Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 7. 2017,
8.06

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa

Foto: Thinkstock, Reuters, Gregor Pavšič

Natisni članek

Vozimo pametno Varnost tovornjak AVP advertorial

Sreda, 26. 7. 2017, 8.06

2 meseca

VOZIMO PAMETNO

Kaj lahko za varnost storijo vozniki tovornih vozil?

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa

Foto: Thinkstock, Reuters, Gregor Pavšič

Vozniki tovornih vozil in avtobusov imajo še posebej odgovorno delo, saj prevažajo ali avtobus, poln ljudi, za katere so dogovorni, ali pa tovor, ki mora varno in pravočasno prispeti na cilj. Še posebej pomembno je, da tako kot preostali udeleženci v prometu dosledno upoštevajo prometne predpise in nasvete za varno vožnjo.

Varnost tovornih vozil | Foto:

V poročilih o prometnih nesrečah pogosto zasledimo, da je nesrečo povzročil voznik tovornega vozila, ki je zaradi utrujenosti nenadoma zapeljal na nasprotni vozni pas in trčil v ograjo ter povzročil hudo prometno nesrečo s smrtnim izidom. Statistike so skrb vzbujajoče, zato Agencija za varnost prometa (AVP) zlasti v teh poletnih dneh, ko so ceste še posebej obremenjene, saj so polne dopustnikov, vse voznike tovornih vozil in avtobusov z akcijo Vozimo pametno nagovarja in izobražuje o varni vožnji.

Prometne nesreče, v katerih so udeleženi avtobusi in tovorna vozila, so najhujše, saj v večini primerov zahtevajo življenja.

Varnost tovornih vozil | Foto:

Vozniki tovornih vozil, pozor!

Varnost tovornih vozil | Foto: Vozniki tovornih vozil, avtobusov ali službenih vozil najpogosteje prometne nesreče povzročajo zaradi utrujenosti, zaradi katere zapeljejo s ceste ali na nasprotni vozni pas, nepravilne smeri vožnje, neprilagojene hitrosti oz. neustrezne varnostne razdalje. Vsem voznikom zato svetujemo, da so na cesti še posebej pozorni in pazljivi ter da upoštevajo prometne predpise in priporočila varne vožnje.

Z ustrezno varnostno razdaljo lahko zmanjšamo število prometnih nesreč

Eno od ključnih pravil, ki ga morajo upoštevati vsi vozniki v prometu, je dosledno spoštovanje hitrostnih omejitev, saj je prav neprilagojena hitrost najpogostejši vzrok za številne prometne nesreče. Večje kot so hitrosti, bolj je lahko neustrezna varnostna razdalja nevarna. Tovorna vozila imajo zaradi svoje teže daljšo zavorno pot, zato morajo pri vožnji upoštevati večjo razdaljo med vozili in hkrati prilagoditi hitrost vožnje. Ustrezna varnostna razdalja je tista, pri kateri je voznik vozila sposoben zmanjšati hitrost ali ustaviti oz. se ob prehitevanju varno vrniti na izhodiščni prometni pas.

Na slovenskih cestah veljajo naslednje omejitve hitrosti:

Varnost tovornih vozil | Foto:

Posledice zaspanosti voznika so lahko usodne

Varnost tovornih vozil | Foto: Utrujen voznik je zelo nevaren voznik. Pogosto pri poročilih o prometnih nesrečah slišimo, da je voznik tovornega vozila zaspal za krmilom in nenadoma zapeljal na nasprotni vozni pas ter s tem povzročil hudo prometno nesrečo s smrtnim izidom. Po podatkih Evropske komisije se kar 20 odstotkov nesreč, v katerih so udeležena tovorna vozila, zgodi zaradi utrujenosti, zato Agencija za varnost prometa v okviru preventivne akcije na vseh počivališčih voznikom tovornih vozil in avtobusov deli posebne zloženke ter jih poziva k varni vožnji. Vsi poklicni vozniki tovornih vozil in avtobusov, ki za volanom preživijo dolge ure in se spopadajo z utrujenostjo, bi morali znati prepoznati znake zaspanosti. Kadar se pojavi utrujenost, se z njo ne gre spopadati, saj ko je telo utrujeno, preprosto potrebuje počitek. V takih situacijah je potrebno vozilo ustaviti na počivališču in se spočiti.

Varnost tovornih vozil | Foto:

Za voznike tovornih vozil in avtobusov veljajo posebni delovni časi oz. stroga določila glede časa vožnje, delovnega časa, časa počitka in dolžine odmora, ki jih morajo vozniki tovornih vozil in avtobusov skrbno beležiti s t. i. tahografi oz. nadzornimi napravami, ki beležijo čas gibanja vozila v določenem obdobju. Vozniki, ki prevažajo tovor nad 3,5 tone oziroma več kot devet potnikov, smejo na dan voziti maksimalno devet ur, z dvema vmesnima postankoma. Na vsakih 4,5 ure si mora voznik vzeti odmor, ki mora trajati vsaj 45 min, lahko pa ta odmor tudi razdeli, s tem da najkrajši odmor ne sme biti krajši od 15 minut. Po devetih urah vožnje si mora voznik vzeti minimalno 11 ur dnevnega počitka, šele nato lahko nadaljuje vožnjo.

Kaj lahko vozniki storite sami, da se ne bi dogajale nesreče zaradi utrujenosti?

Nesreča tovornjaka na avtocesti | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • Med daljšo vožnjo delajte postanke.
  • Upoštevajte znake zaspanosti, kot so zehanje, pekoče oči, pogostejše mežikanje, težave z ostrino vida, težave pri ohranjanju odprtih oči, nenamerno spuščanje glave, pomanjkanje pozornosti, težave pri nadziranju vozila itd.
  • Izogibajte se vožnji med polnočjo in 6. uro zjutraj.
  • Na pot se odpravite naspani in spočiti.
  • Ne borite se z zaspanostjo, saj vas bo ta kmalu premagala. Raje naredite postanek in si privoščite krajši od 15- do 20-minutni spanec, nato pa popijte kavo. Šele nato nadaljujte vožnjo.

Le en klik je lahko razlika med življenjem in smrtjo

Ne pozabite, da nam varnostni pas lahko reši življenje! Tega bi se morali zavedati vsi vozniki in potniki. Varnostni pas je v kombinaciji z zračnimi blazinami v primeru prometne nesreče najboljša zaščita voznika in preostalih potnikov in znatno zmanjšuje najhujše posledice prometnih nesreč. Praksa pa žal še vedno kaže, da se veliko voznikov, kljub zavedanju, da varnostnega pasu ne uporabljamo zato, da bi se izognili denarnim kaznim, če jih zaloti policist, pač pa je njegova funkcija varnost, še vedno ne pripenja z varnostnim pasom. A le en klik, ki ga slišimo, ko se pripnemo z varnostnim pasom, lahko reši življenje, zato je uporaba pasu bistvenega pomena.

Varnost tovornih vozil | Foto:

Mednarodne raziskave kažejo, da bi lahko z dosledno uporabo varnostnih pasov in otroških sedežev za kar 50 odstotkov zmanjšali število smrtnih žrtev ter hudo poškodovanih voznikov in potnikov. Če to ponazorimo s konkretnimi številkami, bi na evropskih cestah ob dosledni in pravilni uporabi varnostnih pasov preživelo tudi do 7.000 oseb.

Neustrezno pripet tovor lahko povzroči katastrofo

Tovornjak, ki prevaža težak tovor lahko ob nesreči – pa četudi gre sprva lahko le za nedolžen trk – povzroči pravo katastrofo. Če tovor ni ustrezno shranjen oziroma pravilno in trdno pripet, se le-ta lahko razsuje po cestišču, kar privede do naleta ostalih vozil v prometu.

tovornjak avtocesta | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Da bi lahko zagotovili večjo prometno varnost, veljajo jasna pravila, na kakšen način mora biti določena vrsta tovora pripeta. Sile teže, ki med prevozom delujejo na tovor, so namreč tako močne, da je v večini primerov prav to razlog za katastrofalne izide nesreč. Vse voznike tovornih vozil zato pozivamo k doslednemu upoštevanju pravil shranjevanja in pripenjanja posameznih vrst tovora.

Za varno ravnanje v prometu smo odgovorni vsi udeleženci. Vsak voznik mora poskrbeti za lastno in za varnost vseh ostalih ljudi na cesti. Poklicni vozniki tovornih vozil ali avtobusov imajo tako še večjo odgovornost – skrb za pravočasno in varno dostavljen tovor oziroma potnike. Zato je Agencija RS za varnost prometa (AVP) za vse voznike tovornih vozil pripravila posebno knjižico, v kateri so predstavljene vse pomembne in koristne vsebine, ki lahko pripomorejo k spopadanju težav voznikov tovornih vozil in avtobusov.

Ne spreglejte