Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
5. 5. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

2

Natisni članek

Potovalni Avtomoto Družinski Avtomoto Volkswagen

Četrtek, 5. 5. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Volkswagen multivan – "ljudski" kombi stane kot mercedes, je od njega tudi boljši?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

2

Volkswagen multivan - fotogalerija testnega vozila | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Volkswagen multivan presega "ljudske" kombije, a ker je testni stal slabih 60 tisoč evrov, smo ga postavili tudi ob bok premiumskemu tekmecu Mercedes-Benza. To je vrh izbire za družine, ki si tak avtomobil lahko privoščijo ali podjetja, kjer igra vlogo "shuttla". Je vendarle preveč kombijevski, da bi napadel konkurenco iz Stuttgarta?

Fotogalerija
1 / 48

POUDARKI:

Volkswagen multivan je tradicionalni družinski in poslovni kombi višjega kakovostnega razreda, ki je z novo generacijo naredil še en evolucijski korak naprej. Multivan se v primerjavi z ljudskimi kombiji nedvomno postavlja višje, kar velja tako za vozniško prepričljivost kot udobje potnikov. Čeprav ne more skriti svojega klasičnega kombijevskega porekla, se vanj usedejo tudi vodilni poslovneži in menedžerji. Toda multivan z visoko ravnjo opreme stane skoraj 60 tisoč evrov in zato med njegove neposredne tekmece danes sodi predvsem Mercedes-Benzov razred V. Ta je oblikovno bližje enoprostorcem kot multivan.

Volkswagnov adut za družinske prevoze in poslovne "shuttle" pa vendarle ostaja tradicionalna in rahlo konservativna, a prav zato preskušena izbira. Vozne lastnosti so iz vidika kombijev zanesljivo nadpovprečne, predvsem na avtocestah gre za odličen, zmogljiv in tudi varen potovalnik. Njegova posebnost je tudi najvišja hitrost prek 200 kilometrov na uro, v kolikor ima v nosu najmočnješi 150-kilovatni TDI.

Motor : dvolitrski dizelski TDI, moč: 110 kW (150 "konjev")
Poraba na testu : 7,3 l/100 km
Cena testnega vozila: 59.889 EUR 
 

Pregled cene in dodatne opreme
Tehnični podatki
Anketno vprašanje
Za pikolovce

Bogata tradicija kombijev za družinske in poslovne uporabnike

Pri Volkswagnu se izdelave kombijev v različnih izvedbah po 65 letih razvoja in izpopolnjevanja zagotovo dobro spoznajo. Že med prvo vožnjo nove generacija transporterja T6 na cestah na Švedskem smo izpostavili, da v primerjavi s peto generacijo kombi ni dobil revolucionarnih sprememb, temveč se je v Volkswagnovi dobro preskušeni maniri predvsem izpopolnil in vsebinsko nadgradil.

V črni preobleki je bolj primeren za poslovne priložnosti kot družinsko uporabo. Za slednjo bodo prišle prav tudi bolj žive barvne kombinacije.  | Foto: Klemen Korenjak V črni preobleki je bolj primeren za poslovne priložnosti kot družinsko uporabo. Za slednjo bodo prišle prav tudi bolj žive barvne kombinacije. Foto: Klemen Korenjak

Z udobjem in ceno je bolj kot ljudskim kombijem bližje Mercedesovemu razredu V

Poleg oblikovno prilagojenega sprednjega dela in bolj edinstvenega zadka, je dobil predvsem možnost prilagodljivega blaženja DCC. Multivan kot izvedba transporterja, ki je namenjena predvsem družinam in poslovnim uporabnikom oziroma "shuttlom", te spremembe dobro izkorišča in se z dobro opremljenostjo na avtomobilski lestvici postavlja nad prav tako nove kombije ljudskega razreda. Prepriča z udobjem zadnje tretje klopi, loputami pod sedeži, ki omogočajo prevoz tudi daljših predmetov in ozvočenjem za lažjo komunikacijo med vozniškim in potniškim delom kombija.

Multivan pa se tako z opremo, udobjem in predvsem ceno, ta je pri testnem multivanu znašala skoraj 59 tisoč evrov, postavlja na mejo premium razreda in neposredno ob bok Mercedesovemu družinsko-poslovnemu kombiju razreda V.

Notranjost je po vzoru Volkswagna ergonomična in funkcionalna. Za volanom se zdi, kot da peljemo enoprostorca in ne petmetrskega kombija. | Foto: Klemen Korenjak Notranjost je po vzoru Volkswagna ergonomična in funkcionalna. Za volanom se zdi, kot da peljemo enoprostorca in ne petmetrskega kombija. Foto: Klemen Korenjak

Črn in z zatemnjenimi stekli bolj primeren poslovnežem kot družinam Na račun prostorne notranjosti je prostora za prtljago v zadku relativno malo. Za prevoz dolgih predmetov so uporabne lopute pod sedeži. | Foto: Klemen Korenjak Na račun prostorne notranjosti je prostora za prtljago v zadku relativno malo. Za prevoz dolgih predmetov so uporabne lopute pod sedeži. Foto: Klemen Korenjak

Pod črto multivanu ne moremo veliko očitati. Resnično gre za udoben kombi, ki ga kljub "ljudskemu" oziroma "Volks" izvoru za svoje potrebe radi uporabljajo tudi vodilni menedžerji in pomembneži.

Testna različica kombija je bila odeta v črno barvo, skrivnostnost pa so še dopolnjevala zatemnjena stekla. Taka opremljenost je primerna prav za potrebe poslovnih prevozov, manj pa iz družinskega vidika.

V tem primeru bi bila boljša izbira belo-rdeča barvna kombinacija (generation-six), ki navsezadnje neposredno spominja tudi na Volkswagnovega bullija iz šestdesetih let prejšnjega stoletja.

Kaj pa multivan s štirikolesnim pogonom?

Iz vozniškega vidika je multivan prijeten, predvidljiv in udoben. Prevoženi kilometri se z njim nabirajo kot bi mignil in kot nalašč je za nekaj sto kilometrov dolga potovanja po Evropi. Njegova potovalna nadgradnja je sedežna klop, ki se lahko spremeni v zasilno posteljo, kdor bo želel več, pa bo namesto multivana moral poseči po popotniški californiji.

Ergonomija potniškega dela je tipično Volkswagnova in kdor bo multivana kupil, mu bo to nedvomno štel v dobro. Kot eden redkih kombijev je enako miren in udoben tudi pri višjih hitrostih, saj z izjemo omenjenega Mercedesovega tekmeca lahko edini pelje tudi hitreje kot 200 kilometrov na uro. No, testni s 110-kilovatnim turbodizelskim motorjem zmore slabih 190 kilometrov na uro ...

Doplačilo za štirikolesni pogon znaša približno 4.500 evrov, kar se zdi glede na maloprodajno ceno multivana smiselna izbira. Predvsem v zimskem obdobju je štirikolesno gnani kombi, tako ob družinskih kot poslovnih aktivnostih, mnogo učinkovitejši in predvsem bolj varen.

Del serijske opreme comfortline sta dva posamična sedeža v drugi vrsti, ki sta vrtljiva. | Foto: Klemen Korenjak Del serijske opreme comfortline sta dva posamična sedeža v drugi vrsti, ki sta vrtljiva. Foto: Klemen Korenjak

Organizirate si lahko mobilno konferenčno sobo pri 200 kilometrih na uro

Potniški del je imel v testnem multivanu pet sedežev. Vrlina kombija je prilagodljivost njihovega položaja, sedeža druge vrste je enostavno tudi zavrteti in jih obrniti v smeri proti zadku kombija. Taka postavitev je kajpak kot nalašč za poslovne prevoze in tudi mobilna, morda bolje rečeno celo konferenčna soba, je tak multivan zlahka. Vsaj nemški poslovneži si torej sejo v kombinaciji z mobilnim internetom (in še močnejšim motorjem) lahko privoščijo tudi pri 200 kilometrih na uro.

Katerega bi izbrali?

  • Volkswagen multivan
    29,65 %
    102 glasov
  • Mercedes-benz razred V
    51,74 %
    178 glasov
  • Drugega cenejšega tekmeca
    11,63 %
    40 glasov
  • Avtodom s primerljivo ceno
    6,98 %
    24 glasov
Oddanih 344 glasov

Čeprav testni multivan ni imel sedemstopenjskega samodejnega menjalnika DSG in štirikolesnega pogona, je vseeno stal skoraj 60 tisoč evrov. | Foto: Klemen Korenjak Čeprav testni multivan ni imel sedemstopenjskega samodejnega menjalnika DSG in štirikolesnega pogona, je vseeno stal skoraj 60 tisoč evrov. Foto: Klemen Korenjak

Kombijevskega porekla ne skrije …

Osnovni multivan je sicer na voljo že za zglednih 35 tisoč evrov, z opremo na ravni luksuza in varnostnih sistemov (ne pa tudi sedemstopenjskega samodejnega menjalnika DSG in štirikolesnega pogona 4motion) ljudske tekmece preseže tako po kakovosti kot tudi ceni. Zato multivana dejansko ne moremo postavljati ob bok klasičnim kombijem, čeprav na primer iz vidika vozniških predvsem Fordov transit connect ne zaostaja več mnogo.

Meje med klasičnimi in premium znamkami se meglijo tudi pri družinskih oziroma poslovnih kombijih. V primerjavi multivana in mercedesa V vendarle pokaže razlike. Mercedesov kombi se pelje še nekoliko bolj udobno in predvsem po svoji zasnovi precej bolj spominja na klasični enoprostorec kot pa kombi. Pri multivanu dvoma ni: tako iz vidika voznika kot potnikov je bližje kombiju kot pa na primer povečanemu sharanu.

Danes marsikdo z manj slabe vesti raje vozi volkswagna kot mercedesa

Toda v današnjih časih je marsikomu prijetneje voziti že na prvi pogled luksuznega volkswagna (pa čeprav s skrivnostno zatemnjenimi stekli) kot mercedesa. Rahla konservativnost pri obliki, ki je torej kombijevska in prav nič limuzinsko-enoprostorska, je iz tega vidika prav gotovo Volkswagnova prednost in dobro premišljen prodajni adut.


Za pikolovce ...

tak velik in prestižen potovalnik bi si v serijski opremi zaslužil električno pomična drsna vrata. Ojačevalnik zvoka ima pri določenih jakostih nekoliko piskajoč prizvok.



Cena testnega vozila: 59.889 EUR

Cena osnovne različice: 32.431 EUR (volkswagen multivan trendline 2,0 TDI 75 kW)
Osnovna cena testnega vozila: 36.900 EUR (volkswagen multivan comfortline 110 kW)

Dodatna oprema: 22.989 EUR
multivan "generation six" (oblazinjenje alkantara, žarometi LED, prilagodljivo podvozje DCC, ogrevanje sedežev spredaj, parkpilot, side assist, potovalni računalnik premium, tristopenjska klimatska naprava climatronic ...); biserna barva; radarski tempomat ACC do 210 km/h; platišča "devenport" 17''; električno nastavljiva sprednja sedeža; front assist z mestnim zaviranjem v sili;

TEHNIČNI PODATKI - VOLKSWAGEN MULTIVAN T6 COMFORTLINE 2.0 TDI 110 kW

MOTOR:
turbodizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1.984 cm3; največja moč: 110 kW od 3.250-3.750 vrt/min, največji navor: 340 Nm od 1.500-3.000 vrt/min
PRENOS MOČI:
pogon na sprednji kolesi; 6-stopenjski ročni menjalnik
MERE IN MASE:
dolžina: 5.006 mm, širina: 2.297 mm, višina: 1.970 mm; medosna razdalja: 3.000 mm; masa praznega vozila: 2.023 kg; nosilnost: 977 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 750 kg (lahki priklopnik) / 2.500 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika:
ZMOGLJIVOSTI IN PORABA:
največja hitrost: 182 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 12,9 s; mestna vožnja: 7,5 l/100 km, odprte ceste: 5,6 l/100 km, kombinirano: 6,3 l/100 km; povprečna avtonomija: 1.111 km; prostornina posode za gorivo: 70 l; emisije: 164 g CO2/km, Euro 6
SERIJSKA OPREMA:
odbijača v barvi karoserije, drsna vrata na desni strani, 7 sedežev, 2 vrtljiva sedeža z vzdolžnim pomikom in pritrdišča isofix za otroške sedeže, trisedežna klop in sidrišči isofix za namestitev dveh otroških sedežev, sistem štirih vodil, tekstilna talna obloga v vozniški kabini, termoizolacijska zasteklitev, sovoznikov predal s ključavnico, vstopni ročaj na voznikovi in sovoznikovi strani, električno nastavljivi in ogrevani zunanji ogledali, električni pomik stekel, volan nastavljiv po višini in globini, dodatno ogrevanje za vozniški prostor,
VARNOST:
čelni varnostni blazini za voznika in sovoznika, stranski varnostni blazini in blazini za glavo voznika ter sovoznika, otroška blokada na drsnih vratih v potniškem prostoru, varnostno notranje vzvratno ogledalo z možnostjo zasenčenja, šest pritrdilnih obročkov za zavarovanje tovora
Ne spreglejte