Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
11. 12. 2015,
23.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 11. 12. 2015, 23.55

6 let, 6 mesecev

Škoda rapid spaceback 1,2 TSI

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Proevropska zunanjost za širok spekter kupcev, a četrtino manjši prtljažnik kot v osnovnem rapidu. Najcenejši spaceback alternativa rabljenim karavanom, za Slovence že za 120 evrov na mesec.

Križanec med klasično kombilimuzino in karavanom

 | Foto: Od Škode smo že vajeni, da se pogosto požvižga na standarde posameznih razredov in trgu ponudi avtomobile, s katerimi meje razredov naredi bolj ohlapne. Zato tudi rapid spaceback nikakor ni le nova karoserijska izvedba nizkocenovne Škodine limuzine, temveč dovolj poseben avtomobil. Spaceback poleg proevropske zunanjosti kupce nagovarja s kombilimuzinsko zasnovo, ki pa meji tudi na uporabnost klasičnih karavanov. Je kot križanec med obema karoserijskima izvedbama.

Spaceback zato lahko zadovolji zelo širok spekter kupcev. V cenejših različicah je lahko odlična izbira za mlado družino, z njim se lahko poistovetijo tudi starejši vozniki, zlahka izpolni naloge tako prvega kot drugega družinskega avtomobila.

Že res, da je pri ceni njegove bolje opremljene različice na trgu gneča velika, toda osnovni spaceback lahko učinkovito nadomesti veliko manjše mestne malčke ali nekaj let stare karavane s podobno velikim prtljažnikom in vsaj 100 tisoč prevoženimi kilometri.

Škoda rapid spaceback se je moral v primerjavi z osnovnim rapidom odpovedati številnim dimenzijskim centimetrom, a je dobil evropsko bolj priljubljeno kombilimuzinsko karoserijsko zasnovo. | Foto: Škoda rapid spaceback se je moral v primerjavi z osnovnim rapidom odpovedati številnim dimenzijskim centimetrom, a je dobil evropsko bolj priljubljeno kombilimuzinsko karoserijsko zasnovo.

Tudi Slovenci so bolj kot limuzini naklonjeni spacebacku

Spaceback je po Škodinih zagotovilih nastal, da bi klasičnega limuzinskega rapida približali željam voznikov v zahodni Evropi. Tam so kombilimuzine že tradicionalno bolj priljubljene od limuzin.

Oba rapida sicer nista nastala na enaki osnovi, saj si jo spaceback deli še s fabio oziroma volkswagen polom.

Tudi naši bralci so precej bolj naklonjeni spacebacku kot klasičnemu rapidu: v anketi z naše prve vožnje, ko smo spacebacka vozili v okolici Gardskega jezera, so kar tri četrtine bralcev dale prednost spacebacku. Tudi slovenski uvoznik Škode letos načrtuje kar trikrat večjo prodajo spacebacka kot klasičnega rapida.

Spaceback je na meji oznake nizkocenovnik

Če smo rapida v našem prvem testu opisali kot odličnega nizkocenovnika, ki pa ob dodajanju opreme glavne nizkocenovne adute tudi izgubi, je spaceback na meji tovrstne oznake. Tako navzven kot v notranjosti, če le ne gre za najbolj osnovne različice, namreč ne daje vtisa cenenosti.

Postal je avtomobilski križanec, ki ni ne pravi nizkocenovnik, niti ne prava kombilimuzina "golfovega" razreda.  | Foto: Postal je avtomobilski križanec, ki ni ne pravi nizkocenovnik, niti ne prava kombilimuzina "golfovega" razreda.

Kdor prisega zgolj na prostor, naj izbere klasičnega rapida

 | Foto: Že iz zgornjih podatkov je razvidno, da na področju prostornosti spaceback močno zaostaja za limuzinskim rapidom. Ta ima kar četrtino večji prtljažnik, ki se ga za nameček odpira s kombilimuzinskimi petimi vrati.

Dostopnost in izkoristek prostora sta torej tam odlična in tistega, ki prisega na prostornost in jo pri avtomobilu postavlja na vrh prioritet, spaceback v primerjavi z osnovnim rapidom ne bo zadovoljil.

Njegov prtljažni prostor namreč prinaša kompromise. Nikakor ni majhen, saj je tako po teoretičnih litrih kot splošnem občutku nekoliko večji kot pri neposrednih tekmecih "golfovega" razreda.

Zadnji sedeži se žal še zdaleč ne zložijo v ravno dno, prtljažnik ima žal tudi le eno lučko za osvetlitev. Zato pa hvalimo njegovo dvojno dno, višino odpiranja zadnjih vrat in že znane Škodine rešitve iz nabora simply clever: dva pritrdilna kavlja za vreče (nista zložljiva), strgalo za led, odlagalni površini …

Omeniti je treba prostornost na zadnji klopi, ki presega kombilimuzinske tekmece. Čeprav je medosna razdalja pri spacebacku krajša, so razpoložljive centimetre očitno bolje razporedili.

Spaceback ima tiste varnostne dodatke, ki jih voznik nujno potrebuje

Pri voznikovem dojemanju spacebacka, ki se dotika tako voznih lastnosti kot splošnega počutja v avtomobilu, je spet marsikaj odvisno od nabora opreme. Pri najcenejših različicah se bo treba odpovedati privlačnejši opremi. In z njo tudi dodatkom, na katere smo že navajeni.

Spaceback je na zadnji osi zadržal poltogo premo, avtomobil svojo nizkocenovno usmerjenost dokazuje tudi z dejstvom, da zanj ni mogoče dobiti varnostno-asistenčnih sistemov na osnovi delovanja radarja ali kamere. To sicer ne pomeni, da spaceback ni zrel za pet zvezdic po Euro NCAP in da s stališča varnosti nima vsega tistega, kar voznik danes nujno potrebuje.

Boljše vozne lastnosti zagotavlja lažji bencinski motor

 | Foto: Pri Škodi so podvozje nekoliko prilagodili zahodnoevropskim cestam, a je še vedno nastavljeno precej trdo.

Prilagodili so delovanje zadnje preme, volanski mehanizem je v primerjavi z limuzinskim rapidom elektromehanski in ne več elektrohidravlični. Razlike niso velike, a po spremembi se volanski mehanizem nekoliko bolje prilagaja hitrosti. Vozne lastnosti ne prinašajo nikakršnih presežkov. Čeprav so te na ravni vozil tega cenovnega razreda, znajo tekmeci med vožnjo ponuditi več udobja.

Testnega spacebacka je poganjal koncernsko dobro znani 1,2-litrski motor TSI z močjo 77 kilovatov. Ta sicer ni najmočnejši v naboru motorjev, a vseeno zadovolji osnovne vozniške potrebe.

Zadovoljni smo bili tudi s povprečno porabo pod sedmimi litri na sto prevoženih kilometrov.

Pomemben adut motorja, še posebej če ga primerjamo z 1,6-litrskim dizlom, je 90 kilogramov manjša masa. To ima pomemben vpliv na vozne lastnosti, saj je sprednji del precej lažji in zato pri spacebacku zagotovo priporočamo izbiro bencinskega motorja TSI.

Njegov adut je prostornost na zadnji klopi in tudi v prtljažniku, če tega primerjamo s kombilimuzinami. Najcenejši rapid je resnično ugoden in varen družinski avtomobil, ob dodajanju opreme pa se pridruži precejšnji gneči v okviru od 16 do 18 tisoč evrov. Vsekakor je spaceback avtomobil, ki lahko zadovolji zelo širok spekter kupcev.  | Foto: Njegov adut je prostornost na zadnji klopi in tudi v prtljažniku, če tega primerjamo s kombilimuzinami. Najcenejši rapid je resnično ugoden in varen družinski avtomobil, ob dodajanju opreme pa se pridruži precejšnji gneči v okviru od 16 do 18 tisoč evrov. Vsekakor je spaceback avtomobil, ki lahko zadovolji zelo širok spekter kupcev.

Na trgu je v tem cenovnem razredu velika gneča: bo odločalo financiranje?

 | Foto: Ker spaceback zadovoljuje širok spekter uporabnosti, ima tudi zelo različne tekmece. Morda še bolj od klasičnega rapida so to kombilimuzine golfovega razreda in seveda tudi sestrska octavia. Osnovno različico octavie lahko nadomesti bolje opremljena različica spacebacka, ki ga je mogoče dobiti za podobno ceno.

Menimo, da bo spacebackova karoserijska zasnova tisti adut, ki bo zainteresiranim voznikom (ki prisegajo na kombilimuzine) dal prednost pred limuzinskim rapidom in francoskim dvojčkom citroën C-elysee-peugeot 301. Kradel bo tudi kupce pri korejskih tekmecih (kia ceed', hyundai i30), kakor tudi znotraj koncerna (škoda octavia, seat leon in toledo).

 | Foto: Če se postavimo v vlogo Slovenca, ki kupuje svoj prvi ali le dodaten družinski avtomobil, ne moremo mimo Škodinega učinkovitega modela financiranja. Pri novem avtomobilu se je seveda treba vprašati, za kakšen znesek bo obremenil našo mesečno plačo. Potrebujemo pregleden pogled v vse realne stroške, ki se ne dotikajo le nakupne cene.

Ker Škoda omogoča enoodstotno mesečno brezobrestno odplačevanje, je mogoče našega testnega rapida spaceback z obveznim 10-odstotnim pologom imeti za 160 evrov na mesec.

Ker sta spacebackova umestitev in primerjava z zelo različnimi tekmeci težko povsem objektivni in sta v marsičem vezani na osebne želje kupca (karoserijska oblika, zahteve po prostornosti, število otrok v primeru družine), prav financiranje ocenjujemo kot pomemben tržni adut. Tudi če se odločimo za dražjo spacebackovo različico, jo financiranje naredi dostopno.

In za konec še manjši nasvet - za dodatnih tisoč evrov ali deset evrov na mesec, se je smotrno odločiti za dodatno opremo style plus. Ta prinaša 17-palčna platišča, podaljšano steklo prtljažnih vrat, zatemnjena stekla in veliko panoramsko šipo. S tem spaceback dobi še neprimerno bolj atraktiven in celo prefinjen videz.

Ne spreglejte