Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
29. 11. 2015,
8.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Škoda Družinski Avtomoto

Nedelja, 29. 11. 2015, 8.35

6 let, 7 mesecev

Škoda fabia combi – prostorska racionalnost mlade družine

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Škoda je novi fabii znova namenila karavanski karoserijski nahrbtnik. Fabia combi je tako 26,5 centimetra daljša in s 530-litrskim prtljažnikom blizu avtomobilskemu idealu mlade družine.

Razred: B – spodnji razred Družina modelov: fabia Predhodniki: 1. generacija (2000‒2007), 2. generacija (2007‒2014) Proizvodnja: Mlada Boleslava (Češka) Začetek prodaje: januar 2015 Cene: v Sloveniji od 11.845 evrov

 | Foto:  

Poudarki:
- 26,5 centimetra daljša od kombilimuzinske fabie - največji, 530-litrski prtljažnik v segmentu - daljša, širša, nižja in za 61 kilogramov lažja od predhodnega modela - za 660 evrov dražja od kombilimuzine - eleganten in dinamičen zunanji videz, prihaja tudi v izvedbi Monte Carlo - dobre vozne lastnosti in serijska elektronska zaporo diferenciala XDS+ - šest motorjev (Euro 6) z razponom moči od 55 do 81 kilovatov - različica Greenline s porabo 3,1 litra na 100 kilometrov in 82-gramskim izpustom ogljikovega dioksida - šestletno jamstvo, 17 praktičnih rešitev tehnologije "simply clever", cenovna dostopnost

Prvi otrok, prvi karavan …

Ko se ljubezen zaljubljenega para tako razvije, da njen obli trebušček napove začetke novega življenja, se mlada družinica hitro znajde tudi pred drugačnim izzivom mobilnosti. Družinska logistika seveda dobi nove dimenzije.

Pri tem pa ne smemo pozabiti na racionalnost. Verjemite, iz lastnih izkušenj vam zagotavljamo, da mlada družinica za zadnjo klopjo pri enem ali pa dveh malčkih pač ne potrebuje celega kubičnega metra prostora in sedmih sedežev tudi ne. Vsekakor pa prav pride večji, lahko dostopen prtljažnik in še toliko bolje je, če je ta v varnem, varčnem in po možnosti cenovno dostopnem avtomobilu. Na tej točki pa v zgodbo smiselno vstopi prav nova škoda fabia combi. Ta ponuja precej uporabnega prostora in zmore zelo suvereno prevzeti polno odgovornost prvega družinskega karavana.

Prav to poslanstvo pa je v njenem segmentu vedno bolj redka vrlina. Neposredno ji zdaj v resnici konkurira le Renaultov clio grandtour s 443-litrskim nahrbtnikom. Ne gre pa pozabiti "hišnega konkurenta", saj pod koncernsko streho sodi še Seatova ibiza ST.

Fabia combi je torej čisto pravi karavan. Žal nam je le, da ni podedovala uporabnega trika svoje večje sestre octavie, zložljivega naslonjala sovoznikovega sedeža. Brez te prvine sicer zmore peljati predmete, dolge največ 1,55 metra. | Foto: Fabia combi je torej čisto pravi karavan. Žal nam je le, da ni podedovala uporabnega trika svoje večje sestre octavie, zložljivega naslonjala sovoznikovega sedeža. Brez te prvine sicer zmore peljati predmete, dolge največ 1,55 metra.

Enoprostorcem se po robu postavlja z velikim prtljažnikom in tehniko

Dobra 4,2 metra dolg avtomobil zmore ponuditi 530-litrski prtljažnik, še 25 litrov več kot prej. Klasični trik s polaganjem deljive zadnje klopi ta prostor poveča na zajetnih 1.395 litrov. Omeniti velja še znižan nakladalni rob prtljažnika, ki je po novem oddaljen dobrih, rokam in hrbtu prijaznih, 61 centimetrov od tal.

Pri nalaganju otroškega vozička pa bodo na primer v pomoč tudi povečana širina odprtine in prtljažna vrata, ki se dvignejo 1,9 metra visoko.

Fabia combi je torej čisto pravi karavan. Žal nam je le, da ni podedovala uporabnega trika svoje večje sestre octavie, zložljivega naslonjala sovoznikovega sedeža. Brez te prvine sicer zmore peljati predmete, dolge največ 1,55 metra.

Ob tem ne smemo pozabiti, da brhka družinska čehinja aktualnim kompaktnim enoprostorcem in trendovskim križancem "crossoverjem" konkurira tudi s prepričljivimi voznimi lastnostmi, tehničnimi prvinami največjega evropskega avtomobilskega koncerna in seveda s praktičnimi rešitvami.

Dobrih 600 evrov več za 530-litrski prtljažnik je pametna naložba. | Foto: Dobrih 600 evrov več za 530-litrski prtljažnik je pametna naložba.

Družina "simply clever" praktičnih idej se širi

Kar 17 simply clever že videnih in tudi novih praktičnih adutov premore, med katerimi so na primer celo integriran koš za smeti, prostor za litrsko steklenico v armaturi, nosilec za telefon, držalo za cestninske in parkirne listke, sistem obešalnikov ter kljukic …

Za povrhu je nova fabia combi precej všečno oblikovana, z opcijskimi barvanimi kombinacijami in celo pripravljenim prostorom za družinsko fotografijo na armaturni plošči – v tovarno pošljete fotografijo, njen motiv pa prenesejo na nalepko – sledi modnim trendom, ki omogočajo lastnikovemu okusu in željam unikatno prilagojen videz avtomobila.

Tega smo pohvalili že v prvi vožnji fabie na Portugalskem, kjer smo sicer pokritizirali tudi delovanje oziroma zanesljivosti povezave z multimedijskim vmesnikom in telefonom preko aplikacije Mirrorlink. Tudi tokrat nas ta povezava ni prepričala, a so kritiko inženirji že prvič vzeli resno in v combiju ponudili opcijsko možnost integrirane navigacije v multimedijskem vmesniku.

Med najvarnejšimi avtomobili leta 2014

 | Foto: Nova fabia combi prepričuje tudi z aktivno in pasivno varnostjo. Organizacija Euro NCAP je tretjo generacijo fabie glede na rezultate, dosežne na preizkusnem trčenju, ter nabor asistenčnih varnostnih sistemov razglasila za najvarnejši avtomobil leta 2014 v kategoriji majhnih avtomobilov.

Fabia combi torej dokazano ponuja visoko stopnjo varnosti, med naprednimi varnostnimi asistenti je treba omeniti sistem večnaletnega zaviranja, ki preprečuje nadaljnje trke v primeru prometne nesreče, pa opcijski sistem za preprečevanje naleta s funkcijo samodejnega zaviranja, serijskih je šest zračnih blazin, sistem za nadzor talka v gumah.

Fabia pozorno bedi tudi nad utrjenostjo voznika, pomaga speljevati v klanec in oprijem v zavojih povečuje z elektronsko zaporo diferenciala XDS+.

Najbolj prepričljiva je z bencinskim 1,2-litrskim turbo strojem v nosu

 | Foto: Na zavitih cestah v zaledju Nice smo pokimali njeni vozniški dinamiki. Pozna se tudi, da je v primerjavi z drugo generacijo fabie combi, novinka lažja za 61 kilogramov in v osnovi različici brez voznika tehta tono in štiri kilograme. Fabia combi stoji na čvrsti osnovi, modularni koncernski platformi MQB, ki ji je poleg redukcije kilogramov zagotovila tudi čvrstost. Vse to se na cesti pozna.

V motorni paleti je na voljo 6 strojev (3-krat bencin in 3-krat dizel). Med vsemi motorji ji najbolj pristoji 1,2-litrski TSI bencinski stroj z 81-kilovatni. Ta je po uglajenosti in odzivnosti opazno bolj prepričljiv kot 1,4-litrski trivaljni dizel, ki nas je malce razočaral tako z vidika energijske učinkovitosti (manj kot 4,8 litra ni šlo) kot tudi vozniških občutkov. Je, kar malce preveč robat in na avtocesti res ne ravno varčni rekorder.

 | Foto: Z najmočnejšim prisilno polnjenim bencinskim motorjem, pa se je po drugi strani mogoče brez težav voziti s povprečno porabo okoli šestih litrov. Menimo, da 1,2 TSI motor za ta avtomobil najbolj ustrezna izbira.

Sicer pa v prvi polovici leta pride tudi različica greenline, ki pa bo v ospredje postavila varčnost in okoljsko odgovornost: 3,1 litra goriva na 100 kilometrov in le 83 gramov ogljikovega dioksida na prevoženi kilometer.

Z najmočnejšim prisilno polnjenim bencinskim motorjem, pa se je po drugi strani mogoče brez težav voziti s povprečno porabo okoli šestih litrov. Menimo, da 1,2 TSI motor za ta avtomobil najbolj ustrezna izbira.

Sicer pa v prvi polovici leta pride tudi različica greenline, ki pa bo v ospredje postavila varčnost in okoljsko odgovornost: 3,1 litra goriva na 100 kilometrov in le 83 gramov ogljikovega dioksida na prevoženi kilometer.

 | Foto:

Dober družinski avtomobil za 140 evrov na mesec

 | Foto: Da se nova fabia combi v resnici tudi v Slovenji zmore približati avtomobilskemu idealu po meri mlade družine, poleg prepričljive tehnike poskrbi tudi cenovna konkurenčnost oziroma predvsem dostopnost, ki temelji na korektnem financiranju. Tega si na podlagi bogatih izkušenj, ki jih je pridobil v tovarniškem finančnem centru v Pragi, zamislil in po meri slovenksega kupca prilagodil Petr Podlipny, direktor znamke Škoda v Sloveniji.

Škoda v Sloveniji ponuja zanimiv modela financiranja, kar v praksi pomeni, da si bo razmeroma dobro opremljeno fabio combi slovenska družina lahko privoščila za okoli 140 evrov na mesec. Na ugoden stroškovnik družinske mobilnosti pa vpliva tudi šestletno jamstvo.

Res pa je, da fabia combi v najbolje opremljeni različici (1,4 TDI DSG style) z 18.960 evri ni več poceni avtomobil. Če vaš družinski proračun seže do te vsote, pa bi že bilo dobro razmisliti o octavii.

Ne spreglejte