Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 9. 2017,
14.18

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial Vozimo pametno AVP

Četrtek, 21. 9. 2017, 14.18

2 meseca, 2 tedna

Kako privarčevati na poti v službo?

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa

Foto: Thinkstock

Ta teden je čas za spremembe. Je priložnost, da spremenite svojo vsakodnevno rutino – pustite avtomobil varno v garaži in se na pot odpravite s kolesom, peš ali z javnim prevoznim sredstvom.

kolesarjenje | Foto:

Leto je naokoli in spet je prišel čas za teden, ki je popolnoma posvečen vašim prevoznim navadam. Evropski teden mobilnosti, ki traja vse do 22. septembra, letos poteka pod sloganom Združimo moči, delimo si prevoz. S tem sporočilom bi želeli spodbuditi čim več ljudi k souporabi avtomobilov. Zakaj bi se vozili sami v službo, če je v družbi bolj zabavno in konec koncev tudi ceneje?

Organiziranje deljenja prevoza je preprosto – pri tem nam lahko pomagajo številne aplikacije in spletne platforme – in ima izjemno pozitiven učinek na življenje v lokalni skupnosti. Študije so namreč pokazale, kot navaja spletna stran tedenmobilnosti.si, da vsak deljeni avto s cest in ulic spravi kar 15 zasebnih avtomobilov, s čimer v mestih ostane na voljo več prostora za pešce, kolesarje, javni prevoz in življenje nasploh.

 

Zakaj teden mobilnosti?

Evropski dan brez avtomobila so prvič organizirali leta 1998 v Franciji z željo po obvarovanju okolja. Z leti je dan brez avtomobila prerasel v Evropski teden mobilnosti. Nedvomno je to priložnost tako za ozaveščanje prebivalcev kot za promocijo različnih pobud za trajnostno mobilnost v mestih.

avtomobila, vožnja | Foto:

Ali ste vedeli, da vsak izmed vas, ki na dan prevozi pet kilometrov s kolesom namesto z avtomobilom, svoj letni izpust ogljikovega dioksida zmanjša za 306 kilogramov. Raziskave namreč kažejo, da je vsaka osma vožnja z avtom krajša od 500 metrov, to razdaljo pa lahko prehodimo v šestih minutah. Po podatkih spletne strani tedenmobilnosti.si, bi bilo s souporabo vozil na svetu 15 milijonov avtomobilov manj.

Dovolite si zadihati več svežega zraka

Zavedanje, kako pomemben je ogljični odtis, ki ga puščamo v našem okolju, je prvi korak k spremembi vsakodnevnih navad. Če nimate možnosti za souporabo avtomobila, poiščite priložnost v javnih prevozih ali si poti z avtomobilom skrajšajte s kolesom oz. peš. Zadihajte svež zrak in s potovanjem naredite tudi nekaj koristnega za svoje počutje.

kolesarjenje | Foto: Priključite se različnim dogodkom

Teden mobilnosti aktivno podpira tudi Javna agencija za varnost prometa, in sicer s sodelovanjem na devetih dogodkih, ki bodo potekali v okviru lokalnih skupnosti.

V sami aktivnosti, ki jo koordinira ministrstvo za infrastrukturo, letos sodeluje 70 občin. V tem obdobju želijo spodbuditi aktiven in trajnostni promet, so sporočili iz Javne agencije za varnost prometa.

Že tradicionalno v tem obdobju spodbujajo predvsem varno kolesarjenje, in sicer bodo v okviru terenskih akcij ozaveščali in opozarjali kolesarje. V Mariboru in Ljubljani bodo o varnem kolesarjenju v središču mesta ozaveščali mlade kolesarje.

V letošnjem letu so pristopili k izvajanju šolske prometne službe, ki tudi v tem tednu poteka na kar 56 osnovnih šolah po Sloveniji. Na javni agenciji pripravljajo tudi spletno platformo s prikazom načrtov šolskih poti, da bi lahko otroci skupaj s starši peš prišli do šole in domov.

 

Ne spreglejte