Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2015,
11.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Družinski Avtomoto Volkswagen

Četrtek, 17. 12. 2015, 11.55

8 let

Volkswagen touran 1,6 TDI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Volkswagen touran je na trgu prisoten že od leta 2003. Na testu smo imeli že njegovo drugo prenovljeno različico, ki ni prinesla zgolj sveže podobe, ampak tudi nekaj uporabnih izboljšav.

Nove generacije očitno še ne bo

Touran je od volkswagnovih najbolj prodajanih modelov zadnji, ki je dobil novo koncernsko podobo. To verjetno pomeni, da bo življenjska doba podaljšana še za kakšni dve leti ali celo več. Touran postaja torej pravi veteran med svojimi konkurenti.

So poslušali uporabnike?

O njegovi novi zunanji podobi smo že pisali ob domači predstavitvi, bomo pa namenili nekaj besed novostim, ki jih najdemo v notranjosti. Volanski obroč, merilniki (prejšnji so nam bolj všeč), avdionaprava in nadzorna plošča klimatske naprave so spremenjeni in poenoteni z drugimi modeli. Zamenjali so tudi barvo osrednje konzole, ki je sedaj črna (to nam je všeč), dodali luč na strop prtljažnika in ga tudi ob straneh oblekli v tkanino (veliko bolj praktično kot prej).

Dobro opremljen, a ...

Osnovna opremljenost je na visokem nivoju in spada med bolje opremljene avtomobile v tem segmentu, seznam opcijske opreme pa ga uvršča v sam vrh ponudbe. Pogrešali smo pa vmesnik Bluetooth, ki je v zdajšnjih časih postal stalnica tudi v tem segmentu, a očitno se Volkswagnovim inženirjem ni zdel dovolj pomemben pripomoček, da bi ga vgradili v avto.

Praktičen, a ...

Touran kljub temu, da je med najkrajšimi, spada med najbolj praktične in najprostornejše enoprostorce na trgu. Prostora v notranjosti in prtljažniku je res veliko. Nihče od konkurentov (renault grand scenic, peugeot 5008, citroën grand picasso, toyota verso, opel zafira) v praksi in na papirju ne ponuja več prostora, pa čeprav so od njega precej daljši. Dobra rešitev je tudi preklopljivo naslonjalo sovoznikovega sedeža, saj je tako mogoče prevažati tudi kakšne daljše predmete. Ima pa touranov prtljažnik eno veliko pomanjkljivost. Zadnji sedeži se ne pogreznejo v tla in če želimo ravno dno po vsej površini, potem jih moramo odstraniti iz vozila. Tukaj je šla konkurenca korak naprej.

Dinamično naravnan

Vozne lastnosti ostajajo enake, kot smo jih bili vajeni že od prej. Spada med dobro "uležane" enoprostorce, kot sta mazda 5 in ford c-max. Tukaj igra glavno vlogo zanesljivo podvozje, ki že od samega začetka ponuja posamezne obese za vsa štiri kolesa. Je pa zaradi tega tudi bolj neudoben od kakšnih francoskih konkurentov. Pohvalili bi še kratek obračalni krog, ki v praksi poskrbi, da je avto resnično zelo okreten na majhnem prostoru, kar je precej pomembno zlasti v urbanih okoljih.

Motorna pridobitev

Najbolj priljubljen motor v touranih je bil do sedaj 1,9-litrski TDI. Ti časi so minili, saj ga je nadomestil manjši, tišji in bolj kultiviran 1,6-litrski TDI s sistemom vbrizgavanja prek skupnega voda. Motor je dober in je brez dvoma najpomembnejša pridobitev ob prenovi. Je dokaj tih in kultiviran (brez neprijetne "turbo luknje"). Pravo nasprotje svojega predhodnika, torej. Šeststopenjski ročni menjalnik je natančen, a nam je svojimi prestavnimi razmerji pri nizkih vrtljajih povzročal nekaj problemov. Caddy s petstopenjskim menjalnikom je deloval nekako mirneje.




Ne spreglejte