Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 12. 2015,
4.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 11. 12. 2015, 4.59

8 let

Seat leon X-perience

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Karavanska različica leona je pridobila štirikolesni pogon. Španci poudarjajo večjo varnost vožnje v slabših pogojih, primernost za vleko bivalnika, ne pozabijo pa niti na vozniške zimske radosti.

Razred: C - spodnji srednji Sorodna vozila: seat leon ST, škoda scout, volkswagen 4Motion Začetek prodaje: februar 2015 Cene: od 23.500 EUR evrov naprej

Poudarki: - bencinski motor in trije dizli - okoljske norme Euro6 - stalni štirikolesni pogon - Haldex sklopka 5. generacije

ST plus 27 milimetrov

Toliko je namreč štirikolesno gnani karavan pridobil v višino. Pri tem ni opazno izgubil športne ostrine modela ST, pravzaprav se zaradi prepričljivega delovanja štirikolesnega pogona zmore z enako vnemo zaganjati v ostre ovinke in jih tudi varno obvladovati.

Varnost je prva od novih dobrih lastnosti tega vozila, ki bo odločilna na slabih in spolzkih podlagah, druga pa je v (rahlem) približevanju leona X-perience proti vozilom SUV. V to smer nakazujejo dvignjena karoserija, zaščitne plošče spredaj in zadaj ter terenske bočne obrobe …

... in seveda peta generacija večplastne Haldex sklopke (1,4 kilograma lažja od predhodnice), ki je nameščena pred zadnjim diferencialom. Zmanjšana velikost in način vpetja po eni strani ne dovoljujeta, da bi sklop Haldexovega razdelilnega sistema tolkel po tleh, po drugi strani pa ne posegata v področje prtljažnika, ki s 587 litri ostaja enak kot pri običajnem ST karavanu.

Leon X-perience je žal ostal brez winter experience

Na avstrijskem Obertauernu je bilo vse pripravljeno za prikaz leonovih zmogljivosti na snegu. V okolici hotela, kjer so pred skoraj 50 leti Beatlesi posneli kadre za film Help, je bilo vse pripravljeno za Winter experience.

No, skoraj vse, le sneg je pobralo nedolgo za tem, ko so Španci pripravili predstavitveni video, ki si ga lahko pogledate tule spodaj.

Odzivnost sklopke Haldex v milisekundi

Vreme, ki je bilo zadolženo za sneg, je prispevalo zgolj meglo in malo dežja, tako da smo sposobnosti štiripogonskih leonov preizkusili zgolj na razmočenem makadamu in na asfaltnih cestah, prekritih z drsečo plastjo blata.

Občutki?

Leon X-perience daje vtis, kot da v vsakem trenutku ve, kaj se dogaja med kolesi in cestno površino. Podkrmarjenja na primer ne dovoli, ker v milisekundi zazna, da sprednji del vozila ne sledi zasuku volana in dinamiki vožnje. Sledi ustrezno zaviranje notranjega para koles, česar voznik pogosto niti ne zazna. Delovanje štirikolesnega pogona si lahko pogledate s klikom na animacijo.

Oprema, ki zagotavlja vrhunske vozne zmogljivosti, je v osnovi povsem enaka kot pri golfu 4motion in škodi scout. Testni voznik Jordi Gene, trdi da le ni vse enako in da inženirji pri Seatu dodajo svoje odtenke pri delovanju Haldexovega razdelilnika pogona in obeh diferencialov.

Serijsko sta vgrajeni še elektronski zapori obeh diferencialov

Serijsko vgrajeni Seatov Drive Profil omogoča poleg nastavitev sport, normal in eco tudi individualno izbiro voznih parametrov. Pri Seatu napovedujejo še dodatno nadgradnjo sistema DCC (dynamic chassis control), ki bo pri močnejših motorjih samodejno prilagajala podvozje trenutni cestni podlagi in vozni dinamiki.

V leonu X-perience sta poleg elektronsko vodenega štirikolesnega pogona in elektronsko uravnavane stabilnosti serijsko vgrajeni še elektronski zapori obeh diferencialov (EDS in XDS).

Samodejno uravnavanje hitrosti (od 30 do 160 kilometrov na uro), berite aktivni tempomat, so pri Seatu uvrstili na seznam opcijske opreme, prav tako sisteme za preprečevanje trčenja v mestih in pri velikih hitrostih, zaznavanje utrujenosti voznika, zaznavanje možnosti vnovičnih trčenj, samodejno uravnavanje žarometov in ohranjanje smeri vožnje znotraj označenih pasov …

Trije dizli in en bencinski motor, ampak februarja

Kot smo zapisali v tabeli, so vse različice leona X-perience serijsko opremljene s stalnim štirikolesnim pogonom in šeststopenjskimi menjalniki, ročnima pri šibkejših dveh motorjih oziroma DSG pri obeh močnejših.

O sistemih, ki razvajajo zabave željne potnike, bomo poročali po februarju v prihodnjem letu, ko bo štirikolesno gnani leon zapeljal na slovenske ceste. In seveda tudi na gozdne ceste, ki naj bi jih raziskovali s pomočjo novega navigacijskega sistema, ki menda obvlada tudi način vodenja off-road.

Ne spreglejte