Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
17.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 4. 12. 2015, 17.27

8 let

Zakaj štirikolesni pogon?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
SUV-ji so vozila, ki ponujajo terenski videz, so robustni, na prvi pogled varni in dovolj dvignjeni od tal. Ni pa nujno, da SUV pomeni tudi štirikolesni pogon. Preverili smo, ali ga res potrebujemo?

Od pravega terenca do dvopogonskega SUV-ja

Športni terenci so se razvili iz terenskih vozil zaradi preprostega dejstva, da mnogo terenskih vozil pravega terena sploh ne "doživi". Vozniki in proizvajalci, ne vemo, kdo je bil prvi, so nato ugotovili, da je za veliko večino povsem dovolj, če je avtomobil samo videti terensko. Odpadejo reduktorji in "špere", uporaba vozila pa postane mnogo lahkotnejša na običajnih cestnih podlagah. No, v naslednji stopnji preobrazbe terencev v športne terence je odpadel še štirikolesni pogon. Rezultat: mnogo kupcev se odloča za dvopogonske SUV-je, pri nekaterih znamkah so takšna vozila celo v številčni prednosti (priznamo, da tega dejstva ne razumemo).

Zmerna strmina

Izbrali smo makadamsko cesto z 10 do 15-stopinjskim naklonom. Med vožnjo v obe smeri smo ugotovili, da pogon na sprednji kolesi sicer zadošča, vendar na najbolj strmem delu, kjer smo za test ustavili, nismo uspeli speljati. Morali smo zapeljati vzvratno nazaj "po zalet".

Prava strmina

Na 300-metrskem odseku s skoraj 30-stopinjskim naklonom je šlo navzdol z obema voziloma brez težav, navzgor pa s sprednjim pogonom ni bilo prav nobene možnosti. Vzpon, ki za pravega terenca z reduktorjem ne predstavlja posebnih težav, je štirikolesno gnani SUV zmogel, vendar smo morali izbrati primerno vstopno hitrost, da smo splezali do vrha.

Kaj torej potrebujemo?

Na našem primerjalnem testu nismo preverjali znanih prednosti pogona 4x4 na snegu, ledu, na mokri ali kako drugače spolzki podlagi. Po preizkusu na makadamski strmini trdimo, da je nakup cenejšega dvopogonsko gnanega SUV-ja smotrn, če se radi podajamo na slabše cestne podlage z ne pretiranimi stopnjami vzpona, pri čemer bo šlo tudi prek lukenj in jarkov. Navzdol lahko varno premagujemo tudi zelo strme klance, seveda pa moramo pred spustom v globel dobro vedeti, da obstaja izhod naprej. Če ne bomo v lepi kaši in takrat se nam bo kolcalo po štirikolesnem pogonu ...

Ne spreglejte