Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 7. 2018,
5.50

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

1

Natisni članek

Dacia družinski avto test avtomobila

Petek, 6. 7. 2018, 5.50

5 let, 10 mesecev

Test: dacia lodgy 1.5 dCi stepway prestige

Sedem sedežev za 16 tisočakov: Preveč ali odličen nakup?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

1

Dacia Lodgy 1.5 DCi | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Z opremo stepway prestige smo se že srečali med testom logana MCV, zato nad ličnim videzom oblazinjenja nismo bili presenečeni. Z začudenjem smo sicer sprejeli dejstvo, da lahko dacia (ki ni duster) stane 16 tisočakov, pa vendar sedmih sedežev s takšno opremo ne ponuja noben drug proizvajalec.

Motor: 1,5-litrski dizel, 80 kW
Poraba goriva: 5,5 l/100 km
Cena: 16.045 EUR
Palec gor: Tako kot smo logana MCV označili za cenovno najugodnejšega karavana, lahko za lodgyja trdimo, da je najcenejši enoprostorec s sedmimi dovolj udobnimi sedeži. 80-kilovatni dizel s šeststopenjskim menjalnikom se posebej izkaže z nizko porabo goriva.
Palec dol: Pri polno zasedenem vozilu je med glavama potnikov na šestem in sedmem sedežu prav moteče napet varnostni pas, ki zadaj sega izpod stropa vse do srednjega sedeža v drugi vrsti.
Dacia Duster DCi 110
Avtomoto Kako dacia z dodatkom za 210 evrov poseka elito #foto

Štiriinpolmetrski lodgy se izkaže kot primerno prostorno vozilo za sedem potnikov, pri čemer se lahko celo v tretjo vrsto namestita dve odrasli osebi. Sedeži druge vrste so poklopni, zložene se lahko postavi navpično, z naslonjali se manipulira ločeno po tretjinah, medtem ko sta sedali razdeljeni na dve in eno tretjino. Zadnja dva sedeža sta odstranljiva, imata skupno sedalo, naslonjali pa se poklopita ločeno.

Največ prostora je odmerjenega sprednjima dvema, in če nista dolgina, tudi v drugi vrsti ne bo pritožb. Sedem potnikov mora poiskati prostor za prtljago na strehi (vzdolžna nosilca sta serijska), 827 litrov volumna je na razpolago za petimi sedeži do višine naslonjal. Merjeno do stropa za sprednjima sedežema pa nastane kar za dva kubična metra in pol prostora.

Galerija: dacia lodgy 1.5 dCi stepway prestige

Fotogalerija
1 / 40

Zgodba avtomobila

Dacia ima v svoji ponudbi prav solidno oblikovana osebna vozila, pri čemer bi enoprostorskega lodgyja, kljub simpatičnemu imenu po našem okusu uvrstili na peto mesto. Torej za sandera, oba logana in dusterja. Te vrste vozil so se Romuni lotili pred šestimi leti, ko pohod SUV-jev še ni bil v polnem zagonu, in lansirali nizkocenovnega sedemsedežnega lodgyja.

Po prenovi ni videti, da bi lodgy s svojim zunanjim videzom želel izstopati. Z bočne strani morda le z razločnim napisom stepway. Antena na sprednjem delu ostrešja in zavorni bobni zadaj so iz stare zaloge, nekaj posebnega pa so pokrovi jeklenih koles, ki dajejo prepričljiv vtis litih platišč. Aja, v ločenem odstavku nadvse hvalimo sprednjo zaščitno ploščo, malo manj pa ravnanje našega voznika.

Dacia duster prva vožnja
Avtomoto Prva vožnja: Dacia duster je za še vedno malo denarja postal zelo resen terenski avto #video

Zaščitna plošča, ki ni navadna šminka

Svetleča plastična zaščita v sklopu sprednjega odbijača je na prvi pogled lepotni dodatek, ki običajno krasi terenske in polterenske avtomobile. Da velja prav nasprotno, torej da gre za zelo trden izdelek, smo se prepričali, ko je naš testni voznik pozabil (tudi priimek se rima na pozabljivec), da je dacio parkiral kakšen meter za 200-kilogramsko betonsko oviro. Ko je čez pol ure speljal, je treščil v oviro in jo krepko potisnil naprej. Na srečo se je to zgodilo dacii, saj bi pri kakšnem drugem avtomobilu betonska ovira raztreščila odbijač in verjetno tudi hladilnik.

Po trčenju v 200-kilogramsko betonsko oviro so nastale zgolj štiri razpoke, medtem ko je osnovna oblika ostala nespremenjena. | Foto: Aleš Črnivec Po trčenju v 200-kilogramsko betonsko oviro so nastale zgolj štiri razpoke, medtem ko je osnovna oblika ostala nespremenjena. Foto: Aleš Črnivec

Lodgy na fotografiji je 13 centimetrov oddaljen od tal, polno naložen pa je centimeter bližje. | Foto: Gašper Pirman Lodgy na fotografiji je 13 centimetrov oddaljen od tal, polno naložen pa je centimeter bližje. Foto: Gašper Pirman

Prtljažni prostor lodgyja ponuja možnosti od 207 pa vse do 2.617 litrov. | Foto: Gašper Pirman Prtljažni prostor lodgyja ponuja možnosti od 207 pa vse do 2.617 litrov. Foto: Gašper Pirman

Za volanom je podobno kot v loganu MCV, poraba pa nižja

Voznikov delovni prostor je urejen podobno kot v karavanski različici z enakim volanom stepway, merilniki in osrednjim zaslonom. To pomeni tudi posreden prenos in nerodno nastavljanje sedeža po višini, pomembno razliko pa predstavlja šeststopenjski menjalnik. Kombinacija s 110-konjskim motorjem deluje odzivno pa še presenetila nas je z nižjo porabo kot pri šibkejšem dizlu pri testu MCV-ja.

Pri enakomerni vožnji s hitrostjo 50 na uro (52 po merilniku) je testni lodgy porabil tri litre, pri 90 (92) štiri in pri 130 (132) vsega šest litrov povprečno na sto kilometrov. Med celotnim testom smo izmerili porabo 5,5, pri čemer smo večinoma vozili brez funkcije ECO.

Lodgy je za racionalno rabo

Ta dacia ne ponuja vrhunskih vozniških užitkov, zato hitrostno premagovanje ovinkov s precej posrednim volanom ni njena vrlina. Motor zmore več, kot prenese karoserija, saj je poln navora že pri 1.750 vrtljajih. Vendar je umirjena podeželska vožnja s šeststopenjskim menjalnikom lahko prav prijetna, večinoma z manj kot 2.000 dizelskimi vrtljaji.

Drugače je na avtocesti, kjer postane hrupno kljub mirnemu teku motorja z 2.300 vrtljaji pri največji dovoljeni hitrosti. Takrat tudi smerna stabilnost zahteva od voznika nekaj pazljivosti. Še o vožnji po makadamu, preizkušeni do hitrosti 80 na uro: je dovolj udobna, brez glasnih udarcev podvozja, ki je polno naloženo 12 centimetrov oddaljeno od tal.

Oblazinjenje stepway ni samo dopadljivega videza, ampak zagotavlja dober oprijem na sprednjih sedežih. Voznikov je nastavljiv tudi po višini, usnjen volan pa samo po višini. Poleg osnovne varnostne opreme so vozniku v pomoč hill holder, tempomat (nastavljiv po 2 km/h), eco mode (ne zmanjšuje moči tako očitno kot pri 90-konjskem motorju), ročna zavora je klasična. Ta enoprostorec je za voznike stare šole, saj nima parkirnih senzorjev, niti tipal za dež in samodejnega vklopa luči, nastavitev njihove višine je mehanska z žico, zato pa mirno in nemoteče deluje sistem start-stop.

Voznikov delovni prostor je urejen podobno kot v loganu MCV. Na sredini armaturne plošče je predal s pokrovom, bolj pomembno razliko pa predstavlja ročica šeststopenjskega menjalnika. | Foto: Gašper Pirman Voznikov delovni prostor je urejen podobno kot v loganu MCV. Na sredini armaturne plošče je predal s pokrovom, bolj pomembno razliko pa predstavlja ročica šeststopenjskega menjalnika. Foto: Gašper Pirman

Serijska 16-palčna kolesa so prekrita s plastičnimi pokrovi, ki odlično posnemajo lita platišča. | Foto: Gašper Pirman Serijska 16-palčna kolesa so prekrita s plastičnimi pokrovi, ki odlično posnemajo lita platišča. Foto: Gašper Pirman

Komu je vozilo namenjeno?

Lodgy in potniki

Ročno klimatizirano notranjost dopolnjujejo električno pomična, povsem v vrata pogreznjena stekla, potnika v tretji vrsti pa lahko uporabita že pozabljen način izmaknjenih stekel. Bravo, Dacia! Notranja opremljenost si zasluži pluse (pet ročajev nad okni za lažje izstopanje, dva zaprta predala, odlagalna površina pred sovoznikom, trije 12-voltni priključki, avionski mizici, utori za pločevinke) in kakšen minus (na primer, da v štiri predale v vratih ni mogoče namestiti plastenk). Pravzaprav lahko samo potnika v tretji vrsti postavita dve plastenki v večja utora poleg oken.

Dostop do tretje vrste sedežev bi bil lažji pri povsem poklopljenih naslonjalih druge vrste in še z navpično postavljenimi sedali, Svetleča površina na sredini odbijača ni zgolj lepotni dodatek. Je izredno trden element, ki marsikaj prenese, kar nam je uspelo dokazati na sprednjem delu lodgyja. | Foto: Gašper Pirman Svetleča površina na sredini odbijača ni zgolj lepotni dodatek. Je izredno trden element, ki marsikaj prenese, kar nam je uspelo dokazati na sprednjem delu lodgyja. Foto: Gašper Pirman vendar tega nihče ne bi počel. Zgolj z odmikom naslonjal je dostopanje zoženo, vendar lažje kot izstopanje. Pri tem sta sicer uporabna ročaja, teh je v notranjosti pod okni kar pet.

Lodgy in tovor

Enako kot pri loganu MCV se prtljažna vrata odpirajo in zaklepajo nerodno z zunanjo ključavnico, ki pozimi zahteva zaščito proti zmrzali. Prtljažni prostor se poveča s polaganjem naslonjal sedežev tretje vrste, s postavljanjem teh sedežev navpično ali pa z odstranitvijo. To zahteva nekaj moči, ker sta sedali iz enega kosa. Še malo težji je postopek ponovnega nameščanja.

Na podoben način poteka tudi največje povečanje, s to razliko, da sedeža druge vrste nista odstranljiva. Tako se tovorni volumen z osnovnih 207 litrov (sedem potnikov) poveča na izdatnih 827 litrov (pet potnikov), pri odstranjenih dveh sedežih pa na 1.861 litrov (do višine naslonjal) in celo do 2.617 litrov s tovorom do stropa. Doplačilno rezervno kolo (70 evrov) ne bi zmanjšalo tovornega volumna, ker je prostor zanj predviden pod vozilom.

Kaj nas je zmotilo?

Pa ne samo pri tej dacii. Že večkrat smo nergali zaradi neosvetljenih stikal tempomata, ki zavzemajo dve volanski prečki. Motilo nas je, da se podatki potovalnega računalnika umaknejo številki za izbrano hitrost, ko voznik vključi tempomat. Tudi sicer ni priročno, da se podatki potovalnega računalnika vrtijo le v enem možnem zaporedju, tako da je stikalo treba pritisniti enajstkrat, da se zavrtijo enkrat okoli – med drugim tudi za zunanjo temperaturo.

Pri polno zasedenem vozilu je med potnikoma na šestem in sedmem sedežu prav moteče napet varnostni pas, ki zadaj sega izpod stropa vse do srednjega sedeža druge vrste. | Foto: Aleš Črnivec Pri polno zasedenem vozilu je med potnikoma na šestem in sedmem sedežu prav moteče napet varnostni pas, ki zadaj sega izpod stropa vse do srednjega sedeža druge vrste. Foto: Aleš Črnivec

Kdaj bodo Romuni rekli ''dovolj'' in končno osvetlili stikala tempomata na prečkah volana? | Foto: Gašper Pirman Kdaj bodo Romuni rekli ''dovolj'' in končno osvetlili stikala tempomata na prečkah volana? Foto: Gašper Pirman

16 tisoč evrov

Omejena serija lodgyja z opremo stepway prestige s svojo ceno privzdigne obrvi, vendar je opravičljiva. Gre za sedem sedežev, pri čemer zadnja dva sploh nista zasilna oziroma namenjena samo majhnim otrokom. Naslednji argument je cena dizelskega 80-kilovatnega motorja, ki le za 1.300 evrov presega bencinskega.

Tudi pregled preostale opreme odkriva vrsto elementov, ki dvigujejo ceno. Običajno je to kovinska barva (450 evrov), dodatnih 400 evrov pa stane multimedijski sistem media nav evolution z zaslonom na dotik. Žal je prav pri tem izostala kamera za vzvratno vožnjo, ki skupaj s parkirnimi senzorji stane dodatnih 300 evrov. Kakorkoli preobračamo ceno vozila skupaj z opremo, ostajamo pri osnovni ugotovitvi, da je dacia lodgy cenovno najugodnejše sedemsedežno vozilo primerno za nezahtevne in vsaj malo prilagodljive voznike (in potnike seveda). 

tehnični podatki dacia lodgy 1.5 dCi stepway prestige
vrsta motorja dizelski, štiritvaljni, 2 ventila na valj
prostornina v ccm 1.461
moč v kW (KM) pri vrt./min. 80 (110) pri 4.000
največji navor v Nm pri vrt./min. 260 pri 1.750
menjalnik ročni šeststopenjski
pogon sprednji
mere (dolžina x širina x višina) v mm 4.521 x 1.767 x 1.680
medosna razdalja v mm 2.810
oddaljenost od tal v mm 130
prtljažnik v litrih 207 / 827 / 2617
masa praznega vozila (nosilnost) v kg 1.392 (531)
največja hitrost v km/h 177
pospešek do 100 km/h v sekundah 11,2
poraba (po normah EU) v l/100 km 4,4 / 3,8 / 4,0
poraba na testu v l/100 km 5,5
cena osnovnega modela v EUR 12.690
cena testnega vozila v EUR 15.090
cena testnega vozila z dodatno opremo v EUR 16.045

 

Ne spreglejte