Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2008,
13.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 21. 2. 2008, 13.23

8 let

Volvo XC70 D5 summum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
21-centimetrska oddaljenost od tal, štirikolesni pogon, nadzor spuščanja po blatnem klancu in s plastiko obdana oblika namigujejo na terenske lastnosti. Pa je to res terenec?

XC70 je odličen primerek, kako v današnjih časih izgledajo oziroma za kaj se uporabljajo športni terenci. Pustimo tistih nekaj klenih terencev ob strani in torej poglejmo SUV-je. No, XC70 oblikovno morda res ni SUV, je bolj terenski karavan, ima pa vse lastnosti pravega SUV-ja. Je namreč izredno udoben in prostoren, počutje v njem je odlično, vrhunski je na avtocestah in podeželskih cestah, precej manj pa je namenjen terenu. To ne pomeni, da ga ustavi vsak kolovoz, še zdaleč ne, ampak večina lastnikov ga na kakšen zahteven teren niti v mislih ne bo nikoli zapeljala.

Zunanjost, notranjost

Da ima vseeno terenske gene, kaže že njegova postava. Karoserija je namreč na vseh nižjih mestih zaščitena, prav tako velja za podvozje, pa tudi 21-centimetrska oddaljenost od tal in štirikolesni pogon namigujeta na terenske lastnosti. Prav nič terenska in robustna pa ni notranjost. Tam namreč potnike pričakajo izredno udobni sedeži, počutje pa je odlično tudi zaradi kakovostnih materialov, zmogljivega avdio sistema in bogate opreme. Že v testu prejšnjega XC70 s šestvaljnikom v nosu smo pohvalili visok nivo opreme, ki skrbi za varnost potnikov in to lahko ponovimo tudi tokrat. Zazdelo se nam je namreč, da kot vozniki sploh nismo edino oko, ki med vožnjo skrbi za našo varnost. Zanjo je skrbel še "radar", ki je pregledoval okolico in nas na morebitni trk opozoril, pa parkirni senzorji spredaj in zadaj ter aktivni tempomat, ki je po potrebi zavrl avtomobil, če se je pred njim pojavila ovira (na primer drugo vozilo) in zatem sam vzdrževal primerno varnostno razdaljo. Mimogrede, sistem običajno deluje odlično, nas pa je vseeno dvakrat pustil na cedilu in ni pravočasno začel zavirati.

Vozne lastnosti

Kdor bi si želel volva XC70 omisliti tudi za občasno športno vožnjo, naj raje pogleda drugam. Že res, da avto deluje dinamično in, da na športni karakter namigujejo tri stopnje trdote podvozja, vendar pa v tem pogledu avto malce razočara. Tudi v najtršem programu ni čutiti posebne trdote in je nagibanja v zavojih še vedno veliko, volan pa je preveč posreden, konec koncev je za tovrstne "podvige" tudi šeststopenjski samodejni menjalnik nekoliko prepočasen. To seveda ne pomeni, da je lega problematična. Sploh ne, ta volvo deluje na cesti suvereno, se pa čuti okornost. To je avto, ki navdušuje z udobjem, v tem pogledu je vrhunski. Na avtocesti je izredno tih, na podeželski cesti in pri "požiranju" grbin udoben, s terenskimi zmogljivostmi pa je nas je prav presenetil. Preplezal je tudi nekaj težjih terenov.

Zmogljivosti, poraba

Kljub temu, da so podatki na papirju govorili v prid šestvaljnemu bencinskemu agregatu z 240 KM, se nam je že pri preizkušanju tistega dozdevalo, da bi znal biti šibkejši dizel v praksi primernejši. Ugibanja so se izkazala za pravilna, visok navor že znanega petvaljnega dizla D5 je poskrbel za občutek boljšega pospeševanja. Predvsem pa hvalimo to, da motorja ni potrebno priganjati, da da kaj od sebe, tako kot bencinarja. Druga prednost dizla pa je seveda poraba goriva. Ta se je na testnem krogu zaključila pri 10,4 litra, kar je na grobo rečeno štiri litre manj od bencinskega brata. Zato brez težav zapišemo, da je D5 mnogo boljša izbira.

Cena, tekmeci

Če smo s športnimi terenci začeli, lahko z njimi tudi končamo. Kdor se ozira na volvom XC70, zagotovo ne pogleda samo k bolj športnemu in praktično edinemu neposrednemu konkurentu audiju A6 allroadu, temveč prebrska še ponudbo SUV-jev. Recimo mercedesa ML, BMW-ja X5 in konec koncev volva XC 90. V vsakem primeru pa bo pri sedemdesetici cross country našel manj športnega pedigreja kot pri allroadu, zato pa več udobja in nekoliko bolj umirjen karakter.

Ne spreglejte