Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 9. 2017,
4.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nissan Micra test avtomobila Nissan

Ponedeljek, 4. 9. 2017, 4.13

6 let, 6 mesecev

Test nove generacije

Test: Nissan micra želi postati premium malček, je kos tej nalogi? #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
nissan micra | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Nissanove micre v zadnjem obdobju niso povzročale pretiranih skrbi proizvajalcem njenih tekmecev, kot so fiesta, polo, clio, 208 in drugi. Zdaj smo lahko preizkusili novo, drugačno micro pete generacije, ki utegne nekoliko premešati razmerja na trgu malih avtomobilov. Pri Nissanu so avto ob prihodu v Slovenijo postavili ob bok tako imenovanih premium mestnih avtomobilov. Si to zasluži?

Motor: Trivaljni turbo bencinski, moč 66 kW
Poraba goriva: 5,3 l/100 km
Cena: 18.500 EUR

Cena in dodatna oprema | Tehnični podatki
Palec gor

Pravokotno oblikovan zaslon med okroglima merilnikoma ponuja pregleden način spremljanja porabe goriva. Modra trikotna puščica skupaj s številko označuje povprečno porabo, raztegljivi trak spodaj pa trenutno. Oboje skupaj deluje kot pregledno priporočilo vozniku, naj čim bolj zmerno pritiska na plin, tako da se merilni trak ne približa označeni vrednosti za povprečno porabo.
Palec dol

Micra je po eni strani vrhunsko opremljena, na primer z avdiosistemom Bose z zvočnikoma v voznikovem naslonjalu, po drugi strani pa spredaj manjka osvetlitev v kozmetičnih ogledalcih in predalu, potnika zadaj pa morata ročno navijati mehanizem za stekli.

Povečana širina je osnova za dobro lego na cesti, dolžina omogoča večjo prostornost, 2525 milimetrov dolgo medosje je pogoj za boljšo smerno stabilnost.  | Foto: Gregor Pavšič Povečana širina je osnova za dobro lego na cesti, dolžina omogoča večjo prostornost, 2525 milimetrov dolgo medosje je pogoj za boljšo smerno stabilnost. Foto: Gregor Pavšič Micra je postala velik avtomobil

Nova oblika in nove dimenzije so zadetek v polno. Povečana širina je osnova za dobro lego na cesti, dolžina omogoča večjo prostornost, 2525 milimetrov dolgo medosje je pogoj za boljšo smerno stabilnost. Običajna hvala proizvajalcev (in uvoznika) ob vsakem prihodu nove generacije je tokrat povsem na mestu. Micra je lepo oblikovan avtomobil, ki vleče odobravajoče poglede.

Za lepši videz trikrat po 400 evrov

Prvih 400 evrov gre za kovinsko barvo, naslednjima dvema po 400 pa pri Nissanu pravijo zunanja in notranja personalizacija. To pomeni oranžni ogledali, platišča, linije na obeh odbijačih in nad pragovi (po vzoru clia in capturja). V notranjosti je oranžno in mehko obložena celotna armaturna deska, sedeži so obrobljeni z robovi enake barve, takšna je tudi plastika na konzoli okoli prestavne ročice. Sprednji del kabine tako deluje pestro, športno in tudi ugledno.

Lična notranjost Nissanovega mestnega avtomobila, ki je v znamenju dvobarvnih kombinacij.
 | Foto: Gregor Pavšič Lična notranjost Nissanovega mestnega avtomobila, ki je v znamenju dvobarvnih kombinacij. Foto: Gregor Pavšič

Med testom smo gorivo točili dvakrat in namerili porabo 6,1 in prav toliko je prikazoval tudi računalnik. | Foto: Gregor Pavšič Med testom smo gorivo točili dvakrat in namerili porabo 6,1 in prav toliko je prikazoval tudi računalnik. Foto: Gregor Pavšič

Poudarek je na sprednjih sedežih

Pomik sprednji sedežev (voznikov tudi po višini) je primeren za dvometraše, dovolj prostora ostane tudi nad glavama. Pri testu 4x190 jo zadnja dva slabše odneseta, ker morata potovati z razširjenima nogama, za glavi pa ni težav.

Sprednja potnika se lahko napajata iz 1,5-litrskih plastenk, med sedežema sta dva utora za pijačo in primerno velik odlagalni prostor za telefon. Pa še lepo osvetljen je, kar pa ne velja za kozmetični ogledalci in za sovoznikov predal tudi ne.

Potnika zadaj si delita utor za eno pločevinko in en žep za desnim sedežem. To pa je tudi vse, če pozabimo na predalčka v vratih v velikosti škatlice za žvečilne gumije. Aja, stekli v zadnjih vratih morata potnika navijati ročno!

O prtljažniku ne moremo povedati nič posebnega, razen tega, da je razredno primerno velik in da se pod tapeto skriva malo zasilno rezervno kolo. Bolje kot tisti pribor, ki ga znajo nekateri celo uporabiti.

Zadovoljen voznik

Lahko zapišemo, da voznik z veseljem sede za volan micre, še preden si po višini nastavi sedež in prilagodi volan v obe smeri. Ta je odet v usnje, spodaj prisekan, stikala radia, telefona in tempomata nosi na obeh prečkah. Spodnji dvojni krak je polepšan s svetlečo plastiko. Na barvnem zaslonu na dotik, ki si ga deli s sovoznikom, pohvalimo dva okrogla gumba za preprosto upravljanje radia, malo nižje pa še večja dva za ogrevanje in prezračevanje. Zamudno iskanje osnovnih funkcij po zaslonu odpade!

S kromom in usnjem obdelana ročica natančno in z vozniku dobrim občutkom pretika prestave petstopenjskega menjalnika. Manjka šesta prestava? Niti ne, saj se pri 136 na uro po merilniku motor vrti za dlako pod 3500 vrtljaji, pri tem pa v kabini sploh ni hrupno.

Dve skrajnosti - premium avdio sistem ... | Foto: Gregor Pavšič Dve skrajnosti - premium avdio sistem ... Foto: Gregor Pavšič

... in ročica za odpiranje zadnjih stekel v avtu, ki stane več kot 18 tisoč evrov. Iz seznama dodatne opreme ni razvidno, da bi lahko doplačali za električni pomik zadnjih stekel. | Foto: Gregor Pavšič ... in ročica za odpiranje zadnjih stekel v avtu, ki stane več kot 18 tisoč evrov. Iz seznama dodatne opreme ni razvidno, da bi lahko doplačali za električni pomik zadnjih stekel. Foto: Gregor Pavšič

Pripomočki za varnost, varčnost, udobje …

Indikator z razločno grafiko predlaga vozniku, kako do čim manjše porabe. Tudi tempomat z upravljanjem na volanu številčno prikazuje hitrosti od 30 na uro naprej, žal pa se med prestavljanjem prekine. Merilnik se malo zlaže in dejanske hitrosti 50, 90 in 130 na uro prikazuje kot 53, 94 in 136. Sistem prikazuje znake za omejitev hitrosti in kot večina drugih ne ve, kdaj je omejitve konec.

Poleg inteligentnega zaviranja v sili (ki ga ne preizkušamo in že trkamo po lesu) omenimo med pripomočki za vožnjo še gumb za zagon motorja skupaj serijskim vstopanjem s pametnim ključem. Sistem samodejnega ugašanja (skupen čas mirovanja je prikazan med merilniki) deluje zanesljivo in nikoli ne spravi voznika v težave. Pohvalimo tudi sistem za ohranjanje lege na prometnem pasu, ki ne posiljuje voznika z avtomatskim vklopom po zagonu motorja. Hill holder? Vedno prav pride, najbolj pa na vožnji pred izpitno komisijo.

Vozniki pred nami so micro bolj podili

Ob prevzemu testnega vozila smo pobrskali po potovalnem računalniku in ugotovili, da ga zadnjih 2500 kilometrov nihče od uporabnikov ni resetiral, povprečna poraba pa je znašala 7,2 litra na sto kilometrov. Med testom smo gorivo točili dvakrat in namerili porabo 6,1 in prav toliko je prikazoval tudi računalnik.

V zadnjem obdobju uporabljamo podatek o porabi, kakršnega dobimo na avtocesti oziroma hitri cesti okoli Ljubljane (levi krog). Z upoštevanjem vseh omejitev hitrosti smo po šestnajstih minutah in šestih sekundah namerili porabo 5,3. Za primerjavo dodajmo, da pri največji dovoljeni avtocestni hitrosti (136 po števcu) motor micre 0.9 porabi 6,8 litra. Merilniku vrtljajev pri tem prav malo manjka do 3500.

V notranjosti je oranžno in mehko obložena celotna armaturna deska, sedeži so obrobljeni z robovi enake barve, takšna je tudi plastika na konzoli okoli prestavne ročice. Sprednji del kabine tako deluje pestro, športno in tudi ugledno. | Foto: Gregor Pavšič V notranjosti je oranžno in mehko obložena celotna armaturna deska, sedeži so obrobljeni z robovi enake barve, takšna je tudi plastika na konzoli okoli prestavne ročice. Sprednji del kabine tako deluje pestro, športno in tudi ugledno. Foto: Gregor Pavšič

Zanimivo

V mali micri lahko voznik oziroma voznica varno prevaža kar tri otročaje. Seveda ne zadaj. Kljub izdatni širini vozila se na zadnjo klop lahko namestita le dva otroška sedeža, tretje oziroma prvo sidrišče isofix pa se nahaja na desnem sedežu spredaj.

 

Cena testnega vozila: 18.500 EUR

Cena osnovne različice: 12.700 EUR (nissan micra 1.0 visia)
Osnovna cena testnega vozila: 17.300 EUR (nissan micra 0,9 IG-T tekna)

Dodatna oprema: 1.200 EUR
kovinska barva (400 EUR), notranja personalizacija (400 EUR), zunanja personalizacija (400 EUR)

 

TEHNIČNI PODATKI - nissan micra 0,9 IG-T tekna

ZASNOVA
kombilimuzina; spodnji razred; 5 vrat, 5 sedežev

MOTOR
bencinski, prisilno polnjeni, tekočinsko hlajeni, 3-valjni, 12V; delovna prostornina: 898 cm3; največja moč: 66 kW pri 5500 vrt/min, največji navor: 140 Nm pri 2250 vrt/min

PRENOS MOČI
sprednji pogon; 5-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 205/45 R17

MERE in MASE
dolžina: 3999 mm, širina: 1743 mm, višina: 1455 mm; medosna razdalja: 2525 mm; krog obračanja: 10 m, masa praznega vozila: 1053 kg; največja dovoljena masa: 1530 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 500 kg (lahki priklopnik) / 1200 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 300 - 1004 l

ZMOGLJIVOSTI in PORABA
največja hitrost: 175 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 12,1 s; mestna vožnja: 5,8 l/100 km, odprte ceste: 3,7 l/100 km, kombinirano: 4,6 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 41 l; emisije: 104 g CO2/km, Euro 6

VARNOST
čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, zračni zavesi; 3x isofix (1 spredaj desno in 2 zadaj); ABS, EBD, ESP, ASR; inteligentno zaviranje v sili s prepoznavanjem pešcev; opozorilo in preprečevanje nenamerne menjave pasov; nadzor tlaka v gumah TPMS; ocena NCAP: 2017: 4 zvezdice (standard), 5 zvezdic (safety pack)

SERIJSKA OPREMA
17-palčna lita platišča, strešni spojler, meglenki, LED dnevne luči, dodatno zatemnjena zadnja stekla, daljinsko centralno zaklepanje, vstopanje in zagon s pametnim ključem, električno pomični ogrevani poklopni ogledali z LED utripalkama, usnjen volanski obroč nastavljiv po višini in osi s stikali za upravljanje, ročna zavora med sedežema, voznikov sedež nastavljiv po višini, oblazinjenje v blagu, zadnja klop deljiva v razmerju 60/40, zaslon med merilnikoma, sistem start&stop, indikator prestavljanja, potovalni računalnik, Bose avdio sistem s štirimi zvočniki in dvema v voznikovem vzglavniku, navigacijski sistem Nissan connect, Bluetooth, vtičnice USB, AUX in 12V, tempomat, omejevalnik hitrosti, pomoč pri speljevanju v klanec, samodejna klimatska naprava, električno odpiranje sprednjih stekel (samodejno na voznikovi strani), ročno odpiranje zadnjih stekel, zaprt predal pred sovoznikom, žep za desnim sedežem, predala v sprednjih vratih z možnostjo namestitve 1,5-litrskih plastenk, 3 utori za pijačo na konzoli med sedežema, osvetljen odprt predal za mobilni telefon, zasilno rezervno kolo z orodjem v dnu prtljažnika

GARANCIJA
3 leta osnovne garancije ali 100.000 kilometrov (možnost podaljšanja); 3 leta na lak; 12 let na prerjavenje
Ne spreglejte