Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 9. 2017,
13.31

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial Varnost AVP Agencija RS za varnost prometa otroci

Petek, 29. 9. 2017, 13.31

3 mesece, 3 tedne

So vaši otroci na poti varni?

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa

Foto: Thinkstock

avtosedez_otrok

Otroci so vsakodnevno z nami v avtu, velikokrat je to ravno takrat, ko se nam najbolj mudi. Njim v šolo, nam v službo, na pregled k zdravniku ali pa na težko pričakovano praznovanje rojstnega dneva. Ravno hitenje in vsakodnevno letanje po opravkih je pogosto razlog, da velikokrat pozabimo ali nismo dosledni pri varnosti na poti, ki je pomembna tako na kratkih, kot na dolgih razdaljah.

Kratke razdalje so lahko zavajajoče. "Saj je samo pet minut stran", "Ker gremo blizu, ti dovolim, da se izjemoma ne pripneš", vse to in še veliko več je izgovorov, ki jih dnevno uporabljamo vsi straši. Starši, ki bi v veliki večini za svojega otroka naredili vse, občasno pademo na tem testu. Na testu uporabe varnostnega pasu in še bolj pogosto, na testu pravilne uporabe varnostnega pasu, saj med vožnjo ne pričakujemo "večjih pretresov".

Statistike govorijo drugače. Nesreče se dogajajo tudi na kratkih razdaljah in velikokrat so v takih nesrečah vpleteni tudi otroci, ki niso bili pravilno pripeti. Poleg nepravilno pripetih otrok v zadnjem času narašča tudi problematika nepravilno pripetih odraslih na zadnjih sedežih.

Pozor! Ob trku boste vi in vaši otroci imeli kar 50 % višje možnosti za preživetje, v kolikor boste pravilno pripasani.

Projekt Pasavček letos že 14. leto poteka po slovenskih šolah in vrtcih, vsako leto pa vključuje prek 15.000 otrok. Osnovni namen projekta je spodbuditi pravilno uporabo otroških sedežev in pripetost otrok prav na vseh vožnjah.

Prek otrok s sloganom Red je vedno pas pripet! nagovarjamo tudi starše, saj so otroci naši ambasadorji, ki starše in druge odrasle učijo in opozarjajo na uporabo varnostnih pasov.

avtosedez_druzina_voznja | Foto:

Nekaj preprostih, a zelo pomembnih napotkov, ki lahko rešijo življenje vašega otroka:

  • Otroci morajo biti vedno in na vseh vožnjah pripeti z varnostnim pasom/tudi na kratkih vožnjah, saj se ravno na kratkih vožnjah zgodi največ nesrečàzelo pomembno je, da je otrok pripet tesno in trdo.
  • Otroci do višine 150 cm morajo biti nameščeni in pripeti v homologirane varnostne sedeže, ki so prilagojeni njihovi teži in višini.
  • Otroški sedež mora biti nameščen v avtomobil z varnostnim pasom ali ISOFIX sistemom, tako da se ne premika.
  • Varnostni pas poteka otroku čez ramena in med nogami, pri starejši otrocih na jahaču poteka varnostni pas čez rame in pod trebuhom otroka čez boke (priporočamo samo jahače z naslonjalom za hrbet in glavo (zaradi zaščite ob stranskih trkih)
  • Višina naslonjala za glavo mora biti nad vrhnjim robom glave.
  • Otroci morajo biti pripeti tudi v kombijih in avtobusih.
  • Uporaba varnostnega pasu je nujna na sprednjih in zadnjih sedežih.
  • In ne nazadnje, kot bi rekel Pasavček, skupaj z vašimi otroki: Red je vedno pas pripet!

 

Zavedanje, da ni dovolj, da otroka le pripnemo, da je ključnega pomena, da ga pripnemo pravilno, je nujen prvi korak na poti k varni vožnji.

Le en KLIK, ki ga slišimo, ko se pripnemo z varnostnim pasom, lahko reši življenje, zato je uporaba pasu bistvenega pomena.

Vam je že KLIKnilo? KLIK VARNOSTNEGA PASU vam lahko reši življenje. Vozimo pametno.

 

 

Ne spreglejte