izvoza in tam poiščite zavetje.

Udarec po denarnici ni nič v primerjavi z življenjem

Najhuje, kar vas lahko v primerih, ko vas na cesti ali avtocesti ujame toča, je poškodovana pločevina na vašem jeklenem konjičku ali morebiti razbito vetrobransko steklo, kar pa je seveda mogoče popraviti. V takih primerih, ko vas zaskrbi škoda na vozilu, pomislite samo na to: koliko je v primerjavi s pločevino vredno vaše življenje. Zato agencija za varnost v prometu in policija vse voznike nagovarjata in opozarjata, da prilagodite hitrost razmeram na cestah, upoštevajte varnostno razdaljo in če vas na cesti ujame toča, varno zapeljite do najbližjega počivališča ali izvoza z avtoceste ter tam poiščite varno zavetje zase in za svoje vozilo.

Ne spreglejte