Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 1. 2018,
11.54

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča AVP

Natisni članek

advertorial AVP Varna vožnja Vozimo pametno

Sreda, 24. 1. 2018, 11.54

2 meseca, 2 tedna

Tudi Zoki car ve, kam lahko pelje "tapkanje" po telefonu #video

Vsebino omogoča AVP

S humorjem do poučnih videov, ki bi si jih morali ogledati tudi večkrat na dan. Zoki car svetuje o varnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Slovenski vozniki namreč še vedno preveč zlahka jemljejo vsa opozorila.

mobitel, vožnja, mobilnik, varna vožnja | Foto:

Čeprav se stanje na slovenskih cestah izboljšuje, pa so med vozniki še vedno prisotne številne razvade, ki močno ogrožajo dogajanje na naših cestah. Raba mobilnikov ostaja ena največjih težav. Ne samo telefoniranje, ampak tudi pošiljanje sporočil, brskanje po spletnih straneh ali objavljanje v družabnih omrežjih predvsem med mlajšimi generacijami, pa tudi vozniki srednje starosti. Zato bi bilo treba razmišljati tudi o uvedbi novih ukrepov, predvsem o višji denarni kazni za vse prekrškarje, so prepričani v Agenciji za varnost prometa.

Kar tri četrtine voznikov med vožnjo uporablja telefon

Raziskava Agencije za varnost prometa kaže, da kar 75 odstotkov slovenskih voznikov med vožnjo kljub prepovedi uporablja mobilni telefon. Glede na to, da je dokazano, da se zaradi te nevarne razvade reakcijski čas voznika med vožnjo zmanjša za kar 50 odstotkov, je jasno, da smo vsi udeleženci v prometu vsak dan izpostavljeni veliki nevarnosti.

Zoki car odločno proti uporabi mobitelov med vožnjo

Pozabite na hešteganje, selfije, pisanje SMS-sporočil ali klicanje – med vožnjo morate ostati osredotočeni na promet, za vse drugo si lahko vzamete čas takoj po tem, ko boste svoj avtomobil varno parkirali.

Sporočilo naših dveh junakov je jasno: ozrite se okrog sebe, ne potopite se v svet "influencerjev" in se sprostite ob vožnji ter ob okolici, ki šviga mimo vas.

"Boštjan je influencer ali urbani pavijan, ki mora vsakih 15 minut preveriti, ali ima kakšen nov všeček …" to je izhodišče zelo zabavne, vendar hkrati zelo poučne zgodbe o povprečnem uporabniku sodobnih naprav, s katerim se lahko poistoveti marsikateri voznik. In končno sporočilo je jasno: "Kaj sploh čačkaš ta telefon med vožnjo, če je prepovedano z zakonom?" vendar to ne bi smel biti edini razlog, da telefon med vožnjo spravimo na varno. Skrb za varnost bi morala ostajati na prvem mestu.


Razlogi so jasni:

- med pisanjem SMS-sporočila voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji,

- če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola,

- reakcijski čas voznika med vožnjo se zmanjša za kar 50 odstotkov,

- počasnejše zaznavanje prometne signalizacije in reagiranje nanjo,

- daljši zavorni čas,

- zmanjšano zaznavanje okolice in prometa,

- večje tveganje pri odločitvah, kot je npr. zmanjšana varnostna razdalja, manjše prilagoditve razmeram na cesti in drugo.


mobitel, vožnja, telefon | Foto:

Oči gledajo, a možgani ne vidijo

Problematika uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ostaja ena izmed prioritet Agencije, kjer se bodo med drugim zavzemali tudi za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju kršiteljev. Po njihovem predlogu bi uporaba mobilnega telefona med vožnjo veljala za hujši prekršek, za katero bi kršitelj poleg 250 evrov denarne kazni dobil tudi tri kazenske točke.

Nadaljevali pa bodo tudi različne kampanje, s katerimi želijo širšo javnost osveščati o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. "Ključno sporočilo, ki ga želimo posredovati voznikom in voznicam, je, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS-sporočilo. Če med vožnjo uporabljamo mobilni telefon, je naša pozornost na cesto zmanjšana in tako ogrožamo sebe in druge – čeprav gledamo, naši možgani ne vidijo, opozarja mag. Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa.

Kako uporaba mobilnika vpliva na naše vozne sposobnosti, smo preverili tudi v našem uredništvu:

Ali podpirate idejo o višji kazni za vse kršitelje, ki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon?

  • Da
    85,29 %
    29 glasov
  • Ne
    14,71 %
    5 glasov
Oddanih 34 glasov
Ne spreglejte