Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
11.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Suzuki Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 11.46

6 let, 6 mesecev

Suzuki SX4 S-cross 1,6 VVT

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Bencinski suzuki preseneča z dobrimi vozniškimi občutki in lahkotnim delovanjem. Motor razvija enako moč in pospeške kot dizelski, 3.100 evrov cenejši je tudi zaradi samo petstopenjskega menjalnika.

Dizelski indikator prestavljanja

Ugotovitev se nanaša na vrtljaje, pri katerih se razločno izpiše številka prestave s puščico navzgor. Že pri 1.700 in v naslednji prestavi se motor pri 500 vrtljajih manj nič ne pritožuje. Seveda to ne pomeni izhodišča za znatno pospeševanje, pač pa za varčevanje z gorivom, vendar samo na ravnih odsekih in klancih navzdol. Da indikator prestavljanja deluje na pamet, se izkaže med vožnjo navzgor.

Na primer na 20-odstotni strmini, kjer je druga prestava "dihala na škrge", je ukazoval uporabo tretje, kar bi bila prava polomija.

Napisi S-CROSS poleg SX4 na vratih prtljažnika in še ALL GRIP malo nižje sporočajo, da ta suzuki lahko vsaj malo povoha terensko podlago. Bencinska različica pri tem ne zaostaja za dizelsko, precej manjši navor pa tudi ni odločilen, saj vozilo vendar ni namenjeno premagovanju pravih terenskih zaprek. Poleg odličnih voznih občutkov, opisanih v prejšnjem testu, ponuja tudi veliko opreme, ki jo naštevamo v spodnji tabeli. | Foto: Napisi S-CROSS poleg SX4 na vratih prtljažnika in še ALL GRIP malo nižje sporočajo, da ta suzuki lahko vsaj malo povoha terensko podlago. Bencinska različica pri tem ne zaostaja za dizelsko, precej manjši navor pa tudi ni odločilen, saj vozilo vendar ni namenjeno premagovanju pravih terenskih zaprek. Poleg odličnih voznih občutkov, opisanih v prejšnjem testu, ponuja tudi veliko opreme, ki jo naštevamo v spodnji tabeli.

Navor pri visokih vrtljajih, šeste prestave ni

Čeprav je najvišja vrednost navora zapisana pri številki 4.400, je vožnja z uglajenim bencinskim motorjem nenaporna. Mestno hitrost 50 kilometrov na uro lahko prejadra kar v peti prestavi, na odprtih cestah pa mora motor seveda bolj vdihniti. Se vam dogaja, da poskušate prestaviti v šesto, ki je ni? Pri tem suzukiju se nam to ni dogajalo, ker zobniška razmerja določajo 3.200 vrtljajev pri hitrosti 130 kilometrov na uro s še sprejemljivo zvočno spremljavo.

Dizelski rezervoar za gorivo

 | Foto: Mislimo na količino 47 litrov, saj suzuki S-cross ni kakšen bencinski požeruh, sploh ne!

Med hitro vožnjo pripelje iz Ljubljane na morje in nazaj s povprečno porabo 7,3 litra, na testnem krogu je porabil še pol litra manj. Glede na bencinski motor, ki mora občasno gnati vsa kolesa in ne prav aerodinamično oblikovano dvignjeno karoserijo, je to več kot dober rezultat.

Pri umirjeni vožnji smo sicer porabili tudi manj kot šest litrov, vseeno pa menimo, da je prostornina rezervoarja malo preveč dizelsko naravnana.

Pri predhodniku 2WD, auto in lock, zdaj auto, sport, mud/snow in lock

Suzukija S-cross lahko še enkrat pohvalimo na makadamskih in gozdnih cestah, kamor smo znova zavili in kjer bi se spet lahko vozili v nedogled. Za takšne podlage je dovolj visok, vendar terensko delujoči plošči pod obema odbijačema in enako svetleči oblogi pragov nimajo kakšne posebne zaščitne funkcije. Sporočajo pač, da gre vozilo lahko tudi dol z asfalta.

Odlične vozne lastnosti so prišle še bolj do izraza, ker je tokratni test v jesenskem času potekal tudi na blatnih podlagah. Za uživaško hitro vožnjo je dovolj, da ostane vklopljen program auto, ki samodejno in večinoma neopazno vključi zadnji diferencial.

S-cross je samo športni terenec, vendar se zlahka zapelje po kolovozih ali pa po kakšni sumljivi površini na tistih petih dovoljenih metrih ob cesti. Tudi v blatno vlako (kamor se ne sme) smo se z razlogom umaknili tovornjaku s hlodi na ozki gozdni cesti. Samo z gumbom auto se nismo izvlekli, z mud/snow in lock pa za šalo. | Foto: S-cross je samo športni terenec, vendar se zlahka zapelje po kolovozih ali pa po kakšni sumljivi površini na tistih petih dovoljenih metrih ob cesti. Tudi v blatno vlako (kamor se ne sme) smo se z razlogom umaknili tovornjaku s hlodi na ozki gozdni cesti. Samo z gumbom auto se nismo izvlekli, z mud/snow in lock pa za šalo.

Uporaben prtljažnik z napako

 | Foto: Na dnu 440-litrskega prtljažnika je trdna plošča, ki se iz osnovnega položaja lahko spusti še za decimeter navzdol proti zasilnemu rezervnemu kolesu (seveda ima ta zaradi štirikolesnega pogona enak obseg kot preostala kolesa).

Prostor med blatnikoma, ki meri 102 centimetra, se lahko na zadnjem delu prtljažnika preprosto razširi z odstranitvijo pregrad obeh bočnih predalov. Tako lahko prečno namestimo ožji predmet dolžine do 130 centimetrov, pri čemer nam ni treba polagati naslonjal v drugi vrsti sedežev.

Kaj pa napaka? Najdete jo lahko v odstavku za pikolovce

Ne spreglejte