Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
25. 12. 2015,
12.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Toyota Družinski Avtomoto

Petek, 25. 12. 2015, 12.51

7 let, 12 mesecev

Toyota corolla 1.4 D-4D

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Toyota corolla se je v Evropo vrnila po sedmih letih. Tokrat kot limuzina išče drugačne kupce, zaradi ekonomičnega dizla tudi zelo varčne. Za samosvojimi potezami se skriva veliko prostora in udobja.

Zlahka najbolje prodajan avtomobil v zgodovini

Prvo so izdelali leta 1966 in jo v slabih petdesetih letih uspeli prodati 40-milijonkrat. Je najbolje prodajani avtomobil v zgodovini, sledita ji Fordov poltovornjak serije F (+ 35 milijonov) in Volkswagnov golf (+ 30 milijonov). V povprečju je bila nova generacija predstavljena vsake štiri in pol leta, zato je tokratna že enajsta, njena zgodovina pa je prevetrena s številnimi spremembami oblike in značaja.

Na evropskem trgu je njeno ime izginilo za dobrih sedem let

Poslovila se je leta 2006, ko je kombilimuzinsko izvedbo zamenjala prva generacija aurisa. Takrat je Toyota, v iskanju odobravanja zahtevnejših evropskih kupcev, dvignila raven igre in v spodnji srednji razred pristopila z novim avtomobilom, novim zagonom in tradicionalno japonsko odločnostjo.

Auris, v vseh pogledih boljši od predhodnice s slavnim imenom in bogato zgodovino, se je tudi s pomočjo hibridne tehnologije razmeroma dobro uveljavil.

Toyota pa se je vendarle odločila, da bi bilo smotrno corollo v limuzinski karoserijski izvedbi, takšni, kot jo že od vsega začetka pozna preostali del sveta, ponuditi tudi Evropi.

Novinka delno že nadomešča tudi skoraj zagotovo odhajajočega in nekoliko večjega avensisa. Prodaja srednjega razreda vozil v Evropi namreč počasi, a konstantno že nekaj let pada. Kupci se vse pogosteje odločajo za priljubljene SUV alternative ali celo avtomobila razreda nižje.

Podobno je ravnala Honda, ko je stari celini vzela še nedolgo nazaj priljubljenega accorda. Corolla avensisa povsem ne bo nadomestila, navsezadnje ga tudi z opremljenostjo, kakovostjo materialov in ugledom vendarle ne dosega.

Toyota je Evropejcem namenila konservativnejši, bolj zadržan videz

Videz v grobem povzema po študiji furia, predstavljeni na avtomobilskem salonu v Detroitu, leta 2013. Specifičnim potezam serijskega modela ne moremo oporekati prepoznavnosti, a priznamo, da obliko privlačne študije bolje povzema različica praktično istega avtomobila, namenjenega severnoameriškemu trgu.

Kamero za pomoč pri vzvratni vožnji ima, tempomata nima

Limuzinski pristop deluje, posebej če je združen s cenovno dostopnostjo in v corollinem primeru visoko ravnjo potovalnega udobja. Prednost razmeroma velike kabine (medosje je 10 centimetrov daljše od aurisovega) je izdatna prostornost sprednjega in zadnjega dela, centimetrov za kolena, ramena in glave je v drugi vrsti na pretek.

Za volanom in drugod (razen na zadnjem, sredinskem sedežu) se sedi dobro, udobno.

Voznikovo delovno okolje deluje trpežno in preprosto, preprostost uporabnosti je zaradi preglednosti odlična. Druga stopnja opreme (od štirih) z vmesnikom občutljivim na dotik, kamero za pomoč pri vzvratni vožnji, stikali za sprejemanje telefonskih klicev na volanu in dvopodročno klimatsko napravo povečuje potovalno udobje, a dviguje obrvi z odsotnostjo tempomata.

Zadnja stekla so pomična ročno, a verjamemo, da povprečnega, najbrž poslovnega uporabnika to ne bo motilo.

Prtljažnik s 452 litri ne pušča odprtih želja, dostopnost je zaradi limuzinske zasnove razumljivo otežena, a nikakor kritična. Nakladalni rob je razmeroma nizek.

Hvalimo serijsko, trpežno gumijasto in zlahka odstranljivo podlogo in možnost podiranja klopi s pomočjo vzvodov. Grajamo kakovost osvetlitve prtljažnika.

Udobje v podporo varčnosti. Na sto lahko zlahka z manj kot 5 litri.

Vozne lastnosti povzemajo umirjen značaj. Očitno je izrazito poudarjanje udobja, podvozje prepriča z dobrim blaženjem, kabina z izvrstno zvočno izolacijo. Corolla je prijetna sopotnica in daleč najbolje se počuti, če je vožnja zmerna ali v najboljšem primeru skozi zavoje le zmerno hitra.

Hvalimo uglajenost pogonskega sklopa. 1,4-litrski dizel je tih, presenetljivo poskočnost pa smo hvalili že pri testu karavanskega aurisa. Njegovih 66 kilovatov (90 "konjev") na testu v nobenem primeru ni zahtevalo več kot 5,5 litra goriva na sto. Testno povprečje se je ustavilo pri 5,3 litra brez posebnega napora, zlahka pa smo se spustili pod pet litrov.

Ne spreglejte