Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
22. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

Natisni članek

test Škoda škoda kodiaq

Četrtek, 22. 6. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kakšen je škoda kodiaq za 25, 35 in 45 tisoč evrov?

Test: Je novi škoda kodiaq upravičeno obnorel Slovence? #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90
Škoda kodiaq | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Škoda kodiaq je obnorel Slovence že nekaj mesecev pred prihodom v slovenske prodajne salone. Ta športni terenec je prikaz 30-letnega razvoja znamke Škoda in predstavlja vmesno stopnjo med tako imenovanimi ljudskimi in premium SUV-ji. Njegovi aduti so cenovni razpon od 21 do dobrih 50 tisočakov, udobje, praktičnost in prostornost.

Motor: 2.0 TDI 4x4 DSG, moč: 140 kW
Poraba: 7,8 litra na 100 prevoženih kilometrov
Cena testnega vozila: 50.532 EUR

Cena in dodatna oprema | Tehnični podatki | Prva vožnja | Zanimivost
Palec gor: udobje, prostornost, zmogljivost motorja, širok razpon cene
Palec dol: dva majhna predala pred sovoznikovim sedežem, ni (še) digitalnih števcev, skoraj tisoč evrov doplačila za kovinsko rdečo barvo

Letna kvota, ki so jo v tovarni namenili slovenskim kupcem, je bila razprodana v vsega treh mesecih. Slovenci so jih kupili že 418. | Foto: Gregor Pavšič Letna kvota, ki so jo v tovarni namenili slovenskim kupcem, je bila razprodana v vsega treh mesecih. Slovenci so jih kupili že 418. Foto: Gregor Pavšič Spomini na socialistične škode vse bolj bledi ...

Slovenci se še dobro spominjamo škod pred 20 ali 30 leti, tistih skromnih avtomobilov iz takratne socialistične Češkoslovaške, ki so skrbele tudi za motorizacijo vzhodnoevropskih in tudi slovenskih cest.

V takratni Jugoslaviji smo imeli eno najuspešnejših tovarn v Sarajevu, kjer so v Vogošću sestavljali volkswagen golfe druge generacije. Sarajevčani so imeli že vse pripravljeno tudi za začetek proizvodnje tretje generacije golfa, ko je prihodnost te tovarne uničila krvava balkanska vojna in posredno omogočila tudi razvoj kakovosti pri Škodi.

Škoda napreduje tudi na področju notranjosti. Kodiaq ima ustrezno ergonomijo, digitalnih merilnikov pa še ni dobil. Kot prva škoda jih bo imel novi karoq, torej naslednik yetija. | Foto: Gregor Pavšič Škoda napreduje tudi na področju notranjosti. Kodiaq ima ustrezno ergonomijo, digitalnih merilnikov pa še ni dobil. Kot prva škoda jih bo imel novi karoq, torej naslednik yetija. Foto: Gregor Pavšič

Čehe so nemških delovnih navad učili tudi Sarajevčani

Nekateri vodilni delavci tovarne, ki se je po kakovosti uvrščala v vrh Volkswagnove skupine, so takrat namreč odpotovali v Mlado Boleslav in Čehe učili dela pod nemško taktirko. Čehi so se morali naučiti novega sistema dela, nemškega pristopa, večje učinkovitosti. Tudi v izkušnjah Sarajevčanov danes ležijo temelji znamke Škoda.

Ta se je v 30 letih iz poceni socialističnega avtomobila razvila v znamko, ki znotraj Volkswagnovega koncerna vse bolj posega tudi v prodajne rezultate osnovne znamke iz Wolfsburga. Iz vidika razmerja med kakovostjo in ceno danes ponuja tudi vmesno stopnjo med tako imenovanimi ljudskimi in premium vozili. Danes Škodi to uspeva dejansko bolje kot znamki Volkswagen, ki ima ljudskost zapisano že v svojem imenu.

Kodiaq je pri vodstvu Škode povzročil sladke skrbi z dosegljivostjo in proizvodnimi kapacitetami v tovarni v Kvasinyju, čeprav obenem upajo, da nekajmesečne čakalne dobe ne bodo odgnale potencialnih kupcev. | Foto: Gregor Pavšič Kodiaq je pri vodstvu Škode povzročil sladke skrbi z dosegljivostjo in proizvodnimi kapacitetami v tovarni v Kvasinyju, čeprav obenem upajo, da nekajmesečne čakalne dobe ne bodo odgnale potencialnih kupcev. Foto: Gregor Pavšič

Kodiaq v Sloveniji razprodan: Je zanimanje javnosti upravičeno?

Kodiaq je prvi veliki Škodin športni terenec in ta že od prvega razkritja naprej buri duhove, povzroča dolge vrste v Škodinih tovarnah in sladke skrbi pri njihovih prodajalcih. Zanimanje za ta avto je preseglo vsa pričakovanja. Vozniki so zanj vplačevali predplačila, še preden so ga prvič videli v živo. Podobno torej kot za avtomobil citroën DS v šestdesetih letih ali pa lani spomladi za električno teslo 3.

Je torej Škodin športni terenec res tako dober, da si zasluži tolikšno neposredno in posredno zanimanje javnosti? Navsezadnje poznamo vsaj enega Slovenca, do zdaj lastnika Mercedesovega terenca ML (ne, to ni nogometni selektor Srečko Katanec), ki bo za novi avtomobil raje vzel prav kodiaqa. Ta avto je tudi dimenzijski posebnež, kar pa je bila že od prve octavie posebna vrlina Škode.

Dodatna oprema pri kodiaqu ni najcenejša. Žametno rdeča kovinska barva stane 972 evrov, dodatna sedeža v prtljažniku 738, električno premično panoramsko okno 972 evrov, električno nastavljiva prednja sedeža 902 evrov, usnjeno oblazinjenje sedežev z ventilacijo v prednji sedežih pa več kot 1.800 evrov. Vseeno je za končno prodajno ceno treba izbrati skoraj vso razpoložljivo dodatno opremo, da cena doseže mejo 50 tisočakov. Kodiaq ni na voljo z bolj živimi barvami, izjema je le omenjena rdeča.

Prtljažnik ponuja od 720 do 2.065 litrov prostora. Osnovna prostornina je večja kot pri karavanskem superbu. Dodatna sedeža sta spravljena v ravno dno. | Foto: Gregor Pavšič Prtljažnik ponuja od 720 do 2.065 litrov prostora. Osnovna prostornina je večja kot pri karavanskem superbu. Dodatna sedeža sta spravljena v ravno dno. Foto: Gregor Pavšič

Hvalimo 30 tisoč evrov razpona

Najprej o njegovi ceni. Testni kodiaq je stal dobrih 50 tisoč evrov. To je seveda veliko za avtomobil avtomobilske znamke, kot je Škoda, cena pa vseeno razkriva tudi drugo pomembno dejstvo. Tej škodi štejemo v velik plus, da je kupcem dosegljiva v zelo velikem cenovnem razponu.

Osnovni kodiaq stane 21 tisoč evrov, najbolje opremljeni pa torej presegajo 50 tisočakov. Škoda je torej ubrala klasični pristop premium znamk, ki osnovno vozilo ponujajo za relativno nizko ceno, nato pa pred kupca postavijo dolg seznam dodatne opreme.

Ne glede na ceno ohranja prostornost, praktičnost in udobje

Ne glede na ceno pa kodiaq vozniku zagotavlja svoje tri najpomembnejše adute, to so velikost, praktičnost in prostornost. Spodnja tabela prikazuje, kakšno opremo ponuja kodiaq za 25, 35 in 45 tisoč evrov. Pri obeh dražjih različicah smo izbrali najmočnejši dizelski motor s štirikolesnim pogonom in menjalnikom DSG. Pri kodiaqu za dobrih 30 tisočakov je seveda mogoče izbrati tudi šibkejši dizelski ali celo bencinski motor TSI ter na ta račun raje izbrati več dodatne opreme.

Ob vožnji izven urejenih cest je vozniku v precejšnjo pomoč sistem štirih kamer s 360-stopinjskim pogledom okrog vozila.  | Foto: Gregor Pavšič Ob vožnji izven urejenih cest je vozniku v precejšnjo pomoč sistem štirih kamer s 360-stopinjskim pogledom okrog vozila. Foto: Gregor Pavšič

Kakšen je škoda kodiaq za 25, za 35 in za 45 tisoč evrov

 

25 tisoč evrov

35 tisoč evrov

45 tisoč evrov

Motor:

1,4 TSI (92 kW)

2.0 TDI 4x4 DSG (140 kW)

2.0 TDI 4x4 DSG (140 kW)

Paket opreme:

Active

Style

Style

 

avtomatska dvopodročna klimatska naprava, 17-palčna aluminijasta platišča, avtoradio bolero z 8-palčnim zaslonom na dotik, aktivna zaščita robov vrat, izbira svoznega profila, zagon in ustavitev motorja brez uporabe ključa, pomoč pri speljevanju v klanec, parkirni senzorji spredaj in zadaj (grafični prikaz), brezžično polnjenje telefona, senzor za dež, dodatno zatemnjena stekla zadaj, usnjen trikraki volanski obroč

18-palčna aluminijasta platišča, žarometi LED, meglenki s funkcijo smerno prilagodljivih luči (corner function), luči LED zadaj, senčna roloja za zadnji stranski stekli, sistem za prepoznavanje utrujenosti voznika, sistem za nadzor mrtvega kota, varnostni sistem za nadzor razdalje (front assist), samodejno zaviranje do 30 km/h, radarski tempomat (do 160 km/h)

dodatna zaščita pod motorjem za slabše terene, digitalni radio DAB, navigacijski sistem columbus (Wi-Fi hotspot, video HD, 64 GB notranjega spomina …), zvočni sistem canton (10 zvočnikov), tripodročna klimatska naprava, anatomni vzlavniki sedežev, električno nastavljiva sprednja sedeža, električno odpiranje in zapiranje zadnjih vrat, prepoznavanje prometnih znakov, kamere Area View (4 kamere, 360-stopinjski pogled), ogrevani sprednji in zadnji sedeži, poklopno naslonjalo sovoznikovega sedeža, vlečna kljuka z električnim izvlekom, neodvisno ogrevanje vozila,  radarski tempomat (do 210 km/h), pomoč pri ohranjanju smeri (lane assist), alarmna naprava, električno pomično strešno okno, dinamično uravnavanje podvozja 4 x 4, samozatesnilne 18-palčne gume

V notranjosti so škode postale bolj zanimive, kodiaq še brez digitalnih merilnikov

Kdor bo za škodo kodiaqa odštel okrog 50 tisoč evrov, bo dobil moderen, velik in zelo udoben potovalni avtomobil za celotno družino. Pravih pomanjkljivosti mu niti ne moremo očitati. Vozniški prostor je bolj dinamičen, bolj moderen in zanimiv, kot smo bili navajeni v škodah višjega cenovnega razreda.

Sredinska konzola z velikim digitalnim zaslonom za dotik je osrednja točka infozabavne povezljivosti vozila. Pogrešali smo le koncernsko že uveljavljene digitalne merilnike na armaturni plošči (imata jih tudi golf in novi polo), saj jih bo kot prva škoda imel šele novi karoq.

Štirikolesnim pogonom sproti razporeja navor med prvo in zadnjo osjo ter učinkovito skrbi za oprijem v slabših voznih pogojih. Kodiaq ni brezkompromisen terenec, a je prilagojen aktivnemu življenjskemu slogu. | Foto: Gregor Pavšič Štirikolesnim pogonom sproti razporeja navor med prvo in zadnjo osjo ter učinkovito skrbi za oprijem v slabših voznih pogojih. Kodiaq ni brezkompromisen terenec, a je prilagojen aktivnemu življenjskemu slogu. Foto: Gregor Pavšič

Pomična zadnja klop, dodatna sedeža za 700 evrov se skrijeta v dno prtljažnika

Prostornost seveda ni vprašljiva ne na sprednjih ne na zadnjih sedežih. Drugo klop je mogoče vzdolžno premikati, s čimer lahko predvsem povečamo prostor v prtljažniku oziroma na dodatnem šestem in sedmem sedežu. Ob normalni postavitvi srednje klopi je prostora na dodatnih sedežih pričakovano malo.

Če pa srednjo klop – premikati jo je mogoče v razmerju 60 : 40 – pomaknemo do 18 centimetrov naprej, se lahko tudi zadaj peljeta odrasli osebi. No, za sedem odraslih oseb prostora pač ne bo. Šesti in sedmi sedež se spravita v ravno dno prtljažnika in ko ju ne potrebujemo, ne odvzemata prostora v prtljažniku. Mimogrede, doplačilo za dodatna sedeža v prtljažniku znaša dobrih 700 evrov.

Najmočnejši dizel s 180 "konji" je zlahka kos nalogam, kodiaq pa ima tudi cenejše motorje

Testni avtomobil je poganjal dvolitrski turbodizelski motor z močjo 180 "konjev", ki je bil prek sedemstopenjskega samodejnega menjalnika DSG povezan s štirikolesnim pogonom. Tak motor kodiaqu zagotavlja veliko zalogo moči in navora tudi takrat, ko bi želeli vleči počitniško prikolico. Avtomobil ima mimogrede elektronsko izvlečno kljuko.

Ta najmočnejši motor je mogoče dobiti tudi že za dobrih 30 tisoč evrov (s štirikolesnim pogonom in menjalnikom DSG). Motor je sicer glasnejši kot pri nekaterih konkurentih, kar pa kodiaq dokaj dobro kompenzira z zvočnim tesnjenjem.

V kombinaciji z nastavljivim profilom vožnje (normal, comfort, sport, eco, offroad …) lahko kodiaq postane tudi zelo udoben avtomobil, ki predvsem na avtocestah dosega udobje superba. Način comfort je sicer namenjen predvsem avtocestam, saj je med ovinki sicer precej več nagibanja karoserije. Med ovinki je sicer kodiaq za svojo velikost in oddaljenost od tal vozniško zelo prepričljiv in nudi zelo dobro razmerje med voznimi lastnostmi ter udobjem.

Komur vse to ni dovolj, bo moral počakati na kodiaqa v različicah scout oziroma sportline.

Namesto enega večjega ima kodiaq pred sovoznikom dva predala. | Foto: Gregor Pavšič Namesto enega večjega ima kodiaq pred sovoznikom dva predala. Foto: Gregor Pavšič

Električno nastavljiva sprednja sedeža staneta dobrih 900 evrov. | Foto: Gregor Pavšič Električno nastavljiva sprednja sedeža staneta dobrih 900 evrov. Foto: Gregor Pavšič

Zadnjo klop je mogoče premikati v razmerju 60 : 40, vzdolžni premik znaša do 18 centimetrov. | Foto: Gregor Pavšič Zadnjo klop je mogoče premikati v razmerju 60 : 40, vzdolžni premik znaša do 18 centimetrov. Foto: Gregor Pavšič

Ob vsakdanjem položaju srednje klopi je prostora na dodatnih sedežih - ta zahtevata doplačilo 738 evrov - dovolj predvsem za otroke. | Foto: Gregor Pavšič Ob vsakdanjem položaju srednje klopi je prostora na dodatnih sedežih - ta zahtevata doplačilo 738 evrov - dovolj predvsem za otroke. Foto: Gregor Pavšič

Kodiaq je s štirikolesnim pogonom in menjalnikom DSG na voljo že za slabih 30 tisoč evrov. | Foto: Gregor Pavšič Kodiaq je s štirikolesnim pogonom in menjalnikom DSG na voljo že za slabih 30 tisoč evrov. Foto: Gregor Pavšič

Cena testnega modela: 50.532 EUR

Cena osnovnega modela (1,4 TSI 92 kW active): 20.990 EUR
Cena osnovnega testnega modela (2.0 TDI 4x4 DSG style): 35.496 EUR

Dodatna oprema: 15.036 EUR
Aluminijasta platišča Triglav 19'', alarmna naprava, radarski tempomat do hitrosti 210 km/h, dinamično uravnavanje podvozja DCC, digitalni avdio sprejemnik DAB+, električno nastavljiva prednja sedeža, električno pomično strešno okno, funkcija Smart link in Wireless RSE, funkcija Lane Assist, izbira voznega profila s tretjim ključem, izvedba s 7. sedeži, kovinska barva, tripodročna klimatska naprava, nosilec za multimedijske naprave, naprava za čiščenje žarometov, neodvisno segrevanje vozila, navigacijski sistem columbus, ogrevana sedeža v prvi in drugi vrsti, ogrevanje vetrobranskega stekla, ogrevan volanski obroč, predelna mreža potovalnega in prtljažnega prostora, paket za slabše terene – dodatna zaščita pod motorjem, parkirna asistenca s Park Assist, Trailer Assist in Area View s štirimi kamerami, prepoznavanje prometnih znakov, rezervno kolo, sedežno oblazinjenje – alkantara, vijaki koles z zaščito proti kraji, vreča za smuči, vlečna kljuka z električnim izvlekom, virtualno pedalo za odpiranje prtljažnih vrat, vtičnici USB in 230V v sredinski konzoli zadaj, zunanji ogledali s pomnilno funkcijo, zvočni sistem Canton

 

Tehnični podatki - škoda kodiaq 2.0 TDI 4x4 style

Motor
Dizelski motor s turbopuhalom, sistem za vbrizgavanje s skupnim vodom; moč: 140 kW od 3.500 do 4.000 vrt./min., navor: 400 Nm od 1.750 do 3.250 vrt./min.

Mere
Dolžina: 4.697 mm, širina: 1.882 mm, višina: 1.676 mm, medosna razdalja: 2.791 mm, razdalja do tal: 18,7 cm; prtljažnik: 720-2.065 l, gume: 215/65 R17, masa: 1.752 kg, nosilnost: 675 kg, posoda za gorivo: 60 l

Zmogljivosti in poraba
Najvišja hitrost: 210 km/h, pospešek do 100 km/h: 8,9 s, poraba: 6,6 l/100km (mesto), 5,3 l/100 km (podeželje), 5,7 l/100 km (kombinirana), izpust CO2: 150 g/km

Serijska oprema
Avtomatska dvoconska klimatska naprava, 17 '' palčna aluminijasta platišča, avtoradio bolero z 8-palčnim zaslonom na dotik, aktivna zaščita robov vrat, izbira voznega profila, zagon in ustavitev motorja brez uporabe ključa, sistem Front assist, pomoč pri speljevanju v klanec, parkirni senzorji spredaj in zadaj (grafični prikaz), brezžično polnjenje telefona, senzor za dež, dodatno zatemnjena stekla zadaj, usnjen trikraki volanski obroč

 

Ne spreglejte