Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
24. 9. 2009,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Volkswagen

Četrtek, 24. 9. 2009, 11.57

8 let

Volkswagen passat 2,0 TDI

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novi passat je prepričal z voznimi lastnostmi, ugodno porabo, udobjem in prostornostjo, manj pa z nespremenjeno notranjostjo. Kljub temu menimo, da je v igri vsestranskosti med boljšimi v razredu.

Passat, tako kot prej, ne izstopa

Najprej trenutek iskrenosti. Passat sedme generacije je v resnici zelo zelo dobro osvežen passat šeste generacije. Priznamo, da so pri Volkswagnu pločevino zgledno "nategnili". Toliko, da ljudje v prvem trenutku opazijo razliko. In razlika je večini všeč. Morda zato, ker passat odslej deluje resneje. Poteze so ostrejše, bolj zašiljene, sprednji del avtomobila pa spominja na pred kratkim prenovljenega phaetona. Kljub dodani resnosti pa passat tudi odslej ne bo izstopal, kar je natančno to, kar si njegovi lastniki želijo. Volk sit, koza cela.

Znotraj ostaja praktično nespremenjen

Dober pokazatelj, da je passat ob prehodu generacij oziroma po prenovi po večini ostal nespremenjen, je potniška kabina. Skoraj v celoti nedotaknjena vozniku še vedno ponuja vzorno delovno okolje. Tako kot prej je vse na pravem mestu, kakovost izdelave ostaja na visoki ravni, udobje sedežev (spredaj in zadaj) pa kar kliče po dolgih družinskih in verjetno v mnogo primerih tudi službenih poteh. Še največja novost, ki se jo vidi, je lepa analogna urica na sredini armaturne plošče. Da, passat želi biti bolj eleganten.

Tudi prejšnjega passata so odlikovale vozne lastnosti in to se ni spremenilo. Že osnovni model se pelje suvereno na skoraj vsakršni podlagi. Nastavitve vzmetenja, ki je odslej ob doplačilu lahko tudi nastavljivo, omogočajo razmeroma hitro vožnjo. Hvalimo (še) boljšo zvočno zatesnitev in odlično blaženje. Passat se pelje zares dobro.

Dizla (spet) hvalimo

103-kilovatnega dizla smo (tudi v passatu) pohvalili že mnogokrat. Hvalimo zadovoljivo moč in nizko porabo. Na testnem krogu nam je passat ob umirjenemu ciklu "kuril" le dobrih pet litrov goriva, med mestno in športno vožnjo, razumljivo, malce več, skupno pa je zahteval 6,3 litra goriva na sto kilometrov. Skoraj ne vidimo potrebe, da bi kdo posegal po zmogljivejši 125-kilovatni dizelski različici. Razen v primeru, da bi bil avtomobil večino časa polno naložen.

Passat zna postavljati trende, ampak ...

Passat je lahko glede na številne tekmece cenovno konkurenčen avtomobil. Skromno opremljen tekmuje s fordom mondeom, renaultom laguno, hondo accord, oplom insignio ... Lahko pa je tudi "trendsetter", a le v primeru, da je polno založen z vsemi varnostnimi sistemi in tehnološkimi pripomočki, ki smo jih imeli priložnost preizkusiti ob prvi vožnji. V mislih imamo predvsem "dobrote", kot so: nastavljiva trdota podvozja, izpopolnjen aktivni tempomat, sistem City-Safety, samodejno zaviranje v kritičnih situacijah, sistem za prepoznavanje voznikove utrujenosti, sistem za nadzor mrtvega kota, druga generacija sistema za samodejno parkiranje, sistem za samodejno odpiranje prtljažnega prostora z brco pod zadnji del vozila in tako naprej. V takšnem primeru stopi stopnico višje od premiumskih tekmecev, ki ne nazadnje klonijo tudi zaradi manj prostorne notranjosti.



Ne spreglejte