Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
17.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 17.44

8 let

Volkswagen multivan 2,5 TDI 128 kW

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zadnjič se je sodelavec za mano vozil v športnem kupeju. Ko sva se ustavila, je rekel: "Ej, ta multivan pa kar gre ..." No, to je bilo takrat, ko sem v multivanu prevažal tri razvajene dame!

Ne bi rad delal brezplačne reklame, a ves čas preizkušanja tega kombija so nas spraševali, če je ta multivan last znanega ljubljanskega vodnega parka. Odgovoril sem pač z NE, pa čeprav prijetne "sinje" barve res spominjajo na vodo, na morje, na nekaj, kar mi Ljubljančani čez leto vztrajno pogrešamo, pa nam Primorci nočejo dati.

Zunanjost, notranjost

Sedem vrtljivih sedežev in mizica kličeta k zabavi med vožnjo. Tokrat poslovna uporaba ni na prvem mestu, bistvo multivana je v "multipraktičnosti". Zadnji sedeži, torej trisedežna klop in samostojna sedeža v drugi vrsti so po tirnicah pomični naprej-nazaj. Hvalimo lahkotnost tega početja. Super ideja je, da je lahko zadnja klop tudi ležišče (na voljo je poseben "spalni paket", ki na spisek opreme doda zavese. Vsi samostojni sedeži so tudi vrtljivi, tako da se lahko srednja dva potnika med vožnjo gledata v oči z oči z zadnjimi tremi (isto lahko med vožnjo počne tudi sovoznik, voznik pa seveda le v mirujočem stanju kombija). Pika na i je zložljiva mizica, poljubna pomična, vrtljiva in odstranljiva. Mi smo nanjo metali karte ... ("Mi 'mamo se fajn").

Vozne lastnosti

Izvedba atlantis pomeni tudi bolj športno, trše in nekaj nižje podvozje. Če je to res nekaj, kar bi si udobja željni potniki želeli, ne vem. Je pa res, da je bil preizkušeni multivan kljub tršim "fedrom" več kot dovolj udoben, s 17-palčnimi litimi platišči pa je sploh ugajal. Podvozje torej ni tako zelo športno kot bi bilo, če bi predelavo obes za nalogo dobil kak tuner. In to se nam zdi dobro, takšno podvozje priporočimo. Trditve potrdim s komentarjem sodelavca Anžeta, ki je za mano v kombiju vozil s športnim kupejem, o katerem boste brali prihodnji teden. No, Anže je rekel: "Ej, zadnjič sem te pa komaj dohiteval, ta multivan pa kar gre ..." In to je bilo takrat, ko sem v multivanu prevažal tri razvajene dame!

Zmogljivosti, poraba

Tokratni primerek je poganjal bolj zmogljiv motor kot v multivanu, ki smo ga že preizkusili. 174 konjev je ponujal. Poročam, da se večjo moč med vožnjo čuti. Vožnja je še bolj lahkotna. Pa vendar si zmogljivejšega motorja ne sami ne bi omislili. Res je, da je zaradi večje moči včasih vožnja bolj lahkotna in tudi bolj udobna, a v končni fazi niti 130-konjski dizel ni "švoh". Da pa bi močnejši dizel nudil višje potovalne hitrosti, pa tudi ne moremo trditi, kajti tako ali tako se potniki med sabo pri 150 km/h ne slišijo več.

Cena, tekmeci

Tak multivan je v primerjavi s caravello bolj družinsko usmerjen kombi. Zopet poudarim zadnjo klop, ki je lahko postelja, in mizico, na kateri smo špilali tarok - ta dva pripomočka vabita na izlete. Glavna slabost, ko gre za izletniško uporabo, pa je prtljažnik. V osnovi je majhen, za "resne" izlete premajhen. Seveda se ga da povečati z vzdolžnim pomikom klopi, a na račun potniškega prostora, kar v primeru polne potniške zasedbe ni mikavno. Doplačilo za daljše medosje zato toplo priporočimo. Glede tega so razmere pri tekmecih podobne - osnovne različice nimajo prtljažnika, več nudijo le podaljšane verzije, naj gre to za trafica, viana, ali pa jumperja, jumpyja in transita. Še to dodam: podaljšanega multivana pri slovenskih prodajalcih ni na rednem ceniku, a mora obstajati, saj so v novinarskem gradivu fotografije.

Ne spreglejte