Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Ponedeljek,
30. 11. 2015,
18.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Toyota

Ponedeljek, 30. 11. 2015, 18.34

7 let, 12 mesecev

Toyota yaris hybrid

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Yaris je edini malček, pri katerem kupci razpolagajo s tremi vrstami pogona. Bencinskim, dizelskim in zdaj tudi hibridnim. Vstopna cena hibrida bo nižja od petnajstih tisočakov.

Razred: spodnji razred Sorodna vozila: / Družina modelov: yaris Predhodniki: 1. generacija (1997), 2. generacija (2005), 3. generacija (2011) Načrtovana letna prodaja v 2013: 25.000 (Evropa) / 60 (Slovenija) Proizvodnja: Valenciennes; Francija Začetek prodaje: avgust 2012 Cene: od približno 15.000 evrov naprej

Poudarki: - do 60 km/h na elektriko - nič manjši prtljažnik - poraba v praksi med štirimi in petimi litri

Toyota z novincem nadgrajuje obsežno paleto hibridov, ki je v petnajstih letih obstoja (od prvega priusa, leta 1997 naprej) znamki zagotovila štiri milijone prodanih vozil. Hibridni yaris se pridružuje trem izvedenkam priusa (običajni, plug-in in plus) ter aurisu, skupaj pa naj bi jim znotraj Toyotine prodajne palete uspelo doseči petnajstodstotni prodajni delež.

Od običajnega yarisa se jasno razlikuje

Kljub ekološko obarvanemu poslanstvu, zanimivo, je zaradi večje in bolj izrazite odprtine za zajemanje zraka ter sprememb sprednjega odbijača videti bolj športno, celo agresivno. V prid boljši aerodinamiki je rahlo spremenjen tudi zadnji usmerjevalnik zraka, drugih sprememb, ki bi nakazovale na hibridni pogon, razen v modro obarvanega Toyotinega logotipa na nosu in zadku, značk in napisov, ter zadnjih LED-luči, ni videti vse do vstopa v kabino.

Znotraj so vsi šivi na sedežih, usnjenem volanu in ročici ročne zavore živo modre barve. Prav takšni so tudi kazalci merilnikov, modro popestritev pa, v slogu preostalih znamkinih hibridov, zaključuje moder vrh prestavne ročice.

Hibridni pogonski sklop je zaradi yarisovih kompaktnih mer prilagojen, optimiziran in tudi zaradi šest centimetrov krajšega menjalnika za 42 kilogramov (dvajset odstotkov) lažji od tistega v aurisu in priusu.

Nova baterija je manjša. Število celic se je iz 168 zmanjšalo na 120, zato je tudi enajst kilogramov lažja, v primerjavi s priusovo pa se energija regenerira 67 odstotkov hitreje. Krčenje baterije je inženirjem omogočilo namestitev pod zadnje sedeže. Prtljažnik, ki si dodatne izgube litrov zares ne bi mogel privoščiti, je zato ostal nedotaknjen. Hvalimo!

Yaris bo še toliko bolj kot večji bratje zares doma v mestnih središčih.

Kombinacija 1,5-litrskega bencinskega motorja in baterije zagotavlja 73 kilovatov skupne moči, zapisi v tehničnih podatkih pa optimistično obljubljajo 3,5-litrsko povprečno porabo. Na predstavitvi nam jo je ob zelo umirjeni vožnji nekajkrat uspelo spraviti pod štiri litre, povprečje pa se je ob obsežni uporabi avtocest ustalila pri slabih petih litrih.

Kakšna je vozniška izkušnja?

Tako kot smo od hibridov vajeni, tudi yaris ponuja programe normal, Eco in EV. Eco optimizira delovanje klimatske naprave, omili oziroma blaži pritisk voznikove noge na stopalko za plin in povedano po domače – yarisu vzame sapo in značaj.

EV omogoča vožnjo izključno na elektriko do, v idealnih pogojih, največ šestdesetih kilometrov na uro. Če voznik drži tempo z drugimi vozili v mestu, se bo predvsem med številnimi semaforji, kar zahteva konstantno pospeševanje in zaviranje, redno vklapljal tudi bencinski motor.

Sodeč po prvi vožnji, hibridu in vozniku najbolj ustreza program normal. Takrat avtomobil razmišlja namesto voznika, ki pa kljub temu nima občutka, da je, tako kot pri programu Eco, prikrajšan za katerega od kilovatov.

Hvalimo uglajeno sodelovanje posodobljenega in izboljšanega brezstopenjskega CVT menjalnika s pogonskim sklopom, kar je bila do zdaj šibka točka Toyotinih hibridnih izdelkov. Sicer pa se po voznih lastnostih kljub večji teži od običajnega yarisa praktično ne razlikuje. Še vedno oziroma toliko bolj sta v ospredje postavljeni udobje in sproščenost.

Od drugega najcenejšega hibrida, honde jazz, bo cenejši za dobrih pet tisočakov

Ker je yaris hybrid namenjen predvsem mestni vožnji, bi bilo smiselno pričakovati različico plug-in, s katero bi največ pridobili vozniki z nizkim dnevnim povprečjem prevoženih kilometrov. Verjetno bo Toyota ta manevrski prostor pametno izkoristila in nadaljevala z ustvarjanjem trenda, ki bo za seboj potegnil mnoge znamke.

Ne spreglejte