Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
12.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 12.07

8 let

Toyota urban cruiser 1,33 VVT-i

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Toyoto urban cruiserja smo preizkusili z bencinskim motorjem, ki je na voljo s pogonom na prednji kolesi. 1,33-litrski motor je tudi edina bencinska izbira in kaže na mestno namembnost tega vozila.

Posebnež? Ja, je

Urban cruiser bi hotel biti s svojo obliko nekaj posebnega, na prvi pogled mu prisodimo enoprostorski značaj in tudi zmožnosti na kakšnih bolj robustnih podlagah. Bočno silhueto bi težko zarisali z eno potezo, saj gre za razgibano oblikovanje prednje maske in zadnjega dela. Na račun nekoliko izpostavljene drugačnosti so žrtvovali nekaj aerodinamike, saj koeficient zračnega upora sega skoraj do 0,32.

Povečani yaris verso?

Če ga jemljemo kot enoprostorca, morda za nadomestilo manjšega yarisa verso, je zadeva spredaj in zadaj dovolj prostorna. Seveda to ne velja za srednji sedež druge vrste, nad katerim bodo negodovali tudi suhci. Če urbana uporabljata samo dva, se prtljažnik poveča s pomikom zadnjih sedežev, le višje rasli vozniki ne bodo zadovoljni s položajem volanskega obroča, kljub temu, da je nastavljiv v obe smeri. Armaturna plošča ne navdušuje z materialom, je pa dovolj pestra in z več zaprtimi predali tudi uporabna.

2WD je za asfalt

Kdor bi njegov robustni videz povezoval s terenom, mora izbrati 4-kolesni pogon, s tem pa tudi dizelski motor pa tudi potem se bo moral izogibati grobim makadamom. Tovarna med podatki o vozilu dodaja vstopni (18 stopinj) in izstopni kot (33 stopinj), kot da želi poudariti nekaj terenske namembnosti vozila, pri tem pa že sama oddaljenost od tal (16 centimetrov) ni prav terenska. Avto naj torej rajši "kruza" po urbanem okolju, če je to morda nek način sproščanja ali celo preživljanja prostega časa. Pravzaprav je, saj se slovenske družine često podajajo na izlete v silni ljubljanski BTC, kjer preživijo ves dan. No kljub temu se da s to toyoto tudi prav "neurbano" zapeljati po odprtih cestah.

Plusi in minusi

Kot rečeno, je volanski obroč polno nastavljiv, tudi vozniški sedež se lahko dviga ali spušča, pa vendar bodo višjerasli vozniki težko našli pravšnji položaj. Pregled naprej je ugoden zaradi višjega položaja, z urbanom pa se da tudi po športno zapoditi skozi ovinke, seveda kolikor to dopušča ne prav športno razpoloženi motor. Vendar deluje podvozje med hitrimi ovinki zanesljivo, v pomoč sta primerno bočno oblikovana sedeža in usnjen volanski obroč z električno podporo in neposrednim prenosom (2,56 "lock to lock"). Nikakor pa ne pohvalimo 11-metrskega kroga obračanja, kar je za manj kot štiri metre dolgo vozilo "za po mestu" preveč.

Varčni bencinar

Motor? Glede na mestni namen ne bomo tarnali nad preslabotnimi zmogljivostmi. Sto konj res ne pomeni kdo ve kaj, morda bi lahko bili malo bolj živahni. Dobro, so tudi 1,6-litrski bencinarji, ki jih ne razganja od eksplozivnosti. Pozitivno pa je, da je poraba tudi med priganjanjem ostala nizka, saj nam je na testnem krogu popil povprečno le 6,3 l/100 km. Kljub temu pa bi posoda za gorivo lahko sprejela vase kaj več kot 42 litrov.

Stop-start

Poraba bi bila še nižja, če bi vsakič upoštevali zeleno puščico, ki priporoča prestavljanje za eno višje, nekaj pa privarčuje tudi sistem stop-start. Le-ta pred speljevanjem dovolj tiho zažene motor, enako tudi, kadar je v bateriji premalo energije, pri hladnem motorju pa sploh ne deluje. Pohvalno je, da za zadrževanje ugasnjenega motorja pred semaforjem ni treba tiščati zavore – kot pri yarisu.

Dvopogonska tekmeca

Dokler govorimo o urban cruiserju kot bencinsko gnanemu dvopogonskemu vozilu, sta mu tekmeca predvsem kia soul in škoda roomster. Pri tem ponuja Kia večji 1,6-litrski motor za nekaj manj denarja, še cenejši pa je Škodin konkurent, katerega 1,4-litrska bencinska različica v najbogatejši opremi seže le do 15.000 evrov. Ja toyote so drage, ampak so znamke Toyota.

Ne spreglejte