Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
18.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 18.12

8 let

Škoda fabia 1,4 TDI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zunanja oblika fabie se malce zgleduje po roomsterju in ponuja celo precej več, kot bi na sploh pričakovali od vozila danega ranga.

Da ima znamka Škoda zaradi svojega imena lahko negativni prizvok, v tujini večinoma sploh ne vedo. Nemci ji namreč ne rečejo "schade" (če bi, bi z veliko začetnico), za Angleže bi morala biti "pitty", pa tudi pri sosedih ji ne rečejo "šteta". Za Škodo je torej dobro, da nas je Slovencev samo dva milijončka, ki se nas drži fraza "škoda za pare", ki je veljala, ko nas je bilo dvajset milijonov. Ampak saj smo v Evropi in tako tudi o Škodi razmišljamo vedno bolj evropsko. Nova fabia dokazuje, da je Škoda ugledna znamka, dodajmo pa, da je to tudi že bila pred II. svetovno vojno.

Zunanjost, notranjost

Zunanja oblika fabie se malce zgleduje po roomsterju in morda ponuja celo več, kot bi na sploh pričakovali od vozila danega ranga. Z visokim zadnjim delom ostrešja omogoča prostorno notranjost, tako da lahko tudi na klopi sedita dolgina, pri tem pa sta lahko tudi prednja sedeža pomaknjena nazaj. Notranjost je urejena dovolj enostavno, recimo po volkswagnovo. To pomeni pregledno armaturno ploščo, dodaten informacijski zaslon, dobro oprijemljiva prednja sedeža, nekaj popestritev kovinskega videza deluje poživljujoče. Čehi so nanizali precej utorov in predalov, uporabnost prtljažnika so poboljšali z možnostjo namestitve pokrova na dva različna nivoja, posebej pa so presenetili s kakovostjo in količino opreme. Fabia je skratka zanimiv in uporaben avtomobil, a tisti "funky" občutek, kakršnega ponuja roomster, boste tukaj zaman iskali.

Vozne lastnosti

Čehi so iz sorazmerno majnih avtov pripravili že tolikšno število uspešnih dirkalnikov za rally, da se to vedno znova pozna na podvozjih serijskih škod. In če so se mnoge rally specialke odlično razumele z najrazličnejšimi cestnimi podlagami, so pridobljene izkušnje dobro opazne tudi pri novi fabii. Pri tem sploh ne trdimo, da gre za kakšne kompromise. Menimo namreč, da je vožnja lahko ali udobna ali pa športno bolj zahtevna.

Zmogljivosti, poraba

Izbira 1,4-litrskega turbodizla je pač stvar odločitve, ki vključuje nekaj vnaprejšnjega razumevanja. Predvsem glede tega, kaj lahko trivaljnik z 80 konjiči spravi skupaj. Saj posebne panike ni, motor solidno vleče, je pa precej glasen. Vseeno pa ni za pričakovati, da bi v peti prestavi od 2000 vrtljajev naprej prav naglo pospeševali ... No, ampak ta motor vsekakor ponudi precej več kot po prostornini enak bencinski motor, vsaj pri mestnih hitrostih zaradi turba precej bolj pospešuje in je prijaznejši do uporabnika. Poraba? 5,9 litra na 100 prevoženih kilometrov ni veliko, a hkrati niti ne pohvalno malo.

Cena, tekmeci

Na prvi pogled bi lahko rekli, da podobno zasnovo ponujata mazda dve oziroma ford fusion. Če se ozremo po majhnih dizlih, bi omenili punta, colta, corso, dvestosedmico, clia, iz domače hiše pa ibizo in pola. Posebnost fabie je izdatna oprema, pri čemer poudarjamo, da smo v testnem avtu vrteli usnjen volanski obroč, vozili smo se s tempomatom, okoli ovinka sta posvetili meglenki, hladila nas je dvopodročna klimatska naprava, prednja sedeža bi lahko ogrevali, sončili smo se skozi strešno okno, razkazovali smo lita platišča ... Skratka v fabii je veliko avta, pri tem tudi ni videti, da bi kje kaj posebno varčevali, razen če se pošalimo, da je motor za en bat cenejši ... pa naj še kdo reče: Kakšna škoda.

Ne spreglejte