Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
27. 11. 2015,
21.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Škoda Družinski Avtomoto

Petek, 27. 11. 2015, 21.25

6 let, 6 mesecev

Škoda fabia combi 1,2 TSI: dovolj za povprečno slovensko družino?

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Prva in glavna prednost karavanskega nadaljevanja slovenskega avta leta 2015 je 530-litrski prtljažnik. Meri na slovenske mlade družine. Turbobencinar z 81 kilovati je najboljša izbira.

Ciljna skupina: mlade družine.

Naj spomnimo – fabia je priljubljenost na našem trgu dokazala že z uvrstitvijo v finale izbora za slovenski avto leta 2015, kjer je po končanem točkovanju sodelujočih medijev osvojila prvo mesto.

Karavanska izvedba v Sloveniji in drugod uspešni zgodbi racionalnosti dodaja znatno poudarjeno uporabnost. Preverili smo predvsem, kako učinkovito bo s pomočjo najočitnejšega aduta, prtljažnika, služila največji ciljni skupini, mladim družinam.

Slovenski avto leta 2015 je dobil karavanski zadek, s katerim ve, kaj početi. Prostornih in zlahka dostopnih 530 litrov (25 več kot prej) se ob podrti klopi poveča na 1395 litrov, na razpolago pa je kopica dodatkov, ki prostor oplemenitijo.  | Foto: Slovenski avto leta 2015 je dobil karavanski zadek, s katerim ve, kaj početi. Prostornih in zlahka dostopnih 530 litrov (25 več kot prej) se ob podrti klopi poveča na 1395 litrov, na razpolago pa je kopica dodatkov, ki prostor oplemenitijo.

Od 530 do 1395 litrov in tudi druge prednosti

 | Foto: Prtljažnik, torej. S 530 litri je glede na segment, v katerem fabia nastopa, nadpovprečno prostoren. Karkoli drugega od Škode nismo pričakovali. Predhodnikovega sicer prekaša za zgolj solidnih 25 litrov, a njegovo dostopnost povečujeta še 61 centimetrov visok nakladalni rob (skoraj tri centimetre nižji kot prej) in povečan kot odpiranja vrat.

S takšnimi lastnostmi, predvsem pa s prostornino, ki se ob podrtih sedežih poveča do 1395 litrov, bi lahko dobro merjen udarec razburil tudi nekatere za razred večje avtomobile.

Tudi vsebini ne oporekamo. Snovalci so, karavanski zasnovi primerno, razmišljali dlje od litrov. V obeh stenah so našli prostor za dva zelo velika odprta predala in enega manjšega. Tradicionalna košara je odstranljiva, v skrajnih kotih so štiri zanke za pritrditev velike mreže, na vsaki strani sta na primerni višini tudi dva kavlja za vrečke. Priročno.

Prostorski čudež vendarle ni

 | Foto: Prostorske zahteve glede "nahrbtnika" so torej izpolnjene, kar pa ne velja povsem za zadnjo klop. Primer: sodelavec, visok povprečnih 175 centimetrov, ima dve leti starega (in povprečno velikega) otroka. Ob pravilni namestitvi otroškega sedeža prostora za otrokove noge ni bilo veliko oziroma je sodelavec ravno še našel udoben položaj.

Občuti se torej, da na 4,25 metra dolžine čudeži vendarle niso mogoči, kaj šele resnični. Manjka tri ali pet centimetrov več dolžinske svobode. So pa pritrdišča isofix zlahka dosegljiva.

Kljub dejstvu, da je karavanska izvedba od kombilimuzinske daljša za okoli četrt metra (priporočamo dokup zadnjih parkirnih tipal), bistvene razlike na cesti nismo opazili. To pomeni, da fabia ostaja prijetno vodljiv in odziven avtomobil z nevtralnimi voznimi lastnostmi na ravni tekmecev. Občutke potrjuje tudi natančna prestavna ročica.

1,2-litrski motor dovolj zmogljiv tudi za karavana

1,2-litrski turbobencinar z 81 kilovati največje moči, ki smo ga preizkusili in pohvalili že pri prejšnjem testu fabie in po prvi vožnji, v ospredje postavlja živahnost.

Turbina za sapo poskrbi že malenkost pod 1.500 vrtljajev in od tam naprej je, ob primernem slogu vožnje, lahko kar atmosfersko odziven. Ne glede na karoserijsko izvedbo fabie ji, kljub strogim potezam presenetljivo živahnega značaja vozila, ustreza bolj kot, na primer, 1,4-litrski dizelski trivaljnik.

Hvalimo tudi tihost delovanja motorja (celo pri visokih vrtljajih), 6,6-litrska testna poraba pa je za deciliter presegla izmerjeno porabo pri kombilimuzini z enakim motorjem.

Turbobencinski motor TSI z 1,2-litra prostornine in 81 kilovati je dovolj zmogljiv, predvsem pa tih in prijetno živahen. Od vseh v paleti ga priporočamo najbolj. Na sto kilometrov je zahteval 6,6 litra na sto kilometrov, zlahka pa lahko "popije" tudi več kot pol litra manj. | Foto: Turbobencinski motor TSI z 1,2-litra prostornine in 81 kilovati je dovolj zmogljiv, predvsem pa tih in prijetno živahen. Od vseh v paleti ga priporočamo najbolj. Na sto kilometrov je zahteval 6,6 litra na sto kilometrov, zlahka pa lahko "popije" tudi več kot pol litra manj.

Fotografija sina ali hčerke na armaturni plošči? Pokličite v tovarno ...

In ker je takšen red, še mnenje o sprednjem delu kabine. Od razburljivosti je ne bo ravno pobralo, a se vidi, da so Čehi poskusili ustvariti sodoben ambient. Rezultat je kakovostno dober in tudi estetsko, glede na mnenje večine, zadovoljiv, predvsem pa prijeten.

Morda pa bo kdo od kupcev v tovarno poslal svojo fotografijo in mu jo bodo nalepili na desno stran armaturne plošče nad sovozniški predal. Kdo ve. Ta možnost namreč obstaja …

Ne spreglejte