Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 7. 2016,
7.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

1

Natisni članek

Opel Zeleni avtomoto

Petek, 15. 7. 2016, 7.28

6 let, 7 mesecev

Test nove različice: Kot če bi imeli dizla s 3,8-litrsko povprečno porabo ...

Test: Opel corsa 1.4 ecotec LPG

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

1

Opel corsa LPG - fotogalerija testnega vozila | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Tovarniško prirejena corsa za pogon na avtoplin (LPG) je na kožo pisana varčnim in ekološko ozaveščenim voznikom. Zaradi ugodne cene avtoplina, ki se ga pri nas lahko najceneje natoči po ceni 0,489 evra za liter, se tisoč evrov investicije v tovarniško vgrajen plinski sistem povrne po od 28 do 30 tisoč prevoženih plinskih kilometrih. Glede na našo testno porabo je taka corsa z vidika energijskega stroškovnika zmožna konkurirati najvarčnejšim dizlom in skoraj tudi električnim avtomobilom.

Poudarki:

Plinska jeklenka v prostoru za rezervno kolo ne ovira prostornine prtljažnika.  | Foto: Klemen Korenjak Plinska jeklenka v prostoru za rezervno kolo ne ovira prostornine prtljažnika. Foto: Klemen Korenjak

Tehnični podatki, cena, servisi in oprema, vaše mnenje, pikolovci

Corsa LPG poleg 45-litrskega bencinskega rezervoarja prevaža še 35-litrskega plinskega, ki je nameščen na prostoru, kjer bi moralo biti rezervno kolo.

Plinsko gnana corsa ima kakšen minus, vendar ne tam, kjer ga trdovratno iščejo nevedneži, češ da je plinski rezervoar na cesti nevaren in da je črpalk premalo. Pomanjkljivost je v manjšem dosegu vozila, saj je v rezervoar mogoče stisniti največ 30 litrov plina, čeprav je njegova nominalna prostornina približno 35 litrov.

Teoretično kombinirano porabo sedmih litrov, ki bi omogočala 400-kilometrsko avtonomijo, je v običajnem prometu nemogoče doseči. Najnižja poraba, osem litrov na sto kilometrov, ki smo jo dosegli na našem testu, pa bi zadoščala za približno 370 kilometrov.

V Sloveniji je trenutno liter LPG plina mogoče na določnih črpalkah natočiti za le 0,489 centa. Kar pomeni, da je s to corso mogoče 100 kilometrov prevoziti za vsega 4,25 evra. | Foto: Klemen Korenjak V Sloveniji je trenutno liter LPG plina mogoče na določnih črpalkah natočiti za le 0,489 centa. Kar pomeni, da je s to corso mogoče 100 kilometrov prevoziti za vsega 4,25 evra. Foto: Klemen Korenjak Kdor se z zgoraj zapisanim sprijazni, požanje že dobro znane pluse, med katerimi prednjačita cenejša vožnja in manjše obremenjevanje okolja. Med pluse pa nikakor ne štejemo povečanja razpoložljive razdalje, saj vožnja z bencinom pri nakupu tisoč evrov dražjega vozila na plin ne bi bila smotrna.

S preklopom na plin se nekoliko zmanjša največja vrednost navora, česar pa med vožnjo praktično ni mogoče zaznati. Zmožnost pospeševanja (13,9 sekunde do "stotke") in največja hitrost (175 kilometrov na uro) ostajata enaki pri obeh vrstah goriva.

Prtljažni prostor ostaja neokrnjen in meri 285 litrov, enako kot pri različici z bencinskim ali dizelskim motorjem.

Motor: 1,4-litrski 66-kilovatni, prilagojen za bencin in utekočinjeni plin
Poraba na testu: 8,7 litra na sto kilometrov
Cena testnega vozila: 14.180 evrov

Dva rezervoarja pomenita tudi večji skupni doseg. | Foto: Klemen Korenjak Dva rezervoarja pomenita tudi večji skupni doseg. Foto: Klemen Korenjak

Lastniki podzemnih garaž nimajo pojma

Ne nas narobe razumeti, saj vendar lahko imajo svoja pravila, ki "plinarjem" prepovedujejo vstop. Hoteli smo reči, da ob pogledu na mentolno zeleno obarvano corso ne morejo niti slutiti, da gre za vozilo z rezervoarjem na utekočinjeni plin! Na vozilu ni niti najmanjše nalepke ali napisa, ki bi namigoval na vrsto goriva. Obenem pa s pomirjujoče vpadljivo barvo vleče odobravajoče poglede, čeprav je samo corsa.

Testna corsa je na kožo pisana varčnim voznikom, ki bodo 1000-evrsko investicijo v tovarniško prirejen motor za pogon na avtoplin dobili povrnjeno po zmernih 28 do največ 30 tisoč prevoznih kilometrih. Samo 3,8 litra na sto kilometrov bi moral porabiti dizel, če bi jih hotel s stroškom goriva konkurirati na 100-kilomterski razdalji. | Foto: Klemen Korenjak Testna corsa je na kožo pisana varčnim voznikom, ki bodo 1000-evrsko investicijo v tovarniško prirejen motor za pogon na avtoplin dobili povrnjeno po zmernih 28 do največ 30 tisoč prevoznih kilometrih. Samo 3,8 litra na sto kilometrov bi moral porabiti dizel, če bi jih hotel s stroškom goriva konkurirati na 100-kilomterski razdalji. Foto: Klemen Korenjak

Rajši imamo ročni menjalnik

Opel corsa LPG - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Priznamo, da nam gre v uredništvu bolje od rok in nog prestavljanje z običajnim ročnim menjalnikom kot pa z avtomatizirano sklopko iz predhodnega testa. Še rajši pa bi imeli šest prestav namesto testnih pet. Morda je videti kot prednost, da se corsa lahko pelje v peti prestavi po mestnih ulicah s približno 1.450 vrtljaji (54 po števcu in 50 zares), kaj pa po avtocesti? Pri največji dovoljeni hitrosti merilnika kažeta 137 kilometrov na uro in 3.900 vrtljajev. Ker šeste prestave ni, sklepamo, da je corsa primernejša za mestne in primestne relacije ter izlete s čim manj avtocestami.

Zgoraj navedeni podatek za avtocesto uporabimo še za porabo, ki na ravnem odseku znaša devet litrov plina in 6,9 litra bencina. Zadnji podatek za deciliter presega porabo prejšnjega testa, pa tudi sicer smo pri kratki vožnji na bencin zaznali večjo porabo, verjetno zaradi odsotnosti sistema start-stop.

Dizelski indikator prestavljanja

Ko vrtljaji v posamezni prestavi pri ogretem motorju dosežejo vrednost 1.800, se prikaže številka naslednje prestave. Če je to v četrti, se motor v peti prestavi brez pritoževanja vrti s 1.300 vrtljaji. Takšnih razmerij ne najdemo prav pri vsakem sodobnem dizlu. Je pa res, da indikator deluje na pamet in ne pomisli, da se s tako nizkimi vrtljaji ne da plezati v klance. Sem spada še beseda o tempomatu: pritisk sklopke ne prekinja izbrane hitrosti.

Opel corsa LPG - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Merilniki in preklop na plin

Stikalo za izbiro plinskega energneta (LPG). | Foto: Klemen Korenjak Stikalo za izbiro plinskega energneta (LPG). Foto: Klemen Korenjak

Testnih tisoč kilometrov smo skoraj v celoti prevozili na plin. Zgolj za 30 kilometrov smo preklopili na bencin zaradi primerjave porabe pri enakih hitrostih, pri čemer je potovalni računalnik nameril skoraj 30 odstotkov večjo porabo plina. Primerjava testne porabe plina (8,7) s porabo bencina na predhodnem testu (6,8) pokaže, da je vožnja s plinom po stotih kilometrih cenejša za dobre tri evre. Po zelo poenostavljenem računu se tisoč evrov višja cena različice LPG povrne po 30 tisoč kilometrih.

Merilnik količine goriva prikazuje tisto snov, ki trenutno poganja motor. V prvi minuti po zagonu hladnega motorja je to vedno bencin, kljub vključenemu stikalu LPG. Ko uparjalnik opravi svoje delo, tudi merilnik preklopi na prikaz količine plina. Pri Oplu so zdaj na zaslon prenesli tudi možnost, da potovalni računalnik hkrati prikazuje tako doseg z bencinom kot z LPG.

Nasvet za varčnejšo vožnjo: v rezervoarju naj bo le nekaj litrov bencina

Nastavek za polnjenje plinskega rezervoarja. Oba polnilna mesta sta za enimi vratci.  | Foto: Klemen Korenjak Nastavek za polnjenje plinskega rezervoarja. Oba polnilna mesta sta za enimi vratci. Foto: Klemen Korenjak

Poudarjanje večje razpoložljive razdalje zaradi dveh rezervoarjev goriva je povsem nepomembno, saj se kupec takšnega vozila ne vozi na dražje gorivo. Poln rezervoar 95-oktanskega goriva pomeni vsaj 30-kilogramsko breme, ki povečuje porabo plina. Seveda mora voznik skrbeti, da je v rezervoarju zadostna, vendar majhna količina bencina, potrebna za zagon hladnega motorja.

Glede na podatke potovalnega računalnika sklepamo, da hladen motor po desetih zagonih porabi največ 0,3 litra bencina. Na našem testu corse LPG prejšnje generacije smo po dva tisoč kilometrih vožnje na plin porabili pet litrov bencina. To bi povprečno pomenilo 0,25 litra na sto kilometrov, med daljšo relacijo precej manj, pri daljših prekinitvah vožnje pa več.  

Kaj ponavljamo in kaj bi lahko zapisali že prej?

V prejšnjem testu bi lahko poročali o dodatni okretnosti male corse, čeprav zadnja generacija meri več kot štiri metre.  | Foto: Klemen Korenjak V prejšnjem testu bi lahko poročali o dodatni okretnosti male corse, čeprav zadnja generacija meri več kot štiri metre. Foto: Klemen Korenjak

Zaradi izdatnega pomika sedežev bi lahko spredaj sedela tudi dvometraša, corsa pa prenese tudi test 2 x 190, to pomeni eden spredaj in drugi za njim. No, z drugim je to tako: res se lahko zbaše na zadnjo klop, kolena pa mu rešuje konkavno oblikovan hrbtni del sprednjega sedeža … in dejstvo, da tam ni žepov.

V prtljažnem prostoru to pot ni bilo plošče, ki bi pokrivala dvojno dno oziroma tvorila ravno dno pri položenih naslonjalih. Morda jo je kdo sunil, saj spada k opremi colour edition, kakršno smo popisali pri testu corse z menjalnikom easytronic. Takrat pa nismo zapisali, da je zadnji naslonjali mogoče postaviti tudi navpično, s čimer se zmanjša prostorska izguba pri prevozu večjih škatlastih predmetov.

V prejšnjem testu bi lahko poročali o dodatni okretnosti male corse, čeprav zadnja generacija meri več kot štiri metre. Neposreden volan z okoli 2,8 zavrtljaja je s stopnjo city okrepljen za mestne manevre, med dodatno opremo pa bi lahko omenili napredni pomočnik parkiranja, za katerega priznamo, da nas je opozoril s svojim delovanjem. Senzorji so bili namreč tako občutljivi, da se je shema vozila z rdečimi plastnicami prikazovala že pri vožnji čez kakšno manjšo neravnino. Na srečo se da sistem izklopiti.

Cena testnega vozila: 15.780 EUR, cena s popustom pri izbranem dodatnem paketu colour edition premium: 14.180 EUR

Cena osnovne različice: 10.440 EUR (opel corsa 1.4 twinport ecotec 55 kW selection)
Osnovna cena testnega vozila: 13.140 EUR (opel corsa 1.4 ecotec LPG colour edition)

Dodatna oprema: 2.640 EUR
kovinska barva (400 EUR), paket colour edition premium (elektronska klimatska naprava, radio IntelliLink, meglenki s kromirano obrobo, alarmni sistem, ogrevano vetrobransko steklo, napredni parkirni pomočnik, dodatno zatemnjena zadnja stekla – 1.980 EUR), paket za zimo (ogrevana sprednja sedeža in volanski obroč – 260 EUR)

Redno servisiranje do 180.000 km: 1.779,84 EUR  
30.000 km: 246,62 EUR / 60.000 km: 346,66 EUR / 90.000 km: 246,62 EUR / 120.000 km: 346,66 EUR, 150.000 km: 246,62 EUR / 180.000 km: 346,66 EUR

oziroma do 6 let: 1.508,29 EUR
1. leto: 197,80 EUR, 2. leto: 288,45 EUR, 3. leto: 256,01 EUR, 4. leto: 288,45 EUR, 5. leto: 197,80 EUR, 6. leto: 279,78 EUR

Interval med servisi je 30.000 km oziroma največ eno leto.
Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

Tovarniško vgrajen plinski sistem prinaša kar nekaj prednosti med katere na prvo mesto seveda sodi garancija, servis, pogonu na plin prirejeni strojni elementi motorja ter merilniki nivoja obeh energentov in potovalni računalnik. Pri Oplu so le upoštevali pripombe in porabo obeh energentov (bencin in LPG) sedaj umestili v skupni potovalni računalnik. | Foto: Klemen Korenjak Tovarniško vgrajen plinski sistem prinaša kar nekaj prednosti med katere na prvo mesto seveda sodi garancija, servis, pogonu na plin prirejeni strojni elementi motorja ter merilniki nivoja obeh energentov in potovalni računalnik. Pri Oplu so le upoštevali pripombe in porabo obeh energentov (bencin in LPG) sedaj umestili v skupni potovalni računalnik. Foto: Klemen Korenjak

Kaj pomeni pojem tovarniška vgradnja sistema za avtoplin?

Gre za predelavo vozila v Oplovem posebnem oddelku v Ruesselsheimu, kamor pride vozilo s tekočega traku, pri čemer imajo motorji že vgrajene ventile in sedeže ventilov iz zmogljivejših materialov.

Plin, ki skozi sesalno cev vstopa v valje mimo ventilov, nima tolikšnih mazalnih lastnosti kot bencin, zato so ventili na udaru.

Pri Oplu gre v vseh primerih za elektronsko vbrizgavanje v sesalno cev, zato so glave motorja, se pravi ventili in sedeži, ustrezno spremenjeni.

Garancijski pogoji za LPG corso so popolnoma enaki kot za vse druge Oplove modele na našem trgu.

Zaradi izdatnega pomika sedežev bi lahko spredaj sedela tudi dvometraša, corsa pa prenese tudi test 2x190, to pomeni eden spredaj in drugi za njim. | Foto: Klemen Korenjak Zaradi izdatnega pomika sedežev bi lahko spredaj sedela tudi dvometraša, corsa pa prenese tudi test 2x190, to pomeni eden spredaj in drugi za njim. Foto: Klemen Korenjak

Za pikolovce

V katerem od obeh senčnikov naj bo ogledalce, če se proizvajalec odloči za enega samega? Neizpodbitno drži, da je v vsakem avtomobilu največkrat zaseden vozniški sedež, vendar bi vseeno rekli, da ogledalce spada na desno stran. Vendar ne! Ali to morda pomeni, da je testna corsa namenjena predvsem voznicam?

 

TEHNIČNI PODATKI: opel corsa 1.4 ecotec LPG colour edition
ZASNOVA: kombilimuzina, spodnji razred; 5 vrat, 5 sedežev
MOTOR: LPG (avtoplin) / bencin, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1398 cm3; največja moč: 66 kW pri 6000 vrt/min, največji navor: LPG 123 Nm / bencin 130 Nm pri 4000 vrt/min
PRENOS MOČI: pogon na sprednji kolesi; 5-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 195/55 R16
MERE in MASE: dolžina: 4021 mm, širina: 1775 mm, višina: 1481 mm; medosna razdalja: 2510 mm; krog obračanja: 10,6 m (med robniki), 11,0 m (med zidovi); masa praznega vozila: 1163 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 580 kg (lahki priklopnik) / 1200 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 285 l – 1120 l
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 175 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 13,9 s; mestna vožnja: LPG 9,1 l/100 km / bencin 7,1 l/100 km, odprte ceste: LPG 5,8 l/100 km / bencin 4,7 l /100 km, kombinirano: LPG 7,0 l/100 km / bencin 5,6 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 35 l LPG / 45 l bencin; emisije: LPG 114 g CO2/km / bencin 129 g CO2/km, Euro 6
VARNOST: čelni in stranski zračni blazini spredaj, varnostni zavesi; 2x isofix; ABS, nadzor stabilnosti vozila ESP; nadzor tlaka v gumah; ocena NCAP: 4 zvezdice (2014)
SERIJSKA OPREMA: 16-plačna lita platišča, LED-dnevne luči, daljinsko centralno zaklepanje, električno pomični ogledali, usnjen volanski obroč nastavljiv po osi in višini s stikali za upravljanje avdio sistema, telefona in tempomata, prilagodljiv električni servo sistem s programom city, voznikov sedež nastavljiv po višini, naslon za roke za voznika, sedeža v drugi vrsti deljiva v razmerju 60/40, potovalni računalnik, radio CD 3.0 BT, Bluetooth, vtičnice 12 V, USB in AUX, indikator prestavljanja, tempomat z omejevalnikom hitrosti, pomoč pri speljevanju v klanec, klimatska naprava, električni pomik sprednjih stekel, zaprt, neosvetljen predal pred sovoznikom, predali v vratih, povečanje tovornega prostora s polaganjem naslonjal oziroma s postavitvijo v navpično lego, set za popravilo pnevmatik v bočnem predalu prtljažnika
GARNCIJA: 2 leti osnovne garancije in 12 let na prerjavenje karoserije

Katera 5-vratna corsa 1.4 ecotec colour edition bi lahko prišla v vaš izbor?

  • corsa 1.4 ecotec 66 kW za 12.140 EUR
    12,88 %
    21 glasov
  • corsa 1.4 ecotec 66 kW easytronic start-stop za 13.140 EUR
    5,52 %
    9 glasov
  • corsa 1.4 ecotec 66 kW LPG za 13.140 EUR
    66,87 %
    109 glasov
  • Nobena, prisegam na dizla.
    14,72 %
    24 glasov
Oddanih 163 glasov
Ne spreglejte