Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
15.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Fiat Prva vožnja

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 15.12

7 let, 12 mesecev

Vozili smo novi fiat tipo: že predserijski modeli obljubljajo korekten avtomobil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Fiat je za nov avtomobil uporabil staro, tudi na naših tleh dobro poznano ime. Najprej pride na trge limuzina, ki bo zamenjala lineo. Ta se bo poslovila čez eno leto.

Igra platform in kombinacij

Nov avtomobil je Fiat zgradil na platformi, na kateri sta nastala že fiat 500X in jeep renegade. Enaka je tudi sprednja prema, zadnjo pa so povzeli (in prilagodili) iz modela 500L. Tako je tipo nekaj daljši od linee, pa vendar gre za občutno razliko – linea je nastala na za številko manjši platformi, razviti iz modela punto. Zato gre, čeprav za podobno velika, v resnici za avtomobila različnih velikostnih razredov.

To se bo poznalo v notranjosti, saj je tipo prostornejši od linee, sicer pa je v novem tipu okolje povsem v slogu te znamke. Najbolj sta prepoznavna volanski obroč in osrednji zaslon (uconnect), najmanj pa merilniki, ki med drugim v sredini nimajo več oranžnega zaslona LCD, kakršnega sicer poznamo iz fiatov zadnjih let. Takšni so dosti prijetnejši očesu, pa tudi informacije so bolj čitljive.

Limuzina je skladna. Kakšni bosta zato kombilimuzina in kombi?

Za obliko je poskrbel Fiatov oblikovalski studio, ki ga vodi Roberto Giolito. Tudi on, kot smo zasledili že v Fiatovih sporočilih, je izpostavil, da se je tipo rodil kot limuzina, saj so Fiatovim (a ne le njihovim) limuzinam pogosto očitali, da ne delujejo dovolj skladno, ker so razvite iz kombilimuzin. To je za novi tipo seveda dobra novica, je pa jasno tudi, da bosta zato na enak način zdaj prikrajšani drugi karoserijski različici, predvsem kombilimuzina. Skupaj s kombijem ju bodo pokazali na salonu avtomobilov v Ženevi prihodnjo pomlad.

Za videz tipa je tudi dejal, da je "naravno rojen", brez zahteve po vplivih prejšnjih modelov, kar je do neke mere tudi očitno. In hkrati: da je čednega videza, a da zato uporabnost ne trpi. Ob prostorni kabini je v prtljažniku še 520 litrov prostornine, to pa je mogoče, kot je že v navadi, še podaljšati s podiranjem naslonjala zadnje klopi. Oblika pa je sledila še eni zapovedi: čeprav gre za izdelek, vreden italijanskega oblikovalskega slovesa, so tudi oblikovalci skrbeli, da je sestavnih delov čim manj, s tem pa je preprostejša proizvodnja.

Štirje motorji, trije menjalniki, kmalu pa tudi plinski pogoni

Tipo z medosno razdaljo dobrega 2,6 metra (to si bodo delile vse tri karoserijske različice) je dolg malce več kot 4,5 metra in ima količnik upora zraka 0,29.

Pri Fiatu načrtujejo prodajo tipa na okoli 40 trgih sveta, na večini njih so limuzine dosti bolje sprejete kot kombilimuzine. In takšnim je namenjena tudi motorna ponudba, ki bo v začetku obsegala štiri motorje.

Bencinska bosta 1,4-litrski (družine fire) s 70 kilovati in 1,6-litrski (družina e.torq) z 81 kilovati največje moči. Turbodizla sta iz družine multijet: 1,3-litrski zmore 70, 1,6-litrski pa 88 kilovatov. Poleg teh pričakujemo še druge motorje, za evropske trge zagotovo tudi zmogljivejše. Gotovo pa je, da bodo za tipo v kratkem ponudili motorje, prirejene delovanju na plin (LPG in CNG).

Menjalniki bodo pet- oziroma šeststopenjski ročni, a bosta na voljo tudi dva, ki bosta olajšala delo med vožnjo. Z 1,6-litrskim bencinskim motorjem si bo mogoče omisliti samodejni menjalnik s šestimi prestavami, z 1,6-litrskim turbodizlom pa dvosklopčni menjalnik. Pogon je, jasno, na sprednji kolesi.

Predserijski avtomobili, a kljub temu korektna izdelava

Kratka preizkušnja v turški Bursi in okoli nje, kjer bo tudi edina tovarna za proizvodnjo tipa, je pokazala, da se tipo lahkotno pelje in da je osnovna ergonomija upravljanja zelo dobra. Toda avtomobili so bili predserijski in njihovo podvozje naravnano na neevropske trge (torej mehko nastavljeno zaradi slabših cest), zato bi bilo soditi več kot toliko nekorektno.

Cena: ne bo nizkocenovnik, temveč pravi avtomobil za pravo ceno

Tipo bo imel namreč za evropske trge drugače nastavljeno podvozje, vsekakor pa bosta imeli drugi dve karoserijski različici dosti več možnosti pri tukajšnjih kupcih. Limuzina se bo pač kosala s sebi podobnimi, med katere pri Fiatu prištevajo vse od accenta do focusa in fluenca, ki na stari celini ne igrajo pomembnejše vloge.

A če gre verjeti besedam drugega človeka koncerna FCA Alfreda Altaville, se bo v Evropi opazno povečal delež tako velikih limuzin (tega cenovnega razreda). O tipu kot kombilimuzini in kombiju pa za zdaj vemo le, da bosta za kakih 20 centimetrov krajša (kombilimuzina) oziroma daljša (kombi) in da bosta imela bolj ali manj navpično prisekan zadek.

Tako kot tehnične podrobnosti za zdaj tudi o cenah (še) ne vemo nič. Pri Fiatu neradi slišijo, da bi šlo za nizkocenovnik ali za avtomobil, vreden svojega denarja. A po drugi strani pravijo, da bo cena konkurenčna, vse skupaj pa so zavili v slogan Prava cena za pravi avtomobil. Zagotovo bomo vedeli več, ko bo tipo na prodaj na italijanskem trgu decembra letos, med vrsticami pa se je dalo razbrati, da bo na nekaterih drugih evropskih trgih na prodaj januarja prihodnje leto.

Ne spreglejte